Meny

Her er årets Melodi Grand Prix låter

Her er årets Melodi Grand Prix låter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har hørt og vurdert alle de 42 bidragene til årets Melodi Grand Prix. Her er dommen.

Bare midt på treet
Guri Schanke under finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum. Hun skal representere med melodien «Ven A Bailar Conmigo». Guri leverer på scenen, men det holder nok neppe mot resten av Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

I ESC-semifinalen i Helsingfors 10. mai stiller Norge og Guri Schanke som deltaker nummer 19 av totalt 28 land. Foran oss er Makedonia og etter kommer Malta. Hovedfinalen går to dager senere, 12. mai.
Tysk crooning, hermafrodittdverger, dragartister og gotisk operarock, det er noe av det Guri Schanke må kjempe mot i årets Melodi Grand Prix. ABC Nyheter har hørt alle de 42 bidragene, og rullet terning på hver enkelt låt. Her er vår dom.

Albania 2
Svulstige fioliner og hjerte-smerte kjennetegner denne inderlige låta, hvor videoen ser ut som den er sponset av Albanias turistkontor og den mannlige vokalisten Frederik Ndoci minner om en ung utgave av Arnie Norse. Det eneste som mangler er en enhjulssykkel.

Andorra 2
Dette høres mer ut som kjenningsmelodien til en amerikansk highschoolserie enn en Melodi Grand Prix-låt. Noen unge gutter har rasket sammen et band, kalt det for Anonymous og prøver å høre ut som sine helter Blink 182. De klarer det nesten, de er bare mye dårligere.

Armenia 1
Nok en mannlig sanger som synger om følelser med dypt og inderlig blikk, uten å gripe oss. Både låt og arrangement høres ut som en standardlåt som ligger inne på syntheziseren. Det er mulig at den unge herremannen vil slå an blant kvinner, men menn kan trygt ta en tissepause uten å gå glipp av noe mer enn en fløyte som høres ok ut.

Belgia 1
Kan dere føle kjærlighetens kraft, spør medlemmene i soul og funk-bandet The Krazy Mess Groovers i denne discolåta. Svaret er nei.

Bosnia Herzegovina 2
Tyve år gamle Marija Sestic synger en rolig bosnisk låt med fioliner og harpe til. Det bør være en grei oppsummering av dette midt-på-treet-bidraget, hvor videoen viser at det også finnes rustne tankskip i Bosnia. Pappaen til Marija har for øvig skrevet den bosniske nasjonalsangen, men det spørs om denne blir like populær.

Bulgaria 3
Om du slår sammen 'kom kua' og et houseparty får du muligens denne låta her. Bulgarias bidrag er en slags club-etno-house-låt som trolig passer best med lyset av og på full guffe. Sikkert er det i hvert fall at dama i videoen er våt og sexy, og at låta skiller seg ut. Den kan gjøre det bra, men føles lang - og vil aldri få besteforeldrenes stemme.

Danmark 2
Her får danske Peter Andersen leve ut sin våte drøm i lårkort kjole, stiletter og store bryster. Denne drag-låta inneholder de fleste klisjeene fra en typisk grand prix låt, men skiller seg likevel ut fra mye av det andre mølet.

Estland 2
Dame med mørkt hår svinser og svanser rundt på scena som en katt. Låta glir fort inn, men minst like fort ut igjen. Kommer aldri til å vinne, men kan sikkert sanke poeng fra nabolandene slik at den sikres en trygg plassering midt i.

Finland 4
I år leverer Finland en kul rockelåt med bra trøkk og saftige gitarer og arrangement. Dama som synger heter Hanna Pakarinen og
har tidligere vunnet finsk Idol. At hun er veldig pen er heller ikke et minus. Kan gjøre det veldig bra i konkurransen.

Frankrike 4
Utypisk låt fra Frankrike i år. Dette er sjarmerende gladpop av typen rosa, sunget av en mann på Allô allô-språk. Dette er søtt og med mye ironi. Det store spørsmålet er om resten av Europa skjønner humoren?

Georgia 3
I denne låten er arrangementet betydelig bedre enn låta og stemmen til
Sopho Khalvash som synger. Kan virke som om Georgia satser alt på å bevise at de også har techno, kaffelatte og en dame som minner om Madonna. Hellas 3 Gresk flø(r)tepus leker Ricky Martin, det er en grei oppsummering av årets bidrag fra Hellas. Låta er grei nok, men artisten Sarbel klarer nok ikke å sjarmere alle. Bortsett fra Kypros da, som garantert gir fullt hus. Hviterussland 4
Begynnelsen er som hentet ut fra en James Bond-film. Og videoen er påkostet og mystisk fengende. Dette er gotisk operarock med stilig refreng som kan gjøre det svært skarpt i konkurransen, og faktisk vinne hele sulamitten. Det store spørsmålet blir imidlertid om dette vil fungere like bra live.

Island 2
En powerballade sunget av «norske»
Eirikur Haukson er Islands bidrag i år. Det er dessverre lite ved denne låta som får den til å skille seg ut fra den store mengden. Det er kjedelig og uinteressant. Trolig hadde låta fungert bedre på islandsk.

Irland 4
Typisk irsk gladlåt, med alle de instrumentene du forventer å høre i en typisk irsk gladlåt. Gruppa Dervish leverer en våt drøm for mange Irland-elskere. Men for andre er dette muligens bare et hyggelig bekjentskap - og kanskje ikke noe mer. Likevel, mye bedre enn det meste andre i denne finalen.

Israel 3
Lystig og ungdommelig om atomvåpen i en helt grei låt av gruppa Teapacks. Hva mer kan man si.

Kroatia 1
En avdanket rockemann med langt hår og spisse sko fremfører en låt med to damer som ikke kan synge. Mannen blir etter hvert inspirert av hvor dårlig de synger, og fortsetter i samme gate selv. Denne låta blir bare verre og verre.

Kypros 3
Snodig nok leverer Kypros denne gang en fransk låt (!) som høres ut som et dataspill. Slik hørtes musikk ut for femten år siden, og du har hørt verre før. Evridiki som synger skal ha kred for å ha klart å komme inn i verdens trangeste bukser.

Latvia 2
En gjeng menn med hatt synger en rolig låt på latvisk. Mon tro hva de synger om i denne kjedelige låta. Det eneste som er spennende med dette bidraget er å se hvor bredt det er mulig å stå med bena uten å falle i spagaten.

Litauen 1
Hadde du hørt denne på bilradioen mens du var på jakt etter noe å høre på, hadde du skrudd videre med en gang du hørte denne. Dette er kjedelig og pregløst fremført av gruppa 4FUN. Da denne ble fremført for pressen, tok alle journalistene opp mobilen for å sende melding til familie og venner. Gjesp.

Makedonia 2
Denne låta begynner med refrenget na-na-neida og fortsetter med noe annet du ikke vil huske straks den er over. Dama som synger stiller med kanskje konkurransens korteste skjørt, men det hjelper så lite. Låta er kjedelig, men har små nyanser innimellom som ikke er det verste du har hørt.

Malta 3
Dette er en pompøs låt med trøkk. Malta er så fornøyd med sitt eget bidrag at de har gått offentlig ut og sagt at de ikke skal forandre en tøddel. Olivia Lewis kan hevde seg i finalen, men perfekt er det ikke.

Moldova 3
Litt for mye av alt, er vel en passende beskrivelse på denne rocka låten med fiolin og en dame som roper inderlig på engelsk. Kommer du til å gå rundt og nynne på denne i tiden fremover? Nei. Men låta er helt på det jevne.

Montenegro 1
Gå på do eller ring noen du er glad i. Du går ikke glipp av noe her. Dette er bare en lidelse. En ung fyr i skinnjakke makter bare å plage i denne irriterende låten.

Nederland 2
Flink, mørk syngedame (Edsilia Rombley) synger fint nok, men det er altfor tamt. Det minner mer om en fattigmanns Toni Braxton, for dette er akk så kjedelig. Nederlenderne er god på skøyter, men her faller de totalt gjennom isen.

Norge 3
Vårt eget bidrag skiller seg ut i den forstand at Guri Schanke kan synge og er dreven på scena. Vi vinner viktige poeng på det. Det hjelper bare så lite når melodien er temmelig kjedelig og forutsigbar. Den drukner nok dessverre i mengden. Sorry, Guri. Det er ikke din skyld.

Polen 1
Svart mann synger med hvit dame. Dette har du sett tusenvis av ganger før. Bare mye, mye bedre enn gruppa The Jet Set.

Portugal 1
I år prøver Portugal seg på samme opplegg som Norge. De leverer en sang om dansing, hvor den viktigste forskjellen er at denne dama verken kan synge eller danse. Men hun kunne sikkert gjort det stort som selger av kjøkkenmaskiner, på begynnelsen av nittitallet.

Romania 3
Enkel og naken smilelåt som er sjarmerende og søt. Artisten Todomondo prøver å fri til de andre deltagernasjonene ved å synge om kjærlighet på så mange språk som mulig. Han burde holdt seg til språk vi ikke forstod, for teksten er svært banal. Men den vinner på sjarm.

Russland 4
Utypisk og fengende låt fra Russland. Jentetrioen Serebro danser som Michael Jackson og høres ut som Britney anno 2001. Denne låta kan hevde seg i finalen, men mye beror på hvordan den fremføres på scena.

Serbia 2
De to første minuttene er begredelige og gir få andre spenningsmomenter enn å finne ut hva slags kjønn sangeren har. Sangeren synger greit nok, men låta mangler noe. Det meste, i grunn. Men de tyve sekundene i midten er ikke så verst.

Slovenia 3
Operaaktig up-tempo-låt for de som liker den slags. Alenka Gotar som fremfører låta kan absolutt synge (hun er visstnok operasanger), men det hjelper bare så lite når melodien og arrangementet er så kjedelig.

Spania 2
Fire gutter synger og prøver å se bra ut i låta 'I love you mi vida'. De lykkes bare sånn passe med begge deler. Guri Schanke tror disse kan vinne (muligens fordi hennes låt er laget av samme fyr). Det spørs om resten av Europa er enig.

Storbritannia 1
Gode Gud, nei. De fire medlemmene i gruppa Scooch satser på flytema i denne fryktelige, fryktelige låta. Men dette er så nært et musikalsk flyhavari det er mulig å komme. Teksten består så å si bare av instruksjonene man hører ombord i fly. Denne låten mangler alt.

Sverige 3
The Ark skal representere Sverige i årets Melodi Grand Prix. Det gjør de med låta The Worrying Kind, som er en rask og grei låt med trøkk. Spørsmålet er imidlertid om den klarer å fenge nok. Bestemødrene i Andorra sier nok nei takk til dette. Om de har mobiltelefon, da.

Sveits 3
Vampyraktig låt av DJ Bobo som muligens kan overraske. Arrangementet er stilig og med trøkk, men melodien er nokså kjedelig og forutsigbar. Ville nok hevdet seg bedre om dette var en ren videokonkurranse.

Tsjekkia 2
Hårete fyr prøver å sette verdensrekord i dyp mumling. Låta har en rocka innpakning, men det er kjedelig og uinspirert.

Tyrkia 2
Annerledes og moderne i en utypisk Tyrkia-låt. Kenan Dogulu må være Tyrkias svar på Ricky Martin. Kan sikkert sjarmere noen.

Tyskland 3
Croonerlåt fra Tyskland, fremfør av menn i dress og hatt. Med riktig fremføring, kan denne Frank Sinatra-aktige storbandlåta muligens være en outsider. Bra eller kjedelig, det blir det store spørsmålet.


Ukraina 2
Dette bidraget er trolig det merkeligste innslaget i årets finale. Det minner om et godt, gammeldags freakshow - der deltagerne gjør hva de kan for å kamuflere at låta mangler både melodi og mening. At dette i tillegg har vært igjennom en nasjonal finale, setter tankene i gang.

Ungarn 2
Magdi Rúzsa synger engelsk av all sin kraft. Likevel er det kjedelig. Denne låta kommer du ikke til å huske etter fem minutter. Og når den først har forsvunnet, vil den aldri komme tilbake. Østerrike 3
Slett ikke så verst, og langt fra europop. Denne låta skulle visstnok være med på albumet til Anastacia. Men Anastacia ville ikke ha den, dermed ble låta plukket opp av Eric Papilaya - en rocka fyr med lurvete klær som synger at det er på tide å skaffe seg et bedre liv. Ganske ironisk da, at han ville melde seg på her.

Hvem vinner?
Etter å ha kommet seg igjennom - og overlevd - disse 42 bidragene er det ikke til å komme forbi at det er mye søppel her. Skal vi likevel prøve å fremheve noen land som kan stikke av med seieren den 22. mai, så er våre tips disse:

Russland
(fordi tre sexy damer er ganske sexy), Sverige (fordi mange synes å tro at alt som er svensk er bra - de har tydeligvis ikke spist svensk brød), Hviterussland (fordi låten skiller seg såpass kraftig ut og har et fengende refreng) og Sveits (fordi den har ungdommelig appell og fordi vampyrer er lette å huske). Pass også opp for Finland som kan overraske.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus