Milliardprosjekt til Snøhetta

Operaen i Bjørvika er et av det siste tiårets viktigste bygg, mener direktøren ved museet for samtidskunst i San Fransisco.
Operaen i Bjørvika er et av det siste tiårets viktigste bygg, mener direktøren ved museet for samtidskunst i San Fransisco.

Amerikansk kunstsjef ble bergtatt av Den Norske Opera. Nå skal arkitektene i Snøhetta lage milliardbygg i San Fransisco.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter vårt besøk i Oslo, visste vi at vi hadde funnet arkitektene våre. Det var et vakkert øyeblikk, sier direktøren ved San Fransisco Museum of Modern Art til avisen San Fransisco Gate om møtet med Den Norske Opera.

Når nærmere 10 000 kvadratmeter ved San Fransisco Museum of Modern art skal bygges ut er det det norske arkitektfirmaet Snøhetta som får oppdraget. Dette ser ut til å bli byens største private byggeprosjekt de neste fem årene.

Overrasket i USA

Utbyggingen vil koste over 1,5 milliarder kroner og amerikanske aviser er overrasket over at museet har valgt Snøhetta og ikke en internasjonal superstjerne-arkitekt til prosjektet.

«Kan et kunstmuseum i dette økonomiske klimaet skaffe 480 millioner dollar for en ambisiøs utbyggelse uten en verdensberømt arkitekt?» spør La Times.

Falt for operaen

Benezra innrømmer at Snøhetta ikke er spesielt godt kjent i USA, men han har stor tro på arkitektene etter det han har sett ved operaen i Bjørvika.

- Da jeg så den første gang minnet den meg om Bilbao (Guggenheim museet). Bygget har den typen innvirkning på deg. Det er ikke bare et fantastisk konsept, men også en modell for interaksjon med publikum. Det er det vi trenger: et spennende bygg med stor fantasi og visjoner, sier Benezra til La Times.

Tegninger ikke klare

Foreløpig er ingen arkitekttegninger eller planer for bygget offentliggjort. Valget av Snøhetta falt etter intervjurunder med aktuelle arkitektfirmaer der de fikk gjøre rede for sine visjoner på vegne av museet.

Arkitektegningene vil sannsynligvis bli klare i løpet av våren 2011.

Snøhetta har allerede fått oppdraget med å lage en del av minnesmerket etter 11 september på Ground Zero, som åpnes i september 2011, samt vunnet konkurransen om å lage et nytt kultursenter i Saudi-Arabia og være med i utviklingen av ny hovedstad i emiratet Ras-Al-Khaima.

De har også tegnet biblioteket i Alexandria.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden