Ikke lenger Hamsun-fri sone

Kristian Seltun overtar som teatersjef ved Trøndelag Teater fra nyttår. (Foto: Trøndelag Teater og Scanpix)
Kristian Seltun overtar som teatersjef ved Trøndelag Teater fra nyttår. (Foto: Trøndelag Teater og Scanpix)

<pTrøndelag Teaters påtroppende teatersjef Kristian Seltun forkaster forgjengerens visjon om teateret som hamsunfri sone. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under annen verdenskrig ble Trøndelag Teaters daværende teatersjef, Henry Gleditsch, henrettet av nazistene. Med henvisning til dette erklærte teatersjef Otto Homlung i januar Trøndelag Teater som hamsunfri sone under hele jubileumsåret 2009.

Mer åpen enn Homlung

Nå er jubileumsåret nærmest over, og hans etterfølger Kristian Seltun åpner for at det igjen kan spilles Hamsun på regionsteateret i Trondheim.

- Jeg ville ikke uttrykt meg så kategorisk som Homlung, og er åpen for at også Trøndelag Teater kan spille dramatikk av Hamsun. Men per i dag har vi ingen konkrete planer om å sette opp Hamsun. Han står ikke på spilleplanen for 2010, sier påtroppende teatersjef Kristian Seltun. Lørdag skal han presenteres for trønderne i et arrangement ved teaterets «lørdagscafé».

Psykologi og enkeltindivider

Den 39-årige bergenseren kommer nærmest fra sjefsposten i friteateret Black Box i Oslo, og vakte oppsikt da han kort tid etter utnevnelsen som ny teatersjef ved Trøndelag Teater karakteriserte norsk dramatikk som kjedelig. I dag omtaler han episoden som storm i et vannglass.

- Media spisset mine uttalelser og gjorde dem mer dramatiske enn de egentlig var. Men jeg står ved at mye norsk dramatikk kan bli kjedelig, fordi stykkene gjerne dreier seg om psykologi og enkeltindivider. Det blir litt blodfattig, og jeg skulle gjerne sett at man i større grad skildret samfunnsmessige forhold. Og da mener jeg ikke slik som i 70-tallets politiske teater, men at stykkene speilet samfunnet bedre enn jeg føler er tilfelle i dag, sier Seltun.

Vil vise mandatforståelse

På vinterens spilleplan står blant annet Ibsens «En folkefiende» og Broadway-musikalsuksessen «Spring Awakening», mens Tarjei Vesaas «Fuglane» og Shakespeares «Romeo og Julie» venter over sommeren. Seltun framholder en miks av brede klassikere («men gjerne spilt på nye måter») og mer eksperimentelle stykker som en balanse Trøndelag Teater vil etterstrebe.

- Hovedscenen er selve navet hos oss, med et repertoar med potensial til å trekke publikum. Samtidig ønsker vi å by på det mange kanskje vil oppfatte som smale og mer utfordrende stykker på de mindre scenene. Det er viktig at vi pleier «mandatforståelse», at vi viser respekt for det som forventes av oss, uttaler Seltun.

Personvernpolicy