- Alle de dårlige sidene

Detalj fra forsiden til Horgan, av Flu Hartberg.
Detalj fra forsiden til Horgan, av Flu Hartberg.

<pFlu Hartberg maner fram alle sine dårlige sider i den onanistiske, sutrende Horgans skikkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skaperen av tegneserien om Horgan. Foto: Dongery.comSkaperen av tegneserien om Horgan. Foto: Dongery.com

Målet var å lage en fullstendig mislykket tegneseriefigur, men Flu tror ikke han har lykkes helt. Tegneseriealbumet «Horgan» lanseres på No Comprendo Press i disse dager.

Les ABC Nyheters anmeldelse: Karikert hverdag

Flu Hartberg (29) har laget tegneserier siden han var tenåring, og inngår i tegneseriekollektivet Dongery. I albumet som lanseres i disse dager er Horgan en tjukk, deprimert og ganske sutrete sosialklient som bor i sitt eget avfall. Så finner han en mengde sedler i en parkert bil, og livet tar en annen vending.

Figuren Horgan ble opprinnelig improvisert frem til spaltene i Dongery-magasinet.

- Jeg lagde noen ensidere der han bare var ekstremt negativ og sutrete. Han manglet liksom alt håp. Horgan er alle mine dårlige sider og alle mine venners dårlige sider, sier serieskaper Flu Hartberg til ABC Nyheter.

- Det opprinnelige utgangspunktet for albumet var enda råere, men det er grenser for hva jeg klarer å la ham gjennomgå.

Sympatisk NAV

Horgan er sosialklient, men Hartberg mener ikke å si noe negativt om NAV.

- Serien handler om det å være «mislykket» kontra det å være «vellykket», sier Hartberg.

- Jeg har også vært mye i kontakt med NAV, men blant de mer sympatiske figurene i serien er nettopp fra det systemet, som prøver å hjelpe Horgan.

Passer ikke inn

- Det er jo Horgan som ikke passer inn i denne verdenen. Samfunnet kan legge til rette, men kan ikke tilpasses alle, sier han.

- Noen virker som om de alltid har en svart sky over hodet. Selv er jeg mer manisk glad hele tiden, men med mørke perioder, sier Hartberg.

- Fremstillingen av «mislykkede mennesker» i populærmediene virker alltid så lite ærlig. Jeg synes det alltid blir pyntet på for ikke å gjøre det ubehagelig.

Blant sine inspirasjonkilder nevner Hartberg de norske forfatterne Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen, særlig tidlige romaner av disse. I albumet forsøker han å få til en vellykket fremstilling av en mislykket skikkelse.

- Da jeg var yngre elsket jeg å lese om folk som var enda mer mislykket enn meg selv. Ambjørnsen og Christensen klarer å unngå Hollywoodgreiene med at om du er tjukk skal du være morsom.

- Må være sta

I dag lever Hartberg av å illustrere og lage tegneserier. Han har utdannelse fra blant annet Strykejernet kunstskole og University of Central England. Han har utgitt egne tegneserier siden tenårene, og vært utgitt på blant annet Jippi Forlag, Egmont og flere andre norske forlag. Han er også aktuell med tegneserien Fagprat i Dagbladet, og har atelier hos Dongerykollektivet i Torggata i Oslo.

- Man må være litt sta for å holde på med det man vil, og blir jo veldig glad for å kunne holde på med det.

Undergrunnsentusiast


Hartbergs store forbilde blant norske tegneseriekunstnere er Christopher Nielsen.

- Veldig mye gikk opp for meg da jeg leste «Jazzbasillen». Ellers har [de amerikanske undergrunnstegnerne] Peter Bagge og Robert Crumb vært viktige. Der så jeg på en måte hvor Nielsen har noe av sin inspirasjon fra, sier Hartberg.

Les også ABC Nyheters intervju med Christopher Nielsen: Nådeløs reality

- Jeg er veldig snever når det gjelder hva jeg liker innen tegneserier. Jeg liker skrudd realisme og satire. Ikke superhelter, action og manga, sier Hartberg.

Hartberg er nybakt far, med en sju uker gammel sønn.

- Jeg våkner midt på natta og tenker «hva er det jeg har begitt meg ut på», men det er ekstremt givende. Foreløpig er jeg nok den tredje viktigste personen i husstanden. Det er jo henne han er ute etter. Jeg tror min rolle vil komme senere.

- Ja, hvordan er det å være karrieremann og småbarnsfar?, spør Hartberg seg selv, og svarer:
- Jo da, jeg drar på jobb og kommer hjem igjen. Kan ikke feste så mye som før, men jeg spiller i rockeband en gang i uka. Vi har ikke noe navn enda, men vi spiller new wave på norsk. Vi skal slå gjennom i 2010, tenkte vi.

Personvernpolicy