Streik i drømmefabrikken

Streik i drømmefabrikken
Streik i drømmefabrikken

Amerikanske forfattere som skriver manus til film og TV-serier går til streik for første gang på nesten 20 år. - Jeg er ikke morsom nå, sier TV-stjernen Jay Leno.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken, som ble innledet mandag, omfatter 12.000 forfattere. Manusforfatterne krever en større andel av inntektene som film- og TV-bransjen får som følge av DVD-salg og spredning av filmer og TV-serier på internett. I går gikk medlemmene av Writers Guild of America ut i gatene i New York og Los Angeles for å markere sin misnøye med de store studioene.

- Folk forstår hvor viktige disse temaene er, hvor viktig det er for oss å stå sammen nå både for oss selv, for andre laug og for framtidige generasjoner av forfattere, sier Deborah Blum som er medlem av organisasjonen.

Norge i forkant

Her hjemme følger Norske dramatikeres forbund spent med på det som skjer i USA.

- Dette er interessant fra vårt perspektiv, selv om det ikke berører oss direkte. Hovedstridsmålet er jo fordelingen av inntekter fra DVD- og internettdistribusjon, noe som gjør dette til et tegn i tiden, sier Eirik Ildahl, som er styremedlem i forbundet.

- Dette spørsmålet er også på agendaen for norske dramatikere. Det som regulerer våre forhold, er rammeavtaler med henholdsvis NRK og Produsentforeningen . Vi har nylig avsluttet forhandlinger og signert avtaler så vi kommer ikke til å gjøre så mye mer med dette med det første. Vi er også medlem av den europeiske organisasjonen Federation of Scriptwriters in Europe og ser at dette er et gjennomgangstema i alle forhandlinger i hele Europa, fortsetter han.

Ildahl legger vekt på at de sympatiserer med sine amerikanske kolleger.

- Vi støtter selvfølgelig at manusforfatterne må få en fair del av inntektene som arbeidet deres fører til.

Ifølge Ildahl så har Dramatikerforbundet vært opptatt av disse spørsmålene lenge. Det eksisterer blant annet allerede avtaler for distribusjon av materiale på nett her i Norge.

- Vi har det innbakt i NRK-avtalen at de har en tidsbegrenset rett til å streame materialet. Det får vi kompensasjon for i rammeavtalen. På den måten så ligger vi ikke så verst i forkant. Men det skjer mye hele tiden og vi må være klar for å ta høyde for utvikling, sier han.

- Jeg er ikke morsom

Jay Leno. Her i et morsomt øyeblikk. (Foto: Scanpix)Jay Leno. Her i et morsomt øyeblikk. (Foto: Scanpix)

Streiken kan føre til at enkelte amerikanske serier og talkshow må stoppe sendinger.

«The Tonight Show» med Jay Leno og «Late Show» med David Letterman er blant showene som muligens må ty til repriser dersom streiken fortsetter.

Jay Leno var selv til stede utenfor NBCs studioer i Burbank, California, og delte ut donuts til de streikende.

- Dersom det er viktig for tekstforfatterne, så støtter jeg dem. Det er som med dine barn. Er jeg morsom akkurat nå? Nei. Og det er fordi jeg ikke har noen som skriver noe for meg. De står bare rundt her. Hvis disse forfatterne faktisk hadde skrevet noe, hadde jeg vært hysterisk morsom, spøkte den populære programlederen.

Nye medier i fokus

Det er altså DVD-salg og internett som er hovedtemaet i konflikten.

- Hovedspørsmålet og fokuset for streiken vår er nye medier. Vi føler at vi tidligere ikke har fått en fair andel av det vi ville av inntektene fra hjemmevideo og DVD. Vi vil ikke at det samme skal skje med nye medier, sier Michael Winsip som er leder for the Writers Guild of America, East.

Forrige gang manusforfatterne la ned pennen var i 1988. Den gangen varte streiken i 22 uker, forsinket tv-høsten og kostet industrien omlag 500 millioner dollar.

- Vi tror at det er en forståelse for, eller oppfatning av, at digitale inntekter kommer til å overta for DVD og at ingen vet hvor lang tid det vil ta. Denne oppfatningen forklarer hvorfor manusforfatterne vil komme inn tidlig for å få en del av kaken. Forståelig nok nøler studioene med å binde seg til en kontrakt ettersom det fortsatt hersker usikkerhet om hvordan digitale medier vil utvikle seg, sier Tuna Amobi som jobber som medieanalytiker i firmaet Standard & Poor's.

Medlemmer av American Writers Guild har fått pålegg om å stå streikevakt og levere inn uferdig arbeid.

En lang streik kan bety hundrede millioner dollar i tapte inntekter og lønn.

For norske seere kan det bety at vi etter hvert må se repriser av amerikanske serier og talk-shows.

Personvernpolicy