Oscar-vinner død

<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'">Anthony Minghella (Foto: Scanpix) </span><p> </p>
Anthony Minghella (Foto: Scanpix)  

Stjerneregissøren Anthony Minghella er død i en alder av 54 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at Anthony Minghella er død. Dødsfallet bekreftes overfor nyhetsbyrået AP av Minghellas agent Judy Daish. Daish vil ikke gi nærmere detaljer om dødsfallet.

I 1996 vant regissøren Oscar for filmen «Den engelske pasienten». Han ble også nominert til Oscar i 1999 for beste manuskript på den kritikerroste «The Talented Mr. Ripley». Minghella har i tillegg regissert kjente filmer som «Cold Mountain» og « Truly, Madly, Deeply».

Minghella har også vært involvert i operaprosjekter. I 2006 regisserte han «Madam Butterfly» på The Metropolitan Opera i New York. I 2003 ble han valgt til styreleder for Det britiske Filminstituttet. Den gangen avslørte han overfor BBC at målet skulle være å jobbe for å bevare og utvikle britiske filmtalenter.

– Vi får ikke laget nok filmer her. Studioene har for lite å gjøre, og det er for få studioer, sa Minghella den gangen.

Knust over dødsbudskapet

Minghellas regissørkollega Lord David Puttman («Bugsy Malone», «Chariots Of Fire», «Midnight Express», «The Killing Fields», «The Mission», med mer) sier til filmmagasinet Independent Film at han er knust over dødsbudskapet:

- Jeg er fullstendig knust! Han var en særdeles viktig person i filmbransjen foruten å være en usedvanlig god skribent. Han tok overgangen til regissøryrket med stor overbevisning. Han var ellers en virkelig flott fyr.

- Jeg snakket akkurat med Alan Parker (ytterligere en regissørkollega av Minghella, red.anm.), som også understreket overfor meg at han var en uvanlig flott fyr. I tillegg var han moro å være sammen med; han var omtenksom og intelligent. Han kommer til å bli dypt savnet.

Botswana sørger

Jeff Ramsay, pressesekretæren til Botswanas president Festus Mogae, sier til CBS at nyheten om Minghellas død ble mottatt med sjokk og vantro, og sier at det er et stort tap for filmindustrien. Anthony Minghella var i landet fordi han ønsket å spille inn deler av «Cold Mountain» der, en film som blant annet hadde Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger og Jack White fra The White Stripes på rollelisten.

- Han kom til landet vårt for å gjøre research og for å lære om Botswana. Minghella fortalte meg den gangen at han var tvunget til å spille inn Cold Mountain i USA og i Romania, og det mente han var galt. Han mente at enkelte scener i filmen kun kunne vært spilt inn i Botswana.

Hans siste prosjekt var å lage en TV-episode av boken «The No. 1 Ladies' Detective Agency».

- Mer om Anthony Minghella her.

Personvernpolicy