Må svare for seg

Anniken Huitfeldt holder innledningstalen ved bibliotekarmøtet i Hamar onsdag.
Anniken Huitfeldt holder innledningstalen ved bibliotekarmøtet i Hamar onsdag.

Kulturminister Anniken Huitfeldt må forklare hvorfor hun overlot ansvaret for biblioteknorge til Nasjonalbiblioteket når hun møter norske bibliotekar i Hamar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) satte sinnene i kok hos de ellers så fredelige bibliotekarene da hun tidligere i år bestemte at makten i Bibliotek-Norge skal samles i én institusjon, Nasjonalbiblioteket. ABM-utvikling – Statens senter for arkiv, bibliotek og museum vingeklippes, og mister bibliotekoppgavene. ABM har til nå blant annet hatt det overordnende ansvaret for folkebibliotekene.

Etterlyser åpenhet

– Jeg regner med at det som har skjedd vil ligge som en føring i mange av møtene. Nå er nok dette bestemt, så vi ser vi ikke lenger så mye på den striden som har vært. Men det vi må få vite og få en åpenhet rundt er hva slag styring og hva slags visjoner de som skal lede bibliotekutviklingen vil ha, sier leder Anne Hustad i Norsk Bibliotekforening (NBF).

Foreningen har blant annet etterlyst større åpenhet om de prosesser som har gått forut for Kulturdepartementets beslutning. Nå får de anledning til å høre hva kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) har å si. Hun skal holde innledningstalen på åpningsdagen onsdag. Det skjer etter at kronprins Haakon har åpnet det 72. norske bibliotekmøte.

Leseåret

NBF arrangerer det tre dager lange bibliotekmøtet, som samler mellom 700 og 800 deltakere fra hele landet. Anne Hustad sier at et sentralt tema på bibliotekmøtet også kommer til å bli leseåret 2010. Dette er et prosjekt Kulturdepartementet har satt i gang etter initiativ fra NBF.

– Leseåret vil være et overordnet tema for bibliotekmøtet. Det vil bli satt søkelys på lesepolitikk sett i alle sammenhenger, men kanskje spesielt i kunnskapssammenheng, sier Hustad.

I forkant av bibliotekmøtet skal NBF holde sitt landsmøte, og blant annet velge ny leder. Hustad, som har ledet foreningen i fire år, tar ikke gjenvalg. En enstemmig valgkomité har innstilt Svein Arne Tinnesand fra Rogaland som ny leder. (©NTB)

Personvernpolicy