Meny

Anmeldelse av Karl Ove Knausgårds «Min kamp», bind 2, Forlaget Oktober

Utvider kampsonen

Karl Ove Knausgård er ute med andre del i bokserien «Min Kamp».
Karl Ove Knausgård er ute med andre del i bokserien «Min Kamp».

Med bind to av «Min kamp» kaster Karl Ove Knausgård seg rett inn i krigen mellom litteraturen og livet. Og han gjør det så overbevisende at det opptil flere ganger underveis gjør vondt å lese.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Karl Ove Knausgård» har det jævlig. Han har det enten jævlig bra – eller så har han det jævlig dårlig. Men det later overhodet ikke til å være noen mulig mellomting i karakteren Karl Ove Knausgårds liv.

Livet er aldri sånn passe. Andre bind av Karl Ove Knausgårds gigantiske romanprosjekt «Min kamp» bærer preg av spennet mellom disse ytterpunktene. Mellom de korte støtene av lykke på den ene siden, og det bunnløse ubehaget på den andre. Heldigvis er det for oss som leser den nye boka, så utrolig mye fint i mellom.

Les også: Glitrende, hjerterått - Anmeldelse av første bind av «Min Kamp».

Sorg og glede

I bind to nærmer forfatteren seg nåtiden. Det handler ikke lenger så mye om faren og oppveksten, om den første forelskelsen og det å forsøke å ta seg fram i verden. Nå handler det om den suksessrike forfatteren Karl Ove Knausgård og hans liv i Stockholm og Malmö sammen med sin andre kone Linda og deres tre små barn.

Det handler om en mann som lider under å legge bånd på sin egen frihet, sin egen skrivetrang, til fordel for familielivet som mildt sagt krever sitt. Det handler om en mann som fortsatt forsøker å finne sin sti gjennom livet, og som ikke synes det er lett i det hele tatt. Sammenlignet med den forrige boka, er denne likevel mer preget av svingninger mellom det komisk-absurde og det dypeste alvor.

Tilværelsen i Sverige preges i høy grad av ambivalens. Hvis noe er fint, har det alltid en

skygge av noe trist. Hvis han er lykkelig, er sorgen like rundt hjørnet. Knausgård er et ensomt menneske, som samtidig vil elskes – og få være helt i fred. Som vil høre til, men samtidig være helt, helt fri. Dette får en utrolig kraft når det forfatteren skildrer, samtidig er levende, navngitte mennesker han har rundt seg.

Hemningsløst utleverende

Det som først og fremst viser seg i bind to, er at Karl Ove Knausgård har bestemt seg for å utvide kampsonen. Mer enn noe annet, åpner han i denne boka for innblikk i sin egen måte å tenke, føle, handle og skrive på. Og i langt større utstrekning enn bind én tar han for seg av sine omgivelser. Her levnes ikke noe menneske i fred for forfatterens blikk. Et blikk som kan være like varmt og kjærlig, som nådeløst og iskaldt. Og når jeg sier at ingen levnes, mener jeg det: Her er direkte hårreisende nære skildringer av venners, egne og familiemedlemmers personlige problemer, angst og nevroser, kjærlighetsliv, menneskelige kvaliteter og mangel på samme. Han går så nær andre mennesker, at det eneste som kanskje kan forsvare det, er at den han går nærest på av alle, er seg selv. I forbindelse med et portrettintervju i Aftenposten, skriver han om hvor kvalm han blir av middelmådige forfattere og et kulturliv som bare smisker med hverandre. Han hater seg selv for å stille opp til nok et intervju. Han skriver:

«Problemet er de som omgir alle disse forfatterskapene, den smigeren de middelmådige forfatterne sutter på som drops, og alt de, ut fra sitt falske selvbilde, får seg til å si i aviser og på fjernsynet. Jeg vet hva jeg snakker om, jeg er selv en av dem. Å, jeg kunne slite hodet av meg selv av forbitrelse og skam over at jeg har latt meg lokke dit, ikke bare én gang, men gang etter gang. Har jeg lært meg en ting disse årene, som forekommer meg umåtelig viktig nettopp i vår tid, som svulmer slik over av middelmådighet, er det følgende: Du skal ikke tro du er noe. Du skal faen ikke tro at du er noe. For det er du ikke. Du er bare en selvgod, middemådig liten dritt. Ikke tro at du er noe, ikke tro at du er verdt noen ting, for det er du ikke. Du er bare en liten dritt. Så bøy hodet ditt og jobb, din lille dritt. Så får du i alle fall noe ut av det. Hold kjeft, bøy hodet, jobb, og vit at du ikke er verdt en dritt. Det, omtrent, hadde jeg lært. Det var alle mine erfaringer kokt ned til én. Det var faen ta meg det eneste sanne jeg noensinne hadde tenkt.»

At det noen steder kanskje blir litt vel navlebeskuende, skulle bare mangle. For uten disse partiene – hvor Knausgård for eksempel dveler ved nålevende kunstnere eller foretar et aldri så lite karakterdrap på for eksempel Stig Sæterbakken – ville ikke det ikke bli noen kontraster til alt det andre han skriver. Derfor fungerer også spennet mellom det høye – litteraturen, det sublime, ånden – og det lave – måltidsforberedelser, oppvask, krangler – så godt i boka. Det groteske går hånd i hånd med det vakre. For mer enn alt annet, er Knausgård en ubeskrivelig god historieforteller. Og som i livet ellers, krever fortellinger kontraster for å virke. For å få følelsene fram. Flere ganger gjør det nesten fysisk vondt å lese passasjer i boka. Andre steder bryter man ut i brå latter.

Alt henger sammen med alt

Mot slutten av bind to skriver han: «Et liv er enkelt å forstå, de faktorene som bestemmer det, er få. I mitt var det to. Min far, og det at jeg ikke hadde hørt til noe sted. Vanskeligere var det ikke.» Det kan virke paradoksalt at Knausgård derfor nå bruker nesten 3000 sider på å skrive om nettopp livet sitt. Men det er ikke noe paradoks, det er snarere et kjennetegn på Knausgård – både i bøkene og, om man skal tro det han selv har sagt i intervjuer denne høsten om at «Min kamp» handler om ham selv, også et kjennetegn på ham som menneske. Av alle de følelsene som er til stede i boka, er det én følelse som er sterkere enn de andre. Det er følelsen av at alt er nærværende på en og samme tid. Eller som Knausgård selv skriver i «En tid for alt» – at det for ham finnes nettopp dét: én tid for alt. Om det så er minnet om da han var tjue år gammel og mora ble operert for svulst; et besøk i en fornøyelsespark i Sverige som nyslått trebarnsfar; en båttur med broren og faren som åtteåring; en fylletur sammen med en kompis én uke i forveien: Alt henger sammen med alt, alt eksisterer så å si samtidig. Denne følelsen av samtidighet som har preget alle bøkene til Knausgård, preger også «Min kamp», bare på en mye mer gjennomgripende måte. Ingen ting hender alene, ingenting er enestående. Eller som han selv skriver:

«Vi har ikke bare tilgang på våre egne liv, men på nesten alle andre liv som lever i vår kulturkrets, ikke bare tilgang på våre egne minner, men på hele den jævla kulturens minner, for jeg er deg og du er alle, vi komer fra det samme og skal til det samme, og underveis hører vi det samme på radioen, ser det samme på tv, leser det samme i avisen, og i oss står den samme faunaen av kjente menneskers ansikter og smiler. Selv om du setter deg ned på et bitte lite rom i en bitte liten by hundrevis av mil unna verdens sentra og der ikke møter ett menneske, er deres helvete ditt helvete, deres himmel din himmel, det er bare å sprekke den ballongen som er verden og la alt som finnes der, strømme ut over sidene.»

Annerledes

Andre bind av «Min kamp» står ikke noe tilbake for første bind når det gjelder litterær høyde eller styrke. Men den er annerledes. Den skiller seg fra både «Ute av verden», «En tid for alt» og «Min kamp, bind 1» hva gjelder litterær vidløftighet. Andre bind er, som det også står på baksideteksten, en nedsenkning i det hverdagslige. Med hele sitt språks kraft går Knausgård løs på tilværelsen som småbarnsfar og forfatter av to (snart tre) kritikerroste romaner – og på hvor vanskelig det tilsynelatende er å forene disse to aspektene ved livet. Han har livet på den ene siden, med bleieskift, vennemiddager, svigerforeldre og kjærligheten, og på den andre siden har han litteraturen, som jo i en viss forstand bare er døde bokstaver. At han blir frustrert av kampen om å få disse to størrelsene forenet, er kanskje det andre bind av «Min kamp» handler mest om. Og det som kjennetegner denne kampen, er Knausgårds ufattelige viljestyrke.

Del og helhet

Men så er det det, da, at alle disse seks bindene jo egentlig utgjør en og samme roman, så en helhetsvurdering er det umulig å komme med før alle sammen foreligger en gang til våren. I mellomtiden har denne anmelder lyst til å spørre: Si meg, kan noen trille bort en terning med syv øyne for dette prosjektet? For at det utspiller seg noe stort akkurat nå, mellom Knausgårds permer, er det ingen som helst tvil om.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 Gutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Siste nytt
20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35NorgeGutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus