Povel Ramel er død

Sveriges underholdningskonge Povel Ramel er død. Han ble 85 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges underholdningskonge Povel Ramel er død, 85 år gammel. Her på scenen sammen med Wenche Myhre under et av Lennart Hylands kjente programmer « Hylands hørna» i Oslo i forbindelse med den svenske propagandauken «Stockholm kommer til Oslo».Sveriges underholdningskonge Povel Ramel er død, 85 år gammel. Her på scenen sammen med Wenche Myhre under et av Lennart Hylands kjente programmer « Hylands hørna» i Oslo i forbindelse med den svenske propagandauken «Stockholm kommer til Oslo».

(Andreas Bondevik og Anne M. Gøystdal, NTB-TT): Sveriges underholdningskonge Povel Ramel døde tirsdag, 85 år gammel.

- Han var utrolig leken og entusiastisk, minnes Wenche Myhre.

Ramel døde tirsdag kveld i sitt hjem med familien til stede.

Povel Ramel var en av Sveriges mest folkekjære artister. Han ble født i 1922 og er kjent som dramatiker, komponist, pianist, revymann og forfatter.

I hjemlandet ble han kjent med komposisjonen «Johanssons boogie-woogie-vals» fra 1944 og har siden underholdt Sverige fra scenen, filmlerretet, på radioen og på plate. Andre kjente Ramel-sanger er «Ta av dig skorna» og «Kokosnöt».

- Leken og klok

Ramel jobbet blant annet mye sammen med de norske artistene Wenche Myhre og Grynet Molvig.

- Han var et av de klokeste menneskene jeg har møtt. Og han var så leken, sier Wenche Myhre til NTB.

De to jobbet sammen første gang i 1968, og hadde et langt og suksessrikt samarbeid. Siste gang de sto på scenen sammen, var i 2001.
- Vi hadde det fryktelig moro sammen. Jeg er så glad at jeg fikk følge ham en bit bortåt vägen, sier Myhre, med ordspill mot Ramels sang «Följ mej bortåt vägen».

- En av de største

I midten av april ble Ramel rammet av akutte hjerteproblemer. Han fikk da operert inn en pacemaker og kunne reise hjem etter to uker. Men senere oppsto det komplikasjoner, og Ramel ble igjen innlagt til behandling.

- Jeg besøkte ham så sent som i vår. Samarbeidet med ham har gitt meg noen fantastiske minner, jeg har hodet fullt av bilder, fullt av tekster og musikk. Det er umulig å trekke fram én spesiell sang eller en spesiell opptreden - det er så mye, sier Myhre.

Stefan Wermelin, programleder i Sveriges Radio, sier Ramel tilhører de aller største i den svenske musikk- og underholdningshistorien.

- I min bok så er Taube og Bellman nasjonalmonumentene. Og så har vi Povel Ramel som den uhøytidelige blomsten ved siden av. Han er den jeg har hørt mest på. Han gjorde ting som ingen andre gjorde, sier Wermelin, som fremholder den musikalske bredden hos Ramel.

Eget stipend

Povel Ramel brukte en svært stor del av sitt liv på å underholde svenskene. En etter hvert høy alder hindret ham ikke å fortsette på scenen. Musikken og ordlekene var hans liv.

17 år gammel satte Ramel opp sin første egne revy, «Sommarfräknar», på en restaurant utenfor Västervik, der han også jobbet som pianist.

I 1983 begynte Ramel å dele ut sitt eget stipend, Karamelodiktstipendet, til yngre artister. Mandag ble årets pris utdelt til stand up-komikeren Henrik Dorsin. Men Ramel kunne selv ikke være til stede.

- Han ligger hjemme og hviler, og vi håper han blir bedre, sa sønnen Mikael Ramel til nyhetsbyrået TT.

Tirsdag kveld døde 85-åringen. (©NTB)

Oppdatert med reaksjoner klokken 16.45.

Personvernpolicy