Fra såpe til rettsal

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTV-serien «Big Love» gir menneskene bak flerkoneri og religiøse dogmer et ansikt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Utah statsfengsel sitter Warren Jeffs, en fallen sektleder. Han er dømt for voldtekt, og medvirkning til voldtekt etter selv å ha giftet seg med, og giftet bort, mindreårige jenter. Fremdeles hagler anmeldelsene inn mot ham, og så sent som i slutten av juli ble han anklaget for et nytt overgrep mot ei jente fra Texas. Jeffs har forsøkt å ta selvmord ved å slå hodet i veggen.

Som sektleder for en utstøtt fraksjon av mormonere var han en gang Colorado Citys mektigste mann.

Home Plus

TV-kanalen FEM begynte å sende andre sesong av HBO-serien «Big Love» forrige uke. Rundt et stort kjøkkenbord sitter en uvanlig stor amerikansk familie. Her møter vi Bill Henricksons og hans tre koner.

Bill har tilsynelatende lite til felles med sektlederen Jeffs. Han er den respektable eieren av jernvarekjeden Home Plus. Hjemme i en av Utahs forsteder forsøker han å hamle opp med sine tre sjalu koner og gi dem det de trenger av omsorg, sex og matrielle ting. De lever i skyggen av en ond allmektig svigefar, et truet patriarki og religiøse tradisjoner som skal forenes med en moderne amerikansk livsstil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skjønner straks at dette er en verden vi aldri har sett før på tv. Dette er mennesker vi aldri har møtt før – ikke Hollywood-versjoner av mennesker vi aldri har møtt, men faktiske mennesker som er ukjente fra topp til tå, skrev Salon.coms kritiker Heather Havrilesky.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President, profet, seer og åpenbarer

Warren JeffsWarren Jeffs

Da faren Rulon døde, ble Warren Jeffs leder for den polygamistiske mormonersekten Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. Den offisielle tittelen var "President and Prophet, Seer and Revelator".

For hans tilhengere var han guds eneste profet på jorden, hvilket ga han en makt som var absolutt. Det sies at Jeffs hadde nærmere 80 koner, enkelte helt nede i 12 års alderen. Han var den eneste som kunne utføre vielser.

Jeffs kontrollerte nesten alle landområdene i Colorado City, Arizona og Hildale Utah, inntil retten i Utah grep inn. I 2004 utviste han 20 menn fra Colorado City, inkludert borgermesteren, og tok fra de deres barn og koner, som han så plasserte hos nye menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Big Love i Texas

I mars 2006 hadde første episode av «Big Love» premiere i USA. I april trykte Houston Press artikkelen «Big Love, Texas-Style», om polygamistsekten Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints sitt nyetablerte samfunn i Texas. Deres leder, Warren Jeffs, var nå ettersøkt av FBI for å ha giftet mindreårige jenter bort til allerede gifte menn. I august samme år ble Warren Jeffs arrestert. Houston Press var kanskje den første mediebedriften, men langt fra den siste, som kom til å bruke «Big Love» som referanse.

Prinsippet

Selv om «Big Loves» Bill Henrickson, og virkelighetens Warren Jeffs har få likhetstrekk, er fundamentet for deres livsstil det samme. I «Big Love» snakkes det om «prinsippet», uten at det konkret forklares hva dette innebærer. «Prinsippet» kan hentes direkte fra Jeffs sekt, og går ut på at en mann trenger minst tre koner for å få adgang til himmelen. Kvinnen bare kan få innpass gjennom sin mann. Dersom kvinnen dør først vil hun oppholde seg i en slags ventetilstand inntil mannen dør og kan hente henne. Polygami var vanlig praksis blant mormonere i USA på 1800-tallet, inntil det ble forbudt. Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints er en del av en utstøtt fraksjon av mormonere som valgte å fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite bønn, og mye sex

Seriens skapere brukte nærmere tre år på research før innspillingen kunne starte. Resultatet ble en serie der nærmest enhver situasjon har klare paralleller til virkelige hendelser. Serieskaper Mark V. Olsen forteller om delte reaksjoner på serien. Anti-polygamister mener at den ikke gir et dystert nok bilde av flerkoneri, mens polygamistene mener det motsatte.

Det har likevel blitt en serie som til og med kvinner i polygamistiske forhold kan relatere til. Spesielt er det moderne amerikanske familier som lever i skjul som polygamister, som kjenner seg igjen i serien, og håper at den kan gi livsstilen deres større anerkjennelse.


Den tradisjonelle polygamistiske livsstilen får «Big Loves» seere først og fremst møte gjennom Bills familie. Hans foreldre og bror lever i det lukkede samfunnet Juniper Creek, der Bills svigerfar er den øverste lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvinnene kjenner seg igjen i forholdet mellom konene, men blir støtt av sex-scenene, sier journalist i Salt Lake Tribune, Brooke Adams. Adams har dekket saken mot Warren Jeffs i hjemstaten Utah. Salt Lake Tribune har på linje med sport, kultur og vitenskap, nå en egen seksjon om polygami på nettsidene sine.

Søstre og krigere

Seriens kanskje viktigste bidrag er at den har gitt menneskene bak de gammeldagse klærne, rare frisyrene og religiøse dogmene et ansikt. Dette er kanskje en serie om ekstremt patriarki, men det er kvinnene som gjør sterkest figur. Kvinner som er søstre, så vel som krigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hovedrollene finner vi tre forskjellige kvinner som alle har gått inn i et polygamisk ekteskap av ulike grunner. Ved å bryte ned stereopien om den undertrykte polygamistiske kvinnen blir de også mer interessante og lettere å relatere seg til. Med serien som referanse er det enklere å se menneskene i nyhetsreportasjene fra polygamistsamfunnene, enn det var tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaperne av «Big love», Mark V. Olsen og Will Sheffer, følger nøye med i saken mot Warren Jeffs. Serien skal nå inn i sin tredje sesong, men har blitt satt på vent en stund på grunn av manusforfatter-streiken i Hollywood. Olsen og Sheffer har valgt å ikke introdusere en karakter som er identisk med Jeffs i serien, men Bills svigerfar Roman Grant bærer klare likhetstrekk med både Warren Jeffs og hans far Rulon. Saken mot Jeffs blir introdusert som rettsaken mot en sektleder ved navn Orlean Abbots i serien, en historie som vil utbroderes i tredje sesong.

Mer synlige

Kvinner fra Jeffs rettsak venter på dommenKvinner fra Jeffs rettsak venter på dommen

Før kunne polygamiske samfunn leve nokså uforstyrret i USA. Deres gammeldagse levemåte og religiøse verdier gjorde de nærmest usynlige i det amerikanske samfunnet. Dette har endret seg etter «Big love». Gjennom mediedekning, dokumentarer og bøker får amerikanere stadig bedre innblikk i polygamistiske samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turisme

I det polygamistiske samfunnet Centennial Park Community har innbyggerne startet en kafè for forbikjørende turister. Med innrammede svart-hvitt fotografier av storfamilier på veggene, ønsker de å skape mer aksept for livsstilen sin.

- Tv-serien har gitt oss mer oppmerksomhet. Nå prøver vi å finne ut om det er en god eller dårlig ting. Forhåpentligvis vil folk forstå at vi bare er vanlige folk, og ikke del av en sprø kult, sier Tyler Steed ved Centennial Park Community, til USA Today.