Meny

Julie Ege er død

(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere modellen og skuespilleren Julie Ege tapte onsdag sin lange kamp mot kreft. Hun ble 64 år gammel.

Julie Ege var opptatt av å sette søkelys på kvinner og brystkreft. Flere ganger deltok hun aktivt på arrangementer i sammenheng med kreftsaken. Lise Høie er daglig leder i Foreningen for Brystkreftopererte. Hun minnes Ege som en engasjert person.

-Vi tok kontakt med henne og hun stilte villig opp på våre rosa sløyfe-aksjoner både i 2003 og 2006. Det er med sorg vi hører at hun har falt fra, sier hun til ABC Nyheter.

Høie mener at Ege gikk foran som et godt eksempel når det gjelder å gi de mange kvinnene som rammes av kreft et ansikt.

- Hun gikk ut med sin historie og lot seg avbilde i avisen etter at hun hadde fjernet et bryst. Dette bildet var med på å vise at man absolutt ikke er redusert som kvinne dersom man har mistet et bryst.

Et innholdsrikt liv

Julie Ege ble først kjent i 1962, da hun kom på andreplass i Frøken Norge-kåringen**. Det innledet noen hektiske år som modell og skuespiller, og innpass i Londons jetsetkretser i siste halvdel av 1960-tallet.

Sin første filmrolle fikk hun i 1967, i «Stompa forelsker seg«, mens hun to år seinere spilte i James Bond-filmen «On Her Majesty's Secret Service», med George Lazenby som James Bond. Det store internasjonale gjennombruddet kom imidlertid da hun spilte mot Marty Feldman i filmen «Every Home Should Have One», og Ege ble på 1970-tallet betraktet som et av Englands mest kjente sexsymbol.

Julie Ege sto også på scenen ved Rogaland Teater ved et par anledninger midt på 1970-tallet, en innsats som ifølge Stavanger Aftenblad ble belønnet med bedre kritikker en hun selv visstnok fryktet.

Men særlig mer skuespilleri ble det ikke på Julie Ege, for i 1980-årene slo hun inn på en annen kurs og fokuserte mer på utdanning. Med årene ble det ikke bare gymnaset, men også grunnfag i historie og studier i engelsk og språkvitenskap, før hun ble ferdig utdannet sykepleier i 1998, 54 år gammel.

Da hadde det allerede gått over ti år siden hun fikk brystkreft og måtte operere bort sitt ene bryst. Det så lenge ut som det gikk bra, men i 2002 ble hun igjen kreftsyk. Og onsdag tapte hun altså kampen mot sykdommen.

Julie Ege var opprinnelig fra Sandnes i Rogaland men flyttet seinere til Hokksund, hvor hun etter endt utdanning også jobbet som sykepleier ved Buskerud Sentralsykehus. Ege etterlater seg døtrene Joanna og Ella, barnebarnet Victor og samboeren Hellik Teigen.


**Korrigert: Julie Ege kom på andreplass i Frøken Norge-kåringen, ikke første som det feilaktig stod i denne artikkelen. Det er nå korrigert. Det var Beate Brevik Johansen som vant konkurransen det året.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus