Drapstruet etter Fritzl-teater

Hubsi Kramar på pressekonferanse om «Pension F.» den 22. januar.
Hubsi Kramar på pressekonferanse om «Pension F.» den 22. januar.

<pMannen bak et teaterstykke inspirert av Fritzl-saken trues på livet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 23. februar er det première på teaterstykket « Pension F.» på «3raum-anatomietheater» i Wien. Stykket, som allerede er utsolgt, har blitt angrepet kraftig både av østeriske medier og familien Fritzl selv.

Stykket er høyaktuelt ettersom rettsaken mot Josef Fritzl innledes bare tre uker etter premieren.

Kjent provokatør

Bak prosjektet står skuespiller og provokatør Hubert «Hubsi» Kramar som er et velkjent navn i hjemlandet. Kramar ble blant annet arrestert da han dukket opp på det tradisjonsrike operaballet i Wien i 2000 kledd som Adolf Hitler.

Nå har mannen blitt truet på livet av motstandere av stykket. Teateret har ifølge Berlingske Tidene allerede blitt utsatt for hærverk.

Rettsaken mot Josef Fritzl innledes i mars. (Foto: Scanpix)Rettsaken mot Josef Fritzl innledes i mars. (Foto: Scanpix)

Kramar forsvarer seg mot kritikerne med å si at stykket er «et slag for en mer fornuftig offentlig debatt».

Han sier at han ønsker å bruke historien som utgangspunkt for å si noe om østerriksk presse. I følge Kramar har offentlighet lenge fortiet kritikkverdige forhold, samtidig som pressen har sluppet de mest grusomme og salgbare historiene løs med nærbilder og detaljerte beskrivelser.

- Med tabloidpressen blir folk voldtatt to ganger, sa han til NRK i et intervju tidligere i år.

På en pressekonferanse i januar understrekte Kramar at «Pension F.» ikke er en komedie, slik enkelte medier i Østerrike skal ha antydet.

- Journalistene framstiller det som om jeg vil håne ofrene, men det er de som kaster hvert offer inn i sine smussblader, sier han til tyske avisen Tageszeitung.

Byttet tittel

Forestillingen «Pension F.» skulle egentlig hatt navnet «Pension Fritzl». Årsakene til tittelbytte skal være å dempe raseriet og for å blidgjøre ofrenes advokater.I tillegg heter en av manusforfatterne tilfeldigvis Fritzl til etternavn noe som har skapt forvirring.

Premieren vekker enorm interesse og 120 journalister fra hele verden har meldt sin ankomst. På grunn av det kontroversielle innholdet vil vaktholdet være strengt.

Fritzl er tiltalt blant annet for å ha holdt sin datter Elisabeth, nå 42 år gammel, innesperret i 24 år, incest, voldtekt og drap på ett av de sju barna han fikk med datteren. Saken ble kjent i april i fjor da datteren klarte å få brakt ett av barna til sykehus.

Personvernpolicy