Meny

Ondskapens sammensatte ansikt

Alle foto: Hans Weishäupl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

350 mennesker har gitt ansikt til 13 av verdens mest forhatte diktatorer i ny fotobok.

- Hitler er blitt et symbol for den rene ondskapen, men han var ikke alene. Holocaust ville aldri kunnet skje dersom han ikke hadde fått aktiv støtte av hundretusener mennesker og passiv støtte fra enda flere. Det er dette jeg har ønsket å sette fokus på, forklarer den tyske fotokunstneren Hans Weishäupl om sitt bok- og kunstprosjekt «Faces of Evil».


350 mennesker

I løpet av ett år har Weishäupl oppsøkt flere land og fotografert ansiktene til 350 mennesker av ulik etnisitet. De ulike ansiktstrekkene til disse menneskene er deretter blitt satt sammen til 13 portrett av 13 politiske despoter.

Hans Weishäupl.Hans Weishäupl.

- Men i mine portrett er de ribbet for uniformer, medaljer og andre maktsymboler. Her får vi den nakne sannheten, båret oppe av den anonyme massen. For ingen av ondskapens apostler eksisterer isolert, det er alltid andre rundt og under dem som har muliggjort deres maktmisbruk, sier Weishäupl og viser til Albert Ensteins utsagn om at «verden er ikke truet av onde mennesker, men av de som lar onde ting skje».

Godt kjente

De 13 makthaverne som har den tvilsomme æren av å bli innlemmet i ondskapens galleri er Adolf Hitler, Josef Stalin, Slobodan Milosevic, Benito Mussolini, Mao Zedong, Saddam Hussein, Pol Pot, Nicolae Ceausescu, Idi Amin, Kim il-Sung, Robert Mugabe, Augusto Pinochet og Francisco Franco.

- For alle politikere gjelder at du alltid vil finne noen som forsvarer dem, men de aller

Adolf Hitler.Adolf Hitler.

fleste vil uten å nøle karakterisere dem som diktatorer. Samtidig er alle godt kjente navn som vi forbinder mye ondskap med, og det var viktig for dette prosjektet, forklarer Weishäupl.

Nese fra Berlin

Ifølge den tyske fotokunstneren var det ikke vanskelig å få folk til å stille opp for «å bli en del av Hitler», så lenge de var trygge på at det bare var en liten del av dem som ble brukt, på en måte som gjorde at ingen skulle kunne identifisere dem.

Hitler er eksempelvis sammensatt av 37 ulike mennesker fra ulike deler av Tyskland, opplyser Weishäupl, som på sin «faces-of-evil»-nettside røper at Hitlers nese stammer fra en eiendomsmegler i Berlin, mens øynene tilhører en bankmann i Frankfurt og overleppa en låssmed i Dresden. Og så videre.

Vrien Stalin

Å bildebehandle ansiktsdelene fra 37 mennesker og sette dem sammen til et virkelighetstro Hitler-ansikt tok tre måneder, og Weishäupl nøler ikke med å nominere Hitler som «den vanskeligste å gjenskape helt nøyaktig».

Josef Stalin.Josef Stalin.

- Men det kan også skyldes at han var førstemann ut, og at erfaringene fra arbeidet med ham hjalp meg i arbeidet med de andre. Slik som med Stalin, for han var en stor utfordring grunnet sin litt arrete og urene hud, spesielle hodeform og karakteristiske hårfasong, innrømmer Weishäupl.

På ustilling

Boka «Face of Evil» vil være i salg fra neste uke, selv om den offisielle lanseringa ikke skjer før på bokmessa i Frankfurt, om drøye to uker. Foruten bok vil portrettene også bli å se på utstilling i Tyskland i høst og Moskva neste år, i et storformat på 1,80 x 2,30 meter.

- Hvert bilde er på rundt 8 GB, noe som gjør dem veldig detaljerte og velegnet for å stilles ut. Ulempen med så pass tunge bilder, er at det tok 30-40 minutter bare å lagre dem, hver gang jeg foretok en liten endring. Og med så mange mennesker og ansiktsdeler involvert ble det mange av dem, konstaterer Weishäupl.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus