Slik blir kulturhovedstaden

Slik blir kulturhovedstaden
Slik blir kulturhovedstaden

I dag ble programmet for Stavanger2008 presentert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du se programmet

- Vi har nådd en milepæl i dag ved å få presentert programmet. Det er kjempedeilig. Det virker som om folk er fornøyde, og det er god stemning her nå, sier en glad programsjef Anne Britt Strømnes da ABC Nyheter snakker med henne rett etter lanseringen.

- Vi har tenkt at programmet skal dekke både det lokale, det regionale, det nasjonale og det internasjonale, sier Strømnes og trekker fram Handspring dukketeater og kunstneren Jan Groths utstilling som noen av sine favoritter.

Lite stjerner

Det er i mai, august og september det blir størst tetthet av kulturopplevelser. Det var imidlertid lite store kjendisnavn på programmet som ble presentert i dag. Liverpool 08 som deler kulturhovedstatus med Stavanger kunne på sin side annonsere i forrige måned at selveste Paul McCartney og Ringo Starr skal delta i beatlesbyens kulturhovedstadsår.

Direktør Mary Miller har tidligere sagt at dersom Stavanger2008 skal bety noe varig, må gjestende kunstnere og artister ikke bare lire av seg konserter og forestillinger, men lære fra seg.

Campingkvinner

Bente Norheim er en av kunstnerne som skal delta i kulturåret. Hun bidrar med prosjektet «Campingkvinner».

En av Bente Norheims «Campingkvinner». Foto: www.norheim.dkEn av Bente Norheims «Campingkvinner». Foto: www.norheim.dk

- Campingkvinnene er bygd over ekte campingvogner fra 70-80 tallet. De vil representere fire helt forskjellige kvinnetyper. En er en brud. I den campingvognen skal vi samle inn brudebilder fra Stavanger-området og tapetsere innvendig, sier kunstneren til ABC Nyheter.

Hun forteller også at en av vognene skal hete «Camping Mama»

- Den skikkelsen er tenkt som en flyktninge-kvinne. Denne vognen skal ha et «erfaringsrom» hvor skolebarn og flyktningebarn skal samarbeide. Skolebarna skal tenke på hva de ville tatt med seg fra hjemmet dersom de måtte flykte, mens flyktningene skal fortelle om sine reelle erfaringer.

Campingvognene skal rulle rundt i regionen fra den 6. mai. Dersom man går inn i en vogn, møtes man av musikken til Geir Johnson.

Fredsprisvinnere til Rogaland

Det er ikke bare tradisjonell kultur som blir presentert i Stavanger til neste år. Hvert år møtes en rekke tidligere Nobels fredsprisvinnere i Roma. I 2008 er møtet lagt til nettopp Stavanger, og det er forventet at mange av de nålevende vinnerne vil være til stede. Stiftelsen Point of Peace har blant annet invitert «An Incovenient Truth»-regissør Davis Guggenheim og fredsprisvinner Al Gore til Stavanger i september 2008 for å delta i et toppmøte for Nobelprisvinnere og fredsaktører. De celebre gjestene har imidlertid ikke takket ja ennå.

Det var den norske regjering, som på vegne av Stavanger-regionen, søkte Ministerrådet i EU om status som kulturhovedstad, og i 2008 går altså æren hit og til Liverpool. De europeiske kulturhovedstedene regnes som EUs mest vellykkede kulturtiltak.

Personvernpolicy