Olav Orud får lage kong Olav-statue

Olav Orud skal lage Kong Olav statuen som skal stå utenfor Rådhuset i Oslo.
Olav Orud skal lage Kong Olav statuen som skal stå utenfor Rådhuset i Oslo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vant konkurranse om minnesmerke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstneren, som selv er født i Oslo 11. desember 1942, får ros for at utkastet som er levert inn, uttrykker nærhet, men samtidig kongelig distanse. En enstemmig jury påpeker dessuten at utkastet presenterer vår forrige konge med honnør og verdighet, og at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

– Nå tror jeg vi endelig er i mål. Nå regner jeg med at statue og bauta er på plass allerede neste vår eller sommer, sier ordfører og juryleder Fabian Stang (H) til NTB. Han er meget fornøyd med resultatet.

50 bidrag

I underkant av 50 kunstnere leverte bidrag i konkurransen. Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik med bidraget «Kongens nærvær», og Kristian Blystad med «Ved sin sokkel», honoreres spesielt for sin innsats i konkurransen.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier Stang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for rådhuset.

Monumentet blir todelt – en bauta eller sokkel med relieffer over kjente kong Olav-motiv, og selve portrettstatuen, som viser en høyreist, barhodet kong Olav iført lang, sivil frakk og med hendene og hatten ledig plassert på ryggen. Selve statuen blir på rundt tre meter og skal plasseres på bakkeplan, ifølge kunstneren symbol på at kongen har steget ned til folket fra sin sokkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portrett, ikke kunst

– Jeg ble av kunstnervenner oppfordret til å lage et portrett, ikke kunst. Det har jeg forsøkt å etterleve, sier vinneren selv.

Og der får han begeistret støtte ikke bare av juryen, men også Arne Bringsaker, daglig leder i Norsk Billedhoggerforening.

– Han har løst oppgaven med helhet og verdighet. Han har vært profesjonell, både håndverksmessig og kunstnerisk. Dessuten har han med sitt bidrag vist gjennomføringskraft. Jeg tror dette blir en lykkelig slutt på en 15 år lang prosess, sier Bringsaker til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger ikke skjul på at han er svært begeistret for Olav Oruds idé: å skille skulptur fra sokkel. – Kong Olav stiger ned til folket, samtidig som han beholder verdigheten, sier Bringsaker, som selv ikke har sittet i juryen og derfor mener å uttale seg nøytralt.

Om de øvrige utkastene som ble vurdert vil han ikke uttale seg spesifikt, siden mange av bidragsyterne er medlemmer av foreningen han selv leder. – Men jeg kan si såpass at mye var bra, og noe var «litt overraskende». Vinnerutkastet og de øvrige bidragene blir vist publikum på Vigeland-museet i Oslo fram til 9. mai.