Meny

Er du smartere enn en femteklassing?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-show om dumme voksne tar USA med storm. Er du smartere?

Smarte småunger - dumme voksne? (Foto: Fox.com)Smarte småunger - dumme voksne? (Foto: Fox.com)

Noen vil kanskje si at amerikanere har et image-problem når det kommer til intelligens og kunnskap om verden omkring seg. Men, ingen skal si at de tar seg selv særlig høytidelig. Snarere elsker de å se sine egne dumme seg ut. Gjerne på TV i beste sendetid.

Showet Are you smarter than a 5th grader har tatt USA med storm. Første episode, som ble sendt den 1. mars, ble sett av om lag 27 millioner mennesker og var dermed den mest sette premieren på åtte år.

Amerikanske mediekommentatorer vrir seg i forlegenhet over hvordan showet får deres landsmenn til å se ut.

–- Som om ikke det at nasjonen gnir seg i hendene over Britneys hår og Anna Nicoles død er godt nok bevis på hvordan vi prioriterer her i landet, her kommer «Are you smarter than a 5th grader», en landsomspennende feiring av det faktum at en voksen amerikaner kan stå foran hele verden og nøle på hvilken farge man får dersom man blander gul og rød, skriver msnbc.

- Kjære terrorister, ikke se dette programmet. Og hvis dere gjør det, ikke tro at vi alle er så dumme, fortviler kommentatoren i Chicago Sun Times.

Konseptet burde være barnslig enkelt. Voksne blir kunnskapstestet for å sjekke om de er like smarte som amerikanske femteklassinger.

I showet blir hver voksen deltager stilt spørsmål tatt fra pensum fra første til femte klasse i barneskolen. For hvert riktige svar vinner de mer penger. Topp-premien ligger på en million amerikanske dollar.

Det er de samme femteklassingene som opptrer på showet hver gang. Deltageren kan velge ett av barna som «klassekamerat» og dermed kan han eller hun få hjelp av barnet i form av ulike hjelpemidler. I det siste har imidlertid amerikanske medier avslørt at disse «tilfeldige» barna egentlig er erfarne skuespillere.

Det største problemet er imidlertid at de voksne i stor grad avslører store hull i sin kunnskap. Se for eksempel denne videoen av Larry som har store problemer med staving for førsteklassinger.

Vi kan le så mye vi vil av amerikanerne. Men det spørs om ikke latteren blir sittende litt fast i halsen. Ikke alle spørsmålene er nemlig like enkle. Sjekk her hvordan det ligger an med din intelligens. Er du smartere enn en femteklassing?

En rekke norske TV-aktører vil i neste uke delta på bransje-arrangementet MIPTV i Cannes hvor blant annet konseptet «Are you smarter than a 5th grader» vil være til salgs. Så gjenstår det å se om programmet når norske skjermer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus