Setter krav til Giske

Harald Sohlbergs maleri  Vinternatt i Rondane er blant kunstverkene som får et nytt hjem dersom Nasjonalgalleriet i Oslo flyttes.
Harald Sohlbergs maleri  Vinternatt i Rondane er blant kunstverkene som får et nytt hjem dersom Nasjonalgalleriet i Oslo flyttes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKulturminister Trond Giske (Ap) må raskt legge fram en helhetlig sak om Nasjonalmuseets fremtidige lokalisering og innretning, krever Høyre, KrF og Venstre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det knytter seg betydelig usikkerhet til planene for flyttingen av Nasjonalmuseet til Vestbane-tomten, og vi mener at Stortinget må få anledning til å drøfte dette ordentlig. Det er avgjørende å sikre en bred forankring i en sak som kommer til å ligge fast i mange år fremover, skriver de tre partiene i en pressemelding tirsdag.

Nestleder i kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap) sier opposisjonen i denne saken har sovet i timen. De tre partiene har alle vært med på vedtaket i forbindelse med budsjettbehandlingen i fjor høst.

Anklager Giske

De tre partiene anklager Giske for å ha opptrådt «usedvanlig arrogant overfor både Stortinget og det brede folkelige engasjementet som knytter seg til Nasjonalmuseets fremtid».

– Etter vår mening er det ikke akseptabelt at Stortinget kun får noen linjer i en budsjettproposisjon å forholde seg til i en så viktig sak som dette. Det virker nesten som om kulturminister Giske har fått et innfall og deretter latt det gå prestisje i flyttesaken. I en så viktig sak er nettopp forankring og god prosess avgjørende, og det er det vi nå etterspør, heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også på dette punkt blir de imøtegått av Gjul. Hun sier til NTB at statsråden har opptrådt korrekt i forhold til Stortinget.

– Regjeringen vil informere Stortinget som alle andre regjeringer har gjort i byggesaker som gjelder nasjonale bygg. Det betyr at alle konsekvenser, også økonomiske, ved et nytt bygg vil bli behandlet i Stortinget på vanlig vis, sier Gjul.

Ikke trygge

De tre partiene sier de heller ikke føler seg trygg på kvalitetssikringsprosessen som har vært i forkant av beslutningen.

– Ut fra debatten i media er det ikke godt å si hvilke kostnadsrammer og arealbehov de ulike alternativene tilsier. Vi ønsker derfor en helhetlig sak om Nasjonalmuseet i Stortinget så fort som mulig, og senest i løpet av mai, heter det i pressemeldingen fra KrF, Høyre og Venstre.

Gjul mener det er interessant å registrere at de tre partiene skylder på statsråden fordi de tydeligvis har «sovet i timen» og ikke lest budsjettproposisjonen for 2009.