Kunstverket som får Europa til å rase

ÅTTE TONN: Og kunstverket er seksten kvadratmeter stort. Og kunstneren løy da han presenterte det. Alle bilder: Scanpix Foto: Scanpix
ÅTTE TONN: Og kunstverket er seksten kvadratmeter stort. Og kunstneren løy da han presenterte det. Alle bilder: Scanpix Foto: Scanpix

Kunstneren skulle lage et europeisk samarbeidsprosjekt. I stedet laget han det kontroversielle kunstverket på egen hånd, med hjelp av sterke fordommer og et par kompiser.

27 land. 27 kunstnere som sammen skulle skape en presentasjon av sine nasjoner i et enormt kunstverk. Slik skulle Tsjekkia feire at landet har tatt over presidentskapet i EU.

Se bildene av kunstverket nederst i saken.

David Cerny er kunstneren som fikk oppdraget med å knytte EUs 27 medlemsland sammen i et enormt kunstverk, kalt «Entropa». Det skulle torsdag offisielt avdukes i Tsjekkia.

Skaper debatt: Danmark representeres ved en Muhammedkarikatur i Lego-klosser.Skaper debatt: Danmark representeres ved en Muhammedkarikatur i Lego-klosser.

I går tilsto derimot Cerny at han hadde gjort jobben selv, med hjelp av et par kompiser, melder BBC.

Resultatet har skapt kontrovers i flere land i Europa.

Men grunnen?

Kunstverket er et europakart, med alle medlemsstatene «stanset ut» og plassert i et rammeverk lik plastrammen i byggesett. Der de enkelte lands kunstnere skulle lime inn sine lands kunstverk har Cerny selv hengt opp sine fordommer. Nederland er representert ved oversvømte minareter, Romania er en vampyr-borg, og Danmark er en Muhammedkarikatur i Legoklosser.

Bulgaria er et eneste stort toalett. I Sofia er den tsjekkiske ambassadøren kalt inn på teppet for en redegjørelse.

Tyskland er representert ved flere kryssende motorveier, som sammen danner et symbol farlig nær et hakekors.

Hele kunstverket veier åtte tonn og er utformet som et byggesett, seksten kvadratmeter stort.

Ingen selvkritikk

Tsjekkiske medier har lenge spekulert i om kunstverket kunne være utført slik Cerny hadde lovet, og de fikk i går svar fra kunstneren selv. Han tar ikke stor selvkritikk.

- Vi visste sannheten ville komme ut, men før det ville vi se om Europa er i stand til å le av seg selv, sier kunstneren selv.

Spørsmålet besvares trolig før torsdag, som opprinnelig var datoen kunstverket skulle avdukes.

- Avtalen mellom myndighetene og Cerny inneholder et punkt om at kunstverket skulle være et samarbeid mellom kunstnere fra de 27 medlemslandene. Ansvaret for avtalebruddet ligger hos Cerny alene, sier visestatsminister Alexandr Vondra ifølge BBC.

David Cerny har også tidligere vært i verdenspressens søkelys. Han fikk stor oppmerksomhet da han stilte ut en bakbundet og hengt Saddam Hussein i et akvarium, etter modell av Damien Hirst under Praha-biennalen i 2005.

Spania: En rød- og hvitmalt bombe faller over Madrid.Spania: En rød- og hvitmalt bombe faller over Madrid.

Romania: Eller Draculas høyborg.Romania: Eller Draculas høyborg.

Polen: Svartkledde munker hever homoflagget.Polen: Svartkledde munker hever homoflagget.

OVERSVØMT: Dette er slik Nederland presenteres. Minareter er det eneste som stikker opp av flommen.OVERSVØMT: Dette er slik Nederland presenteres. Minareter er det eneste som stikker opp av flommen.

ITALIA: Fotball.ITALIA: Fotball.

Ambassadøren inn på teppet: Bulgaria er et eneste stort toalett. Tsjekkias ambassadør til Bulgaria er bedt om en redegjørelse.Ambassadøren inn på teppet: Bulgaria er et eneste stort toalett. Tsjekkias ambassadør til Bulgaria er bedt om en redegjørelse.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus