Klenodium fra 1493 til Nasjonalbiblioteket

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av verdens mest verdifulle bøker, den sjeldne Nürnberg-krøniken, har funnet veien til Nasjonalbiblioteket. Mandag vises skatten fram for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)(Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)

Boka regnes som en av de mest verdifulle inkunablene (bok som er trykt i boktrykkerkunstens første tid) etter Gutenbergs bibel.

Nasjonalbiblioteket kjøpte nylig et eksemplar av «Liber chronicarum cum figuris et imaginibus» av Hartmann Schedel for den nette sum av 1,4 millioner kroner.

Mandag skal kulturminister Trond Giske presentere klenodiet sammen med nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og Nasjonalbibliotekets bokhistoriker Espen Karlsen.

Nürnberg-krøniken er en verdenshistorie fra skapelsen av, sett gjennom datidens religiøse briller. Den gir et svært godt innblikk i senmiddelalderens kjennskap til, og syn på, geografi og historie.

Om Norge


Praktverket er skrevet på latin, datidens internasjonale språk. Dette er den første trykte boka som omtaler Norge, og som gir et omriss av norsk historie på 1300- og 1400-tallet. Norge får mer plass enn Danmark og Sverige, og Schedel forestiller seg at Sverige er omgitt av vann på alle kanter, mens Norge henger sammen med fastlandet via Russland. Krøniken inneholder også to kart over Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boka er i stort format og er særlig kjent for sine tallrike tresnitt, 1.809 i alt. Den kjente kunstneren Albrecht Dürer deltok sannsynligvis i arbeidet med dem som lærling.

Stor investering


Innkjøpet representerer en betydelig investering for Nasjonalbiblioteket.

Utropsprisen var 1,6 millioner kroner, noe som harmonerer med internasjonal markedspris. Nasjonalbiblioteket fikk imidlertid forhandlet verket ned til 1,4 millioner, en meget god pris i forhold til andre kjente solgte eksemplarer av samme eller dårligere kvalitet.

Krøniken er så sjelden på markedet at det kan gå flere tiår til neste anledning til å kjøpe den byr seg, og det finnes ikke kjente tilsvarende eksemplarer i Norge.

Boktrykkeren Anton Koberger er en av de mest kjente etter Johann Gutenberg, som publiserte verdens første trykte bok rundt 1450 i Mainz. (©NTB)