Heftig Munch

Øystein Røger som Edvard Munch og Ida Løken som Tulla Larsen under prøvene på oppsetningen "Edvard Munch - Alfa og Omega" på Centralteateret i Oslo tidligere denne uken. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Øystein Røger som Edvard Munch og Ida Løken som Tulla Larsen under prøvene på oppsetningen "Edvard Munch - Alfa og Omega" på Centralteateret i Oslo tidligere denne uken. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet går sterkt for seg på Centralteatret i Oslo om dagen. Edvard Munch ruller heftig rundt på scenen med Tulla Larsen, kvinnen han ifølge ekspertene aldri helt ble ferdig med.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Edvard Munch
* Født 12. desember 1863 i Løten på Hedmark. Flyttet fra Løten til Christiania da han var ett år gammel.
* Moren Laura døde da han var fem år.
* Høsten 1880 skrev han i sin dagbok: «Min bestemmelse er nemlig nu at blive maler»
* Høsten 1881 begynte han på Den Kongelige Tegneskolen i Kristiania, sluttet året etter
*Debuterte 1883 med et maleri på Industri- og kunstutstillingen, deltok i desember samme år på Høstutstillingen for første gang
* Kom i kontakt med Hans Jæger og Kristianiabohemen i mars 1886.
* I november 1889 døde faren, Christian Munch.
* 1889: første separatutstilling i Kristiania.
* 1893: Førsteutgaven av «Skrik», 1894: «Madonna». Andre verk som er sentrale i teaterstykket: «Døden i sykeværelset» (1893) og «Livets dans» (1899-1900).
* I 1908 lot han seg legge inn på Dr. Jacobsons klinikk i København. Oppholdet varte i åtte måneder.
* I 1916 ble Auladekorasjonen i Universitetet innviet, og samme år kjøpte Munch eiendommen Ekely på Skøyen. Bodde her resten av livet.
* Døde på Ekely 23. januar 1944.
(Kilde: Munch-museet) (©NTB)

Vi er på prøvene til teatrets store Munch-forestilling. Gjennom 55 korte scener får publikum innblikk i Munch fargerike liv.

– Jeg hadde lest en del om Munch før jeg fikk denne rollen, men jeg visste ikke at han var så syk, at han var så ute å kjøre, at han til og med slo ned folk, sier Øystein Røger, som spiller den krevende rollen som Munch.

Innlagt

Røger er på scenen hele tiden i en forestilling som varer i rundt tre timer.

– Det er både fysisk, mentalt og teknisk krevende. Det er jo voldsomt mye tekst, sier Røger.

Fram til premieren i begynnelsen av februar lever han med Munch nesten døgnet rundt.

– Det er vanskelig å skru av når jeg kommer hjem. Jeg forbereder meg nesten som en idrettsmann, med å memorere hele løpet.

«Edvard Munch – Alfa og Omega» er skrevet av den danske forfatteren Sten Kaalø. Handlingen er lagt til 1908. Munch er 45 år og er lagt inn på Jacobsons nerveklinikk i København. Det er alt som foregår oppe i hans hode, minner og hallusinasjoner, forestillingen handler om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får blant annet høre om hans trøblete forhold til faren, til kvinner, til Kristiania-bohemen. Vi har tatt oss stor frihet, alt er ikke biografisk korrekt, sier regissør Lars Erik Holter til NTB.

Utstilling

Forestillingen er blitt til i samarbeid med Munch-museet.

– Vi har sett på Munchs bilder, og plukket ut et bilde til hver scene. Det har vært en spennende måte å jobbe på. Vi håper folk skal få den samme følelsen som bildene gir, når de ser forestillingen, sier Holter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Munch-museet åpner 27. januar en utstilling med bilder Munch lagde under sykehusoppholdet – blant annet den grafiske serien han kalte Alfa og Omega – og verk som på andre måter er sentrale i stykket.

Kostymetegninger og fotografier fra forestillingen blir også vist. Samtidig vises en utstilling i Centralteatret av Munchs fotografier fra klinikken i København.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Munch skal ha vært på grensen til det psykotiske da han lot seg legge inn på klinikken. Han hadde følelsen av å bli forfulgt, og trodde at alle spionerte på ham.

– Det var doktor Jacobsons fortjeneste at Munch kom over kneika. Han forsto at Munch måtte jobbe, og sykeværelset ble omgjort til atelier. Munch malte blant annet et helfigurportrett av Jacobson, forteller førstekonservator Magne Bruteig ved Munch-museet.

«Edvard Munch – Alfa og Omega» har premiere på Oslo Nye Centralteatret 6. februar.