Beslagla enorm Dalí-samling

FALSK? Bildet viser en av Dali-skulpturene spansk politi har beslaglagt.
FALSK? Bildet viser en av Dali-skulpturene spansk politi har beslaglagt.

<pMillionverdier, falske signaturer og innviklet etterforskning er ingrediensene i Spanias kunstkrim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk politi har beslaglagt 81 kunstverk knyttet til den surrealistiske kunstneren Salvador Dalí, melder den britiske avisa The Independent.

Kunstverkene skulle selges på auksjon i Estepona på Solkysten, men politiet slo til før noen av kunstverkene ble omsatt. Årsaken var ifølge politiet at minst 69 av verkene var forfalskede.

Samlingen som skulle selges besto av litografier, tekstiler, bestikk, skulpturer og bas-reliefs.

Bare tolv av dem var ekte, og de var til alt overmål registrert som stjålne fra gallerier og private samlinger, ifølge politiet.

Bare tolv av verkene er identifisert ved serienummer, og disse tolv er stjålne, ifølge spansk politi.Bare tolv av verkene er identifisert ved serienummer, og disse tolv er stjålne, ifølge spansk politi.

- Interpols arkiver viser at minst tolv av verkene virker å være stjålne. Det er de tolv verkene som har lett identifiserbare serienumre, som da også samsvarer med verket stjålet i Spania, Belgia, Frankrike og USA, skriver politiet i en pressemelding.

En fransk statsborger er arrestert og siktet, men hans identitet er ikke umiddelbart kjent.

Spanias egen «nasjonalarvs-brigade» gjennomførte raidet mot franskmannen, støttet av Interpol, og kunstverkene er nå til undersøkelse hos Dalí-stiftelsen, som vil spore opp de riktige eierne, samt fastlå verkenes autentisitet.

Det dyreste av verkene som skulle under hammeren var en tre meter høy skulptur av en elefant, med en prislapp på rundt ti millioner norske kroner.

Personvernpolicy