Opera minst pop

<p>Fra fremføringen av Verdis «Un ballo in Maschera» ved Bordeaux Grand Theatre 17, januar 2008. Foto: AFP Photo / Jean-Pierre Muller / Scanpix.</p><p> </p>
Fra fremføringen av Verdis «Un ballo in Maschera» ved Bordeaux Grand Theatre 17, januar 2008. Foto: AFP Photo / Jean-Pierre Muller / Scanpix.  

Kino og opera er ytterpunkter i kulturbruken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er mest interessert i kino og minst entusiastisk for opera, viser en omfattende kartlegging av norske kulturvaner fra Statistisk sentralbyrå.

Undersøkelsen Kultur- og mediebruk i forandring som ble presentert tirsdag, viser at kinobesøk er det kulturtilbudet flest nordmenn benytter seg av. Fra 1991 til 2006 har andelen kinogjengere økt fra 58 prosent til 67 prosent.

Kinoen er også uten sammenligning det best likte kulturtilbudet blant nordmenn. Bare en av 50 sier at de ikke er interesserte i kino. I andre enden av skalaen finner du opera der en av 100 nordmenn med ungdomsskole/videregående sier seg svært interessert. Blant de med universitet/høyskoleutdannelse er det en av 20 som sier seg svært interessert i opera.

Nest etter kino er idrettsarrangementer den mest populære kultursysselen, men her har antall nordmenn som har deltatt i minst ett arrangement det siste året gått ned fra 59 prosent i 1994 til 55 prosent i 2004. Bibliotekene er det tredje mest brukte kulturtilbudet, og folkebibliotekene har økt sin oppslutning fra 49 prosent av befolkningen i 1991 til 54 prosent i 2004. (©NTB)

Personvernpolicy