Meny

Kan du spille gitar som dette?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du lei av å spille gitar på den klassiske måten? Da kan du lære av denne mannen.

Dersom klassisk gitarspill ikke skulle være utfordrende nok for deg, bør du kanskje sende noen blikk mot den sør-afrikanske gitaristen Hannes Loetzee.

Den 62 år gamle bluesgitaristen har i løpet av den siste tiden fått mye oppmerksomhet på grunn av et videoklipp som ligger på YouTube.

I klippet demonstrerer Coetzee sin utradisjonelle måte å spille gitar på, med teskje i munnen og en teknikk han selv kaller «optel and knyp», plukk og klyp. Den sleivete, uvørne stilen er høyst sjarmerende og gir et inntrykk av to gitarer som akkompagnerer hverandre.

Ifølge 62 åringens egen MySpace-side jobber han til daglig med å tappe saft fra den helbredende aloeplanten som vokser i rikt monn rundt hjembyen hans i Sør Afrikas Karoo-region.

Gitar lærte han å spille for å holde seg selv med selskap om nettene mens han satt og ventet på at aloeplantene skulle bli modne for tapping.

Det var først i 2001 at Hannes Loetzees helt spesielle talent skulle bli oppdaget, da musikeren David Kramer kom over ham i forbindelse med et Sør Afrikansk program om gitarister.

Senere slo Hannes Loetzee følge med Kramer og andre musikere inn i den tørre Karoo-regionen på jakt etter en nesten glemt lokal bluesvariant.

Resultatet av denne jakten ble den severdige dokumentaren Karoo Kitaar Blues, som YouTube-klippet med Loetzee er hentet fra. Klippet har gitt den gamle gitaristen ny oppmerksomhet fra hele verden, og førte i sommer til at han for første gang kunne ta turen ut av Sør Afrika. På en stor messe holdt i juni i Port Townsend, USA, demonstrerte Loetzee sin spesielle teknikk. Hans gode venn David Kramer var med på turen som tolk.

Og etter å ha sett Hannes Loetzee demonstrere sitt gitarspill er det fristende å si at han er født med en musikalsk sølvskje i munnen.

Sikkert er det i hvert fall at han må være den perfekte personen å ta med rundt leirbålet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus