Dag Frøland er død

Dag Frøland er død. Foto: Scanpix
Dag Frøland er død. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Revyartist, forfatter og tidligere teatersjef Dag Frøland er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Revyforfatter- og skuespiller dag Frøland er død, 64 år gammel.

Dag Frøland ble født 16. september 1945 i Volda, og er mest kjent for sine mange revyoppføringer på forskjellige scener i Oslo på 1960- og 70-tallet.

Debuterte som syvåring

Frøland debuterte på radio som syvåring i 1952, på plate i 1956 og på scenen i 1962. Hans revytekster ble første gang oppført på Edderkoppen i Oslo i 1962, og som iscenesetter debuterte han på Chat Noir i 1971.

Frøland trakk seg tilbake fra revylivet på begynnelsen av 1990-tallet.

Revylegenden døde hjemme hos seg selv, melder Dagbladet i sin nettutgave, som skal ha fått bekreftet nyheten fra hans bror, Stig Frøland.

Takket nei til fortjenestemedalje

Frøland sa i 2005 nei til Kongens fortjenestmedalje i gull. Begrunnelsen var at han mente det var galt å rangere mennesker.

- Jeg vil ikke slå meg for mitt bryst, smykket med en gullmedalje, i et rikt land hvor vi har flere hundre tusen fattige. Jeg er imot å rangere mennesker, min trossetning har alltid vært og vil alltid være at det ikke er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker, skrev Frøland i sitt brev til kong Harald, meldte NTB i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dag Frøland vil bli spesielt husket for sitt store parodiske talent.

1973: Tore Ryen (t.v.) og Dag Frøland laget radioprogram som fikk folk til å le. «Har du lyst, har du lov», het underholdningsprogrammet i NRK. (Foto Ivar Aaserud, NTB/SCANPIX)1973: Tore Ryen (t.v.) og Dag Frøland laget radioprogram som fikk folk til å le. «Har du lyst, har du lov», het underholdningsprogrammet i NRK. (Foto Ivar Aaserud, NTB/SCANPIX)

1964: Dag Frøland var revystjerne allerede som 19-åring. Men i 1964 ville han si farvel til revylivet og konsentrere seg om medisinstudiene, slik det sømmer seg en preseterist til Examen artium. (Foto: Storløkken/Aktuell/Scanpix)1964: Dag Frøland var revystjerne allerede som 19-åring. Men i 1964 ville han si farvel til revylivet og konsentrere seg om medisinstudiene, slik det sømmer seg en preseterist til Examen artium. (Foto: Storløkken/Aktuell/Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


1987: Chat Noirs 75 års jubileum. Skuespillerne Leif Juster (th) og Dag Frøland under jubileumsforestillingen på Chat Noir. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)1987: Chat Noirs 75 års jubileum. Skuespillerne Leif Juster (th) og Dag Frøland under jubileumsforestillingen på Chat Noir. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)

1984: Dag Frølands revy «Slottstappet» på Chat Noir. Her skuespiller Dag Frøland som festivalgeneral i Østre Slindre i «Slottstappet». (Foto: Inge Gjellesvik NTB/Scanpix)1984: Dag Frølands revy «Slottstappet» på Chat Noir. Her skuespiller Dag Frøland som festivalgeneral i Østre Slindre i «Slottstappet». (Foto: Inge Gjellesvik NTB/Scanpix)

1996: Fra venstre Dag Frøland med blått skjegg, Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen under hagefesten til Aschehoug.(Knut Falch, Scanpix)1996: Fra venstre Dag Frøland med blått skjegg, Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen under hagefesten til Aschehoug.(Knut Falch, Scanpix)

2008: Den avdøde skuespilleren og komikeren Arve Opsahl hylles på Oslo Nye Teater. Prisene 2008: Den avdøde skuespilleren og komikeren Arve Opsahl hylles på Oslo Nye Teater. Prisene "Arvegull", "Arvingen" og "Sølvhatten" utdeles. Otto Jespersen vant prisen "Arvingen". Dag Frøland delte ut prisen. (Foto: Sara Johannessen, Scanpix)