Meny

Her dør to kunst-elskere

DRAMATISK: Hele kunstverket ble tatt av vinden med 40 mennesker om bord. To kvinner ble kastet ut og drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramatisk ulykke med kunstverk i England. Nå sitter kunstneren på tiltalebenken.

To personer ble drept da de ble kastet ut av en kunstinstallasjon tatt av vinden i 2006. Nå møter kunstneren, 77 år gamle Maurice Agis, i retten tiltalt på flere punkter om uaktsomt drap.

Ulykken skjedde 23. juli 2006 da kunstverket Dreamspace, en interaktiv installasjon i en park i byen Chester-le-Street, ble tatt av vinden og kastet opp i luften med 40 personer om bord. Ifølge den britiske avisen The Sun kan installasjonen ha blitt løftet så høyt som femti meter. To av personene, kvinner på 38 og 68 år, ble slynget ut av installasjon og drept momentant, mens en rekke andre ble skadd.

Aktor beskrev i går hva de overlevende hadde gått gjennom:

«Det ene øyeblikket står de på bakken, det neste ser de ned i en avgrunn når bygget blir tatt av vinden. Deretter blir de kastet rundt og inn i byggets støttestag.»

De dramatiske hendelsene ble fanget opp av to overvåkningskameraer på området.

(Saken fortsetter under videovinduet)

Kunstverket besto av en rekke oppblåsbare celler sammenknyttet med korridorer åpne for publikum. Hele kunstverket var på størrelse med en halv fotballbane, og laget i lette materialer. Det var utløsende årsaker til ulykken i 2006. Ifølge aktoratet kunne dødstallene vært mye høyere, men installasjonen hektet seg fast i en lysmast på området. Det hindret at hele kunstverket ble blåst på elva.

I går startet rettssaken mot Agis, som sto ansvarlig for sikkerheten ved kunstverket. I sin innledning i går mente aktoratet at kunstneren med viten og vilje lot være å undersøke sikkerheten nærmere, og at kunstverket i mange tilfeller var dårlig festet til bakken, med for korte plugger.

Ifølge flere britiske aviser vil det være svært tvilsomt om retten vil frifinne Agis. I 1985 ble nemlig flere personer skadd da en annen av hans installasjoner, kalt Colourspace, ble tatt av vinden.

Rettssaken er ventet å ta flere uker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus