Skoleelev skal bli webtv-stjerne

Skoleelev skal bli webtv-stjerne
Skoleelev skal bli webtv-stjerne

I 30 episoder kan seerne følge 15 år gamle Katarina i SOL TVs nye serie. – Det er klart det ikke er hyggelig hvis noen misbruker dette, men da må jeg takle det, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld lanserte SOL.no en dokusåpeserie produsert for internett. Gjennom 30 episoder kan leserne følge 15 år gamle Katarina og hennes hverdag i serien «Katarinas Verden».

- Det var bare et spørsmål om tid før denne genren kom til nettet. Nå gjør den det. Dette gir et unikt innblikk i jentas hverdag, sier ansvarlig for SOL TV, Målfrid Hansen, til ABC Nyheter.

Mamma har jo ønsket å beskytte meg og er veldig opptatt av at jeg ikke skal si eller gjøre noe dumt. En dokusåpe er ikke noe nytt, men SOL går atskillig lenger og bygger en rekke interaktive tjenester rundt 15-åringen. De oppfordrer brukerne til å diskutere alle aspekter ved Katarina gjennom sider på Facebook og MySpace, og inviterer seerne til å kommentere og debattere episodene.

Tilbyr psykologhjelp

- Jeg er meg selv og er dønn ærlig. Her er det både tårer og glede, og jeg viser også den «bitchy» siden av meg. Jeg ønsker å være ærlig, sier Katarina til ABC Nyheter.

I den første episoden forteller Katarina om sine skuespillerdrømmer og om øvingen foran audition for opptak til Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

- Mamma har jo ønsket å beskytte meg og er veldig opptatt av at jeg ikke skal si eller gjøre noe dumt. Hun ønsket heller ikke å være med i serien, forteller Katarina.

Hun forteller ikke etternavnet sitt til mediene, og bruker heller ikke fullt navn på nettsidene til serien. Årsaken er at hun skal få så lite ubehageligheter som mulig.

- Vi har hatt en god dialog med foreldrene og venner i forkant av produksjonen. Det er vanlig at deltagere i virkelighetsserier får tilbud om psykologhjelp i forkant og etterkant av seriene for å takle oppmerksomheten og påkjenningene. Det har også Katarina fått, sier Hansen fra SOL TV.

Tar en sjanse

Hun erkjenner at Sol ikke kan ha full kontroll over hva som skjer på nettet, men at de gjør sitt ytterste for å beskytte Katarina mot sjikane.

- Det er alltid en sjanse å ta å være med på slike ting. Dette er en ung jente så det er viktig for oss å skjerme henne så mye som mulig. Vi har allerede fjernet ting som har vært brukt mot henne, og debattforumet blir moderert slik at vi kan luke ut personangrep og sjikane, sier Hansen.

SOL har samarbeidet med produksjonsselskapet Storyteller om serien som sendes daglig.

Konsekvenser

Man kan ikke ha full oversikt over konsekvensene ved å være med på slike ting. Datatilsynet er i disse dager på banen for å få ungdom til å tenke gjennom konsekvenser ved nettbruk. I helgen lanserte de en ny del av kampanjen «dubestemmer.no». Kampanjen skal gjøre ungdom bevisst konsekvensene ved å legge ut personlige bilder og informasjon på nettet.

- SOL TVs serier er et redaksjonelt produkt og er derfor utenfor det vi egentlig driver med, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Likevel håper han SOL har hatt en grundig dialog med foreldre og andre som kommer i søkelyset i en slik serie.

- Man kan ikke ha full oversikt over konsekvensene ved å være med på slike ting. Poenget er at man skal tenke seg om i forhold til hva som blir lagt ut om en på nettet. Man må tenke gjennom om dette er noe man kan stå for også om fem eller ti år, sier Skåra.

- Jenta i dette programmet er ganske ung. Det stiller store krav til SOLs utøvelse av redaktøransvaret. Det vil kunne føre til både støtende og krenkende kommentarer. Mange vil vise interesse og noen har kanskje også mer enn en sunn interesse for jenta, sier han.

Voksenliv

Katarina er ikke redd for at hun vil bli konfrontert med serien når hun om kanskje ti år skal søke jobb.

- Jeg forandrer meg. Når jeg er 25 år sier ikke disse filmene noe om meg som person. Hva man sier og gjør som tenåring er annerledes enn som voksen. Jeg synes det er rart om noen drar fram disse filmene om ti år i et jobbintervju, sier Katarina.

Hun ser gjennom alle episodene før de blir lagt ut på nettet. Så langt har hun ikke følt behov for å be om at ting blir klippet bort.

- Jeg har delvis hatt et filmteam i hælene, men har også laget videodagbok. Hvis det er noe jeg angrer på at jeg har sagt eller gjort vil jeg be om at det blir fjernet. Jeg vil ikke at det skal være noe i episodene som kan bli ubehagelig i ettertid, sier hun.

Personvernpolicy