Her er vinneren!

Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/ajc1/"><strong><font color="#0063dc">AJC1</font></strong></a>/Flickr
Foto: AJC1/Flickr

<pVi fikk historier om råttent kjøtt, morderiske hushjelper, djevelske planer og hytter breddfulle av blod. Vi fant en vinner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter lyste i forrige måned ut en novellekonkurranse der vi etterlyste en knakende god krimføljetong til påsken.

Og vi ble overveldet av responsen. Så overveldet at det tok to personer en hel dag å komme seg gjennom lesernes samlede bidrag.

På vår ferd har vi vært gjester på nærmere et snes skumle hytter, vi har vært vitne til en rekke kaldblodige drap, råtnende lik, piperøykende og inkompetente privatdetektiver og drapsgåter med løsninger som lyn fra klar himmel.

«Fjellvettreglene blir aldri de samme»

VGS-lærer og krimnovellist Terje Føyn. Pennen er langt skarpere enn bildet.VGS-lærer og krimnovellist Terje Føyn. Pennen er langt skarpere enn bildet.

Det ble faktisk svært vanskelig å kåre en vinner, og vi måtte gå flere runder med redaksjonen før vi kunne endelig slå fast at det er Terje Føyn som har levert det vinnende bidraget, «Grav Dem ned i tide».

Juryen har bemerket:

«Grav Dem ned i tide» har en språklig råhet og originalitet som vi lot oss fascinere av. Novellen har et driv og en galskap som gjorde den vanskelig å legge fra seg. Psykologisk sett er den dyktig bygget opp, slik at vi hele tiden er i tvil om hva som skjer. Det var en liten genistrek å kombinere påskekrimmen med nordmenns hang til å dra på rølpetur til hytta i påska. Når de grufulle handlingene utvikler har forfatteren ført oss som lesere så langt inn i sprittåka at retningen på krimmysteriet er vanskelig å finne. Terje Føyns krim har en beksvart humor som fikk oss til å le. Etter dette vil fjellvettreglene aldri bli de samme.»

Forfatteren, Terje Føyn, er tidligere utgitt poet på Aschehoug. Han skrev to diktsamlinger, den siste i 1993. Pennen har vært tørr lenge, men det siste året har han begynt å skrive igjen.

- Jeg begynte å jobbe, og deretter fikk jeg unger, gir Føyn som årsak til at han ikke har vært innbundet på seksten år.

- Det siste året har jeg skrevet litt dikt og prosa til skrivebordsskuffen, men jeg ble veldig inspirert av skrivekonkurransen. Det var det at dere skrev at dere trodde på korte frister, sier han.

- Mange år i dvale

Og det er mulig det er deadlinespøkelset som går igjen i Vestfold, for krimnovellen som blir ABC Nyheters påskekrim ble hamret ned på noen korte timer.

- Det tok fra ettermiddagen til langt på natt en gang. Det var som bensin for sjelen, sier han.

- Jeg har hatt så mange år med dvaletilstand, der det nærmeste jeg har kommet litterær kvalitet har vært veiledninger på elevoppgaver. Min kreativitet har gått til å inspirere andre, sier Føyn.

- Men nå skal du fortsette å skrive?

- Det skal jeg, helt klart.

Terje Føyns påskekrim «Grav Dem ned i tide» vil bli publisert på forsiden av ABC Nyheter i påsken. Første avsnitt kommer skjærtorsdag. I tillegg vil de fire nest beste publiseres på våre kultursider, slik at dere som lesere kan få muligheten til å følge flere neglbitende spennende føljetonger.

Personvernpolicy