- Teater skal være ubehagelig

Fra teaterplakaten til stykket «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika».
Fra teaterplakaten til stykket «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika».

<pMed en avkuttet penis på plakaten er Kjersti Horn klar for å få publikum til å tenke nytt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valerie Jean Solanas

- Mest kjent for mordforsøk på Andy Warhol og SCUM (Society For Cutting Up Men) manifest.

- Feministikonet Valerie Solanas døde bare 52 år gammel på et hotellrom i San Francisco.

- Barndommen hennes var preget av seksuelt misbruk og i voksenlivet var hun i sentrum av den amerikanske motkulturelle bevegelsen på 1960- og 70-tallet.

- Stykket «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» er ikke biografisk, men en fantasi over Valerie Solanas liv, skrevet av svenske Sara Stridsberg. Det bygger på Stridsbergs egen roman Drømmefakultetet fra 2006, som ble hedret med Nordisk Råds Litteraturpris.

- «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika»har premiere på Torshovteateret 29.august.

(Kilde: Nationaltheateret)

(ABC Nyheter): - Som Valerie Solanas selv sier det: «menn eier ikke humor».

Regissør Kjersti Horn gliser spøkefullt.

Bakgrunnen for uttalelsen er Jens Pikenes kommentar i Aftenposten om at plakaten for stykket «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» ødelagte frokosten hans. Plakaten som viser et partert kjønnsorgan et metallbekken har også skapt reaksjoner innad i teateret.

Kjersti Horn er fascinert over Valerie Solanas. (Foto: Scanpix)Kjersti Horn er fascinert over Valerie Solanas. (Foto: Scanpix)

- Flere menn kommer til meg og prøver å overbevise meg med irritasjon i stemmen at de absolutt ikke blir provosert. Selv synes jeg det er en svært humoristisk plakat, men så har jeg kanskje litt rar humor, sier Horn.

Enorm kampvilje

«Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» har premiere på Torshovteateret den 29. august. Stykket, som ble presentert på Nationaltheaterets høstslipp i dag, handler om feministikonet Valerie Solanas som er kjent for å ha prøvd og ta livet av Andy Warhol. Solanas er også berømt for å stå bak det ekstrem-feministiske manifestet SCUM (Society For Cutting Up Men).

Teaterforestillingen som Kjersti Horn nå setter opp er basert på svenske Sara Strindbergs roman «Drømmefakultetet » som fikk Nordisk råds litteraturpris i 2006. «Drømmefakultetet » er en fiktiv biografi som starter med Solanas dødsleiet og er bygget opp som en tilbakeskuende minnefilm hvor scene etter scene oppklarer hennes heftige liv.

- Vi har et stort materiale og velge fra og Stridberg har gitt oss totalt frie hender, sier Horn som ble inspirert da hun så den svenske dramatiseringen av romanen i 2006.

- Jeg ble svært interessert både i Solanas som person, særlig hennes enorme kampvilje og evnen til å nekte å godta tingene som de er. I Solanas egne tekster er det et utilslørt raseri som fascinerer. I tillegg synes jeg Stridberg har laget en fantastisk og veldig poetisk tekst.

-Tabu i Norge

Kjersti Horn er utdannet ved Dramatiska institutet i Stocholm. Hun mener at svenskene har kommet mye lenger i den feministiske debatten enn vi nordmenn.

- Svenskene har jo faktisk en levende, feministisk debatt. Her i Norge er det fortsatt tabu å snakke om feminisme og kjønn. Jeg merker selv at når jeg jobber med dette så føler jeg nesten som om jeg må unnskylde meg selv med å si: «det er ikke det at jeg ikke liker menn altså...» Slik er det ikke i Sverige.

Ifølge Horn er stykker med kjønnsperspektiv sjelden kost på norske teatere.

- Ofte er det som settes opp gamle klassikere. Det ligger en utfordring i miljøet til å satse på nyere dramatikk, sier Horn som kun har kvinnelige skuespillere i sitt stykke.

SCUM på norsk

Stykket er basert på Sara Stridbergs roman Drømmefakultetet. (Foto:www.aschehoug.no)Stykket er basert på Sara Stridbergs roman Drømmefakultetet. (Foto:www.aschehoug.no)

En norsk oversettelse av SCUM manifest blir utgitt samtidig med at «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» har premiere på Torshovteateret. Manifestet tar utgangspunktet i at menn er en laverestående art det både er mulig og nødvendig å utradere.

- At det blir utgitt samtidig med at vi setter opp stykket er en tilfeldighet, men vi er selvsagt glade for å kunne tilby dette til publikum. SCUM-manifestet er svært viktig som bakgrunn for historien om Valerie Solanas.

Ubehagelig i teateret

Kjersti Horn har teaterblod i årene. Hennes mor er tidligere kulturminister og teatersjef Ellen Horn, og faren Per Horn er pensjonert sceneograf og teknisk sjef ved Oslo Nye Teater.

Helt fra tidlig i karrieren har regissøren blitt dradd mot stykker som bærer pr

eg av eksplisitte voldelige og seksuelle handlinger. Eller såkalt «in-yer-face»-teater som det også blir kalt. Horn har en klar formening om hvilken virkning hun vil at forestillingene hennes skal ha på publikum.

- Jeg vil at det skal være ubehagelig å gå på teateret. Det skal gjøre litt vondt. Jeg vil at publikum skal ta en sjanse slik at de etterpå vil snakke om andre ting enn det de gjorde dagen før. Teateret har en unik mulighet til å diskutere eksistensielle tema.

Regissøren ønsker at «Valerie Jean Solanas skal bli president i Amerika» skal ha nettopp denne tankevekkende effekten.

- Så får vi håpe at publikum ikke blir skuffet over at stykket kanskje ikke lever opp til den gøyale plakaten, sier hun med et smil.

Personvernpolicy