Goodbye Fredrik, hello Anne

Goodbye Fredrik, hello Anne
Goodbye Fredrik, hello Anne
Artikkelen fortsetter under annonsen

I kveld sier vi farvel til Fredrik. Til høsten sier vi god aften til Anne. Jeg kjenner et langt gjesp bakerst i halsen med tanken på fredagskveldene framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix

Fakta om Anne Grosvold:

- Født 07.09.1950

- Bor i Oslo

- Arbeidet i NRK siden tidlig på 70-tallet.

- Har jobbet som informasjonssjef i Justisdepartementet.

- Har blant annet jobbet som utenrikskorrespondent i Asia, som programleder for Dagsnytt 18, i Dagsrevyen, Redaksjon 21, Frokost-TV, Bokbadet, Det svakeste ledd, Sommeråpent og Utenriksmagasinet.

(Kilde nrk.no)

Det som best kan karakteriseres som tidenes mediasjokk rystet det lille landet vårt for noen uker siden. Skavlan abdiserer! Fredagens konge bestemte seg for å ta hatten (eller skal jeg si kronen) i hånden og gå.

Det hadde murret i mediene en stund. VG, Dagbladet, til og med min beskjedne spalte hadde begynt å merke at Fredrik ikke hadde det samme glimtet i øyet lenger. De vanvittig gode seertallene gikk sakte, men sikkert nedover. Og Skavlan er ingen dumming. Han visste hva som var i emning. Han ga seg mens leken framdeles var historisk god.

Etter sjokkmeldingen om Fredriks dramatiske avgang, begynte jakten på en tronfølger. Spekulasjonene var mange. Kulturjournalistene og halvstuderte intellektuelle trykket «Store Studios» Anne Lindmo til sitt bryst. Noen ville at Anne-Kat skulle innta fredagskvelden litt senere enn vanlig. Det var tydelig at de fryktet at de ville få for store abstinenser dersom «Nytt på Nytt»-dronningen forsvant helt fra skjermen ved ukeslutt. Andre syntes Petter Schjerven er så morsom og koselig med skjegget sitt at han burde ta over. Til og med Tande P. ble dradd fram glemselen som mulig kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg tenkte med meg selv at her må NRK ta regi. Her må NRK gutse. Her er NRKs sjanse til å skape noe nytt. Dra fram noe nye ansikt. Gi oss en programleder vi ennå ikke vet at vi elsker. Skape ny sukess. Få inn yngre seere samtidig som de beholder resten av oss. På fredagskvelden ligger vi over 30 jo uansett halvsovende i sofaen med et glass rødvin i hånden og har på NRK av gammel vane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke kom meldingen: Avgjørelsen var tatt. Anne Grosvold tar over.

Sukk og stønn. Først av alt må jeg presisere at jeg synes at Grosvold er en flott og kunnskapsrik dame. Hun er uten tvil en av de beste journalistene vi har i Norge. Men kom igjen! Kunne NRK ha safet mer? Kunne de ha kjørt fredagsflaggskipet sitt mer midt i veien (eller skal jeg si midt i fjorden)? Hadde det vært mulig å finne en mer uoriginal og lite nyskapende vri på fredagskvelden? Jeg tror ikke det. Jeg kjenner et enormt gjesp bygge seg opp bakerst i halsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så det er altså dette vi har å se fram til. Uke etter uke, sesong etter sesong med plankekjøring og flinkis-TV. Sommeråpent hele året. Børst støvet av meg når jeg er 60 sitter der fremdeles. Halvt bevisstløs med vinglasset i hånden, mens jeg ser på at den norske kultureliten kjøre karusell ut og inn av programmet til Grosvold.

På den annen side: Hvorfor skulle ikke NRK kjøre sitt sterkeste og og safeste kort? Hvem i helvete er det egentlig jeg tror jeg er? Det må jo være slik at det er majoriteten i Norge som skal bestemme hva som skal på skjermen? Vi betaler jo tross alt lisens. Og NRK må vel etter hvert vite hva det er vi vil ha. Såpass kunnskap har de jo om oss. Kanskje folket ikke vil ha noe nytt?

Jeg tar kontakt med min hyggelige og hjelpsomme mann i kulissene i NRK og spør om han har noen tall på hvordan alderssegmentet til de som ser på Gullrekka fordeler seg. Resultatet er ikke akkurat overraskende. Jo eldre du er, jo større er sjansen for at du benker deg foran Skavlan.Faktisk er det slik at det er størst sannsynlighet at du ser på fredagskongen dersom du er 60+.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare en ting å gjøre. Jeg ringer farmor og lodder stemningen blant de eldre. Er de klare for Anne?

- Jeg er nå i alle fall glad at han derre Skavlan skal gi seg, slik som han sjonglerer på damene, fastslår hun bestemt på telefon fra Bergen. Hun virker særdeles oppglødd og engasjert i emnet. Dette har hun tenkt over.

- Vi har diskutert det i pensjonistklubben og vi har kommet fram til at Grosvold kommer til å klare seg kjempefint. Hun er jo bare så flink og hun og Skavlan er jo to helt forskjellige personer. Alle på klubben gleder seg til å se hvordan programmet blir.

Farmor har kun én betenkelighet når det kommer til Grosvold

- Kanskje ikke de unge jentene liker like godt å se på henne som på han kjekkas-Skavlan?

Jeg forteller henne at tall fra NRK viser at det ser ut som om de unge jentene har andre ting å gjøre på når fredagen kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje det er slik at NRK har forstått at kampen er tapt? De yngre generasjoner er mer kresne. De sitter på nett og ser akkurat det de vil når de vil det. De skaffer seg digital-TV tar opp programmer og bruker kveldene på andre ting. Nå gjelder det for statskanalen å tviholde på de som følger med av gammel vane. Redde stumpene mens de pønsker ut hva de skal gjøre for å få tilbake ungdommen. Jeg klarer iallefall ikke å finne en annen forklaring på valget av ny fredagsdronning.

Uenig? Klikk på «Skriv kommentar» og si din mening!

Mer fra sofaen:

Barnslig sjekkelek?

Kjærlighet på boks

Guide til krimfri TV-påske

For en forbrytelse!

Kjære Skavlan

Topp ti TV-øyeblikk

Øst er best