Sinne over erotisk Jesus

<p>Fra utstillingen (Foto: Scanpix) </p>
Fra utstillingen (Foto: Scanpix)

Homoerotisk versjon av Jesu siste måltid skaper bølger i Wien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den romerkatolske kirkens museum i Wien opplever sterke reaksjoner etter at de i en kunstutstilling viste et bilde som var en homoerotisk versjon av Jesu siste måltid.

Muhammed-krisen

Kritikken kommer fra flere land og har vokst seg så stor, at østerrikske medier kaller det for Wiens svar på Muhammed-krisen.

Bildet var del av en utstilling som skulle hylle den østerrikske kunstneren Alfred Hrdlicka, som nettopp fylte 80 år. Hrdlicka er kjent for å framstille religiøse symboler på en radikal måte.

Kunstneren selv har beskrevet bildet som «en homoseksuell orgie» med apostlene i hovedrollen.

- Ikke presset

Museet tok bildet ned bare en uke etter at utstillingen åpnet, men de kraftige protestene fra katolikker verden over har imidlertid ikke avtatt .

Museumets direktør forsvarer Hrdlickas arbeid og sin egen beslutning om å vise fram såpass kontroversielle bilder i et museum som har tette bånd til den katolske kirken.

- Vi mener at Hrdlicka har rett til å framstille mennesker i en såpass sanselig, drastisk måte, sier Bernhard Boehler til Reuters.

Museumet aviser at avgjørelsen om å fjerne det omdiskuterte bildet kommer av at de skal ha følt seg presset.

- Det har ingenting å gjøre med selvsensur. Det handler heller om å ha en forståelse for det hellige, heter det i en uttalelse.

«Blasfemi»

Konservative katolikker er imidlertid svært forarget over bildene. Religiøse blogger i Østerrike, Tyskland og til og med i USA beskriver maleriene som «blasfemi» og «vannhelligelse».

«Utstillingen burde aldri ha funnet sted og museumsdirektøren burde unnskylde til katolikker verden over», skriver den katolske nettsiden kreuz.net.

Museumskurator Martina Judt sier til Reuters at museet ønsket å vise de kontroversielle arbeidene for å vise at religiøs kunst kan diskuteres uten tabuer.

- Folk har sagt at den katolske kirken har blitt mye mer liberal. Men disse reaksjonene viser at dette kanskje ikke er tilfelle, sier Judt.

Hjemmesiden til kunstneren Alfred Hrdlicka

Personvernpolicy