Barnekidnapping blir kunst

<p>BORTE I 24 DØGN: Men niåringen Shannon Matthews ble kidnappet av sin egen mor, som var ute etter løsepengene. </p>
BORTE I 24 DØGN: Men niåringen Shannon Matthews ble kidnappet av sin egen mor, som var ute etter løsepengene.

<pNiåringen ble dopet ned og holdt skjult for at moren skulle lure til seg løsepenger. Nå blir det kunst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den kontroversielle britiske kunstneren Mark McGowan som torsdag i neste uke vil rekonstruere kidnappingssaken som rystet hele Storbritannia i februar i fjor.

Shannon Matthews var bare ni år gammel da hun forsvant, i en sak som i løpet av etterforskningen ble sammenliknet med Madeleine McCann-saken, men som endte helt annerledes. Shannon kom til rette etter 24 dager, etter å ha vært skjult i en sovesofa av onkelen til sin stefar. Moren ble senere arrestert, tiltalt og dømt for kidnappingen. Det hele skal, ifølge retten, ha vært et komplott for å lure til seg løsepenger.

Mora ble rikskjendis med særdeles negativt fortegn da hun ble dømt i november i fjor.

Nå vil kunstneren ifølge sin egen nettside rekonstruere kidnappingen ved hjelp av en sovesofa, en video og en liten tegning.

Støtte til dømt mor

Det hele er en omstridt støtte til Shannon Matthews' mor, som ble dømt for barnemishandling, for kidnappingen og for å ha hindret politiets arbeid. Det eneste McGowan så langt har sagt om installasjonen er at «Karen Matthews (Shannons mor, journ. anm.) var dum, men også hun er et offer».

Mark McGowan har tidligere skapt debatt i øylandet. I november i fjor sjokkerte han London ved å gjenskape hendelsen der elektrikeren Jean Charles de Menezes ble skutt og drept av engelsk politi. de Menezes ble drept fordi han ble forvekslet med en navngitt terrormistenkt, og McGowans performance var et forsøk på å bringe hendelsen tilbake for londonerne.

- Det er en kunstnerisk reaksjon på noe som aldri skulle skjedd - spesielt ikke for politiet, sa han til britiske Independent.

McGowan ble for britene nærmest over natta en rikskjendis da han kunngjrode at han ville sende en pensjonist mot månen med katapult - for å protestere mot det han mente var dårlig eldre- og sykehjemspolitikk.

Han har med andre ord markert seg som en politisk engasjert kunstner, og er vanligvis på det godes side

Fikk dødstrusler

I 2005 tiltrakk kunstneren seg derimot en skare av kritikere. I det etterhvert svært så miljøbevisste Storbritannia var det uhørt å la en vannkran stå og renne i et år. Det gikk så langt at kunstneren faktisk mottok dødstrusler. Og dårlig kritikk.

«Resultatet er både underveldende og imponerende, irriterende og ganske klokt» skrev The Guardians kunstanmelder den gangen. Kunstverket besto nemlig bare av at vannkrana på galleriets bakrom sto og rant, pluss to små papirlapper som beskrivelse.

Det hele var tenkt som en kritikk av britenes vannsløsing, men McGowans påfunn fikk begrenset med goodwill fra pressen. Tilsammen gikk rundt 800.000 liter vann rett ut, til publikums stort sett udelt store forferdelse.

På samme linje er utstillingen om Shannon Matthews' mor ventet å skape en viss debatt i øylandet. Barnemishandlere og pederaster har de senere årene fått særs hard medfart etter endt soning, og flere av de dømte har senere måttet få ny identitet.

Personvernpolicy