Meny

Mer «Forbrytelsen»

(Foto: dr.dk/forbrydelsen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ville undersøke hvor kriminaletterforsker Sarah Lund befinner seg to år etter vi sist traff henne, sier «Forbrytelsen»-produsent Piv Bernth til ABC Nyheter. Hun bekrefter dermed at det kommer en

Produsent Piv Bernth. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Produsent Piv Bernth. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Piv Bernth avslører at hun allerede er i gang med å utvikle historien om etterforskeren Sarah Lund (Sofie Gråbøl). Bernth sier at de første episodene handler om Sarahs liv etter mordet på Nanna Birk Larsen og vil være klare for danske TV-skjermer allerede i september 2009. Serien vil bestå av ti avsnitt og i tillegg til Sarah møter vi igjen medlemmer av familien hennes.

Bernth, som også er produsent av EMMY-vinneren, «Nicolaj og Julie» er på Mediedagene i Bergen for å snakke om hvordan man skaper en suksess-serie som «Forbrytelsen».

- Det er umulig å vite på forhånd hvordan det man sitter med i hendene kommer til å bli mottatt blant publikum. Vi var usikre på om seerne kom til å synes at serien var for mørk , dyster og sørgelig, sier hun.

Lettelsen var derfor stor da produsentene viste klipp fra serien til et utvalgt publikum som ga dem fantastiske responser.

- Jeg tror vi klarte å fange noe som er spesielt for vår tid, sier Bernth.

Seerhit

Det kan man trygt si. Ikke mindre enn 2.1 millioner dansker benket seg foran skjermen for å få med seg siste episode. Også her i Norge var serien en stor seersuksess. Debattene raste på nett etter at morderen ble tatt og strikkegenseren som Sarah brukte i samtlige episoder ble det heteste innen motebildet.

Lund sammen med sin mor. (Foto: Tine Harden)Lund sammen med sin mor. (Foto: Tine Harden)

- Akkurat det med genseren er rart. Vi prøvde å gjøre karakteren Sarah så maskulin og lite forfengelig som mulig. Slike gensere er det kjedeligste jeg vet om og derfor ble jeg nesten irritert av å måtte se på den hele tiden. Merkelig nok ble det topp mote, forklarte Bernth på seminaret.

Skuespillerne påvirket

Hvert eneste avsnitt av «Forbrytelsen» ble anmeldt av danske kritikere. Seerreaksjonene var enorme når serien tok dramatiske vendinger. Likevel mener Bernth at de ikke lot seg påvirke av omverdenen da de skrev historien.

- Skuespillerne hadde mye å si fordi de jobbet i 2 1/2 år med samme karakter. De fikk sterke meninger om hva deres karakter var i stand til å gjøre og ikke gjøre.

Bernth forteller blant annet en anekdote fra produksjonen hvor de testet ut muligheten for at Sarah Lund skulle innlede et seksuelt forhold til politikeren Troels Hartman.

- «Hva fanden, det kan vi vel», var reaksjonen til Lars Mikkelsen som spiller Troels. "Nei, det skal vi absolutt ikke!», mente Sofie Gråbøl, sier Bernth med en latter.

Da det ble klart at Sarahs trofaste partner Jan Meyer (Søren Malling) skulle bli drept gjorde det inntrykk på skuespillerne.

Sarah Lund i aksjon. (Foto: Tine Harden)Sarah Lund i aksjon. (Foto: Tine Harden)

- Både Sofie og Søren satt med tårer i øynene da de leste den siste scenen hvor han dør. Det var en trist dag på settet.

Holdt tilbake sorgen

I «Forbrytelsen» møter man et foreldrepar i dyp sorg etter deres datters død. Bernth forteller at hun og manusforfatterne arbeidet grundig med beskrivelsen av denne sorgen.

- Det er vanskelig å portrettere sorg på en god måte. Det holder liksom ikke at man ser mennesker som gråter hele tiden da vil seerne tilslutt tenke: «Herregud kan dere slutte med den tutingen!». Vi valgte heller å la skuespillerne kjempe mot sorgen, kontrollere seg og holde ting inne. Dette underspillet gjorde følelsene desto sterkere. Særlig karakteren «Theis» er sterk i sin sorg.

Dødsønske

Mysteriet om hvem som drepte Nanna Birk-Larsen opptok en hel nasjon. Ikke engang skuespillerne fikk vite hvem som var morderen før siste slutt. Det vil si, det var èn danske som visste hemmeligheten.

Foreldre i sorg.Foreldre i sorg.

- Sofie Gråbøl kjente en dame som var svært syk. Hun hadde et ønske om å få vite hvem som drepte Nanna før hun døde. Derfor sendte vi navnet på morderen til henne i en konvolutt som hun kunne åpne dersom hun ble dårligere før serien var slutt. Slike hendelser gjør at man føler seg svært ydmyk. Det er fint å vite at arbeidet man gjør kan bety noe for mennesker.

Dyster affære

Hemmelighetskremmeriet rundt Nannas morder gikk også produsenten litt på nervene innimellom.

- Jeg levde med det dag og natt. Dersom jeg for eksempel var ute på middag så ville alle prate om «Forbrytelsen» hele tiden. «Hvorfor gjorde Troels det?», «Kan du ikke avsløre litt om morderen?». Tilsutt ble partneren min ganske lei og sa : «Gud, kan vi snakke om noe annet enn den serien?», sier hun lattermildt.

Suksessprodusenten innrømmer at stemningen på settet noen ganger var nokså tung.

- På «Nikolaj og Julie» gikk praten lett og det var en lett stemning blant skuespillerne. Da vi laget "Forbrytelsen» var det derimot langt dystrere. Skuespillerne som portretterer Nannas foreldre hadde til tider fysisk vondt av å holde inne smerte hele dagen, sier Bernth.

Kanskje ikke så rart at stemningen ble dyster med tanke på produksjonens hovedtanke.

- Vi hadde et mantra under innspillingen av «Forbrytelsen»: 1. Sofie skal aldri smile. 2. Solen skal aldri skinne, avslutter Bernth i et solfylt Bergen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus