Jernmenn invaderer New York

Anthony Gormley har plassert 31 statuer av seg selv naken rundt om i New York sentrum.
Anthony Gormley har plassert 31 statuer av seg selv naken rundt om i New York sentrum.

31 nakne menn i jern har får New Yorkere til å stoppe opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem sa at engelskmenn var reserverte?

I sin debut som offentlig kunstner i USA plasserer den engelske kunstneren Anthony Gormley nå 31 nakne jernskulpturer av seg selv rundt om i New York.

Skulpturene er i samme størrrelse som kunstneren selv og skal stå i parker, på toppen av bygninger og på fortau i New York frem til midten av august.

Gormley er svært fornøyd med å få bruke byen som lerret.

- Det er fantastisk å kunne jobbe i New York, både på grunn av stedet og menneskene her, sier Gormley.

Utstillingen har fått navnet «Event Horizon» og skal gjøre forbipasserende oppmerksomme på sin egen rolle som iakktager og iakktatt.

- Blikket er den viktigste dynamikken i verket; ideen om å se, finne, observere, lete etter og kanskje revurdere sin egen posisjon i verden. Så gjennom å støte på disse gjenstandene kan man bli mer bevisst på sin egen status og innlemmelse i verden omkring, sier Gormley.

27 av skulpturene skal stå på taket av bygninger nær Empire State Building. Kunstneren har bevisst forsøkt å få verket til å passe inn i New Yorks skyline.

- Jeg vil leke med byen og folks oppfatninger. Min intensjon er å få skulpturene så nær kanten av bygningene som mulig. Utstillingsområdet skal ikke ha en definert grense, sier Gormley.

Statuene er laget av jern og glassfiber.Utstillingen er et samarbeid mellom Madison Square Conservancy og City of New York.

En tilsvarende utstilling har tidligere blitt plassert i London på sørbredden av River Thames, og en annen langs stranden og vannbredden blant annet i Stavanger i Norge.

Anthony Gormley betraktes som en fornyer av menneskekroppen innen skulpturkunst. Med kroppen som subjekt, verktøy og material utforsker han kroppen som en plass for minner og forandring.

Se bildene:

Foto: ScanpixFoto: Scanpix


Foto: James Ewing ©The Artist Courtesy Sean Kelly Gallery, New York and White Cube, LondonFoto: James Ewing ©The Artist Courtesy Sean Kelly Gallery, New York and White Cube, London

Foto: James Ewing ©The Artist Courtesy Sean Kelly Gallery, New York and White Cube, LondonFoto: James Ewing ©The Artist Courtesy Sean Kelly Gallery, New York and White Cube, LondonPersonvernpolicy