Åpen for alle - alltid

Slik dreper du med ord

ORD MED BRODD: Gamle og uvanlige uttrykk som senker motstanderne. Husker du dem?
ORD MED BRODD: Gamle og uvanlige uttrykk som senker motstanderne. Husker du dem? 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Patetisk remjing», sa Ari Behn om Carl-Erik Grimstad. Bornert, sa Apenes. Erling Fossen geberdet seg som en apekatt, syntes Olav Versto. Hvorfor husker vi kritikken?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I NOVEMBER I FJOR senket Georg Apenes partikollega i Høyre Martin Engeset med ett ord. Over natta var ordet «bornert» på alles lepper, og alle visste hvilken sak det dreide seg om. Georg Apenes hadde snudd en i utgangspunktet vanlig partikrangel til et iskaldt karakterdrap.

Å være bornert er å være trang- eller sneversynt. Når uttrykket ble satt sammen med resten av tiraden, «massivt udugelig, inkompetent, selvopptatt, bornert og en skam for sitt parti», holdt beskrivelsen til tre linjer i Aftenpostens nettutgave.

Over natta ble bornert det mest populære oppslaget på Bokmålsordbokas nettside, rett og slett fordi meningen for mange har gått i glemmeboka. På den måten ble Apenes' kritikk holdt levende. Og Engeset tapte under nominasjonsmøtet i Østfold Høyre. Selv om ingen på papiret vil si at det er Apenes' kritikk som senket Engeset, er det karakteristikken som sitter i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ERLING FOSSEN GEBERDET seg som en apekatt (han manglet bare bananen) i møte med VGs politiske redaktør Olav Versto. Fossen hadde karakterisert nordmennenes motstandskamp under andre verdenskrig som, i sin ytterste konsekvens, krigsforbrytelser. - Sjikane, tordnet Gunnar «Kjakan» Sønstebye. - Du geberder deg som en apekatt, ropte Versto under Tabloid to dager senere.

OG DEN TIDLIGERE SOUSSJEFEN Carl-Erik Grimstad fikk en omgang verbal rundjuling i mediene i forrige uke, da Ari Behn rettet tungt og temmelig velformulert direkte inn på hans person. «Vedvarende gneldring» og «patetisk remjing» var beskrivelsen av Grimstad forfatterskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De beste verktøyene

Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal humrer over sammenfatningen.

- Retorikken er jo å forstå som overbevisningens kunst. Den som bruker retorikk med hell overbeviser andre. Det retorikken handler om er å finne de beste verktøyene, sier Ringdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verktøyet i disse tre uttrykkene var arkaiske og uvanlige uttrykk, som vekker interesse hos publikum, og som nagler kritikk til person. Uttrykket «bornert» var det 28. mest populære på Bokmålsordbokas nettsider siste år, mens verbet «remje» ligger på 18. plass for denne uka.

- Det som er interessant med mange av disse uttrykkene er at de anvender metaforer, og henter inn fra andre deler av naturen. Hører du «remjing» tenker du umiddelbart uling og skriking oppi lia, usammenhengende og skrikende, sier Ringdal om kraftsalven fra Ari.

- Ari klemmer til med begreper han vekker opp, han har et bredt og arkaisk ordforråd som han bruker til fulle, sier han.

Rytme - og den gode fornærmelse

Ifølge Ringdal er det ikke bare de arkaiske uttrykkene som er viktige. Også rytmen kan være avgjørende for at en god fornærmelse kan sitte.

- Hadde Apenes sagt at Engeset var dum og kjedelig hadde det vært et eneste stort gjesp. I retorisk sammenheng var han utrolig flink som hadde denne salven. Det handler om rytme og den gode fornærmelse, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Sylfest Lomheim i Språkrådet er godt fornøyd med at mediakrangling vekker opp gamle ord og uttrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Språklig sett er dette pluss pluss. Nå kan nordmenn igjen ordet bornert. Jeg var overrasket over hvor få som kunne det, men jeg blir nok noe lurt av at jeg er fransk filolog. Uttrykket stammer derfra, sier Lomheim.

Språkdirektøren er derimot begeistret for deler av Ari Behns utbrudd i forrige uke

- Jeg synes det taler til Ari Behns fordel at han bruker et rikt ordforråd når han snakker. Uttrykket «å remje» er ikke spesielt uvanlig utover landet, og Ari er jo fra Østfold, så det kan hende han har lært det i oppveksten. Han har iallfall gjort ordet en stor tjeneste.

- Er det noen ord og uttrykk du savner?

- Nei, det norske språk er både rikt og godt, men samtidig er all språklig variasjon av det gode. Hver dag ser vi et nytt uttrykk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du:

På nettsamfunnet Facebook har rundt 23.000 brukere meldt seg inn i gruppa «Utrydningstruede ord og uttrykk», der debatten på det nærmeste syder av engasjement. I skrivende stund etterlyser moderatorens uttrykk fra Ablegøyer, ad undas og adjø, via kimse, knuffe og kny, til å være ute på vift.

Og for dere fremtidige debattanter: Dersom dere selv vil delta, og selv nagle meningsmotstandere til korset, finnes lista her.

Din neste motstander kan fort være forhutlet, en noksagt, taskenspiller, pappskalle eller rett og slett et renkespillende kjøtthue. Det er bare fantasien og vokabularet som setter grensene.

Eller som kommunikasjonsekspert Ringdal sier om Ari Behn:

«Han er født hundre år for seint, som en engelsk lord iført en mental strikkevest. Over skulderen henger en liten børse, og han går rundt og patter på en pipe. Han snakker som en adelsmann – nesten mer adelig enn kongen.»

For ordens skyld presiserer Ringdal at han ikke går til angrep på urokråka fra Moss.

- Han er en gavepakke til kongehuset, når vi først har en slik anakronisme. Jeg mener Ari burde få et diplom ukentlig – han opprettholder myten rundt de kongelige, samtidig som han er urokråka, forfatteren og tenkeren, sier Ringdal.