Den lille moskeen på prærien

Mange husker sikkert den folkekjære TV-serien «Det lille huset på prærien». Men nå er huset byttet ut med en moske og Charles og Laura Ingalls med Amaar, Yasir og Baber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken lanserte den kanadiske TV-stasjonen CBC komedieserien «Den lille moskeen på prærien». (Foto: CBS.ca).Denne uken lanserte den kanadiske TV-stasjonen CBC komedieserien «Den lille moskeen på prærien». (Foto: CBS.ca).


Denne uken lanserte den kanadiske TV-stasjonen CBC komedieserien «Den lille moskeen på prærien».

- Muslimer er verdenskjent for sin sans for humor.

Dette sier hovedpersonen i den nye kanadiske TV-serien «Den lille moskeen på prærien» etter at han blir arrestert mistenkt for å være selvmordsbomber på flyplassen. Selv om politiet i TV-serien ikke virker helt overbeviste om det, fulgte 2 millioner seere med på den nye serien da første episode ble vist. Dette er det høyeste seertallet hos kanalen på ti år.

Serien handler om den vellykkede advokaten Amaar, som finner sitt ekte kall som imam og drar ut i den kanadiske prærien for å lede et lite muslimsk samfunn. På flyplassen ringer hans mor han for å forsøke å overtale han nok en gang om å ikke begår karrieremessig selvmord. Amaar blir arrestert etter at en medpassasjer hører han kommentere;

«Hvis far mener det er selvmord, så får det så være!» Hvorpå han legger til «Dette er Allahs plan for meg».

Protestant eller prostituert?


Seriens skaper, Zarqa Nawaz, er selv muslim og flyttet for ti år siden fra storbyen Toronto til den langt mindre byen Regina i Canada. Hun forteller at mange av de komiske situasjonene er bygget på hendelser fra hennes eget liv og at hun har hentet inspirasjon fra sin egen lokale moske.
- TV-serien er ikke en kommentar til den nåværende verdensituasjonen, men handler om dagligdagse hendelser og misforsåelser, sier Nawaz.

Vel fremme hos sin nye menighet opplever Amaar små og store konflikter mellom moskeen og lokalsamfunnet, skildret på et humoristisk vis.
- Humor er en fantastisk måte å bygge broer mellom mennesker, sier hun til ABC News.

I et av klippene som ligger ute på hjemmesiden til serien, finner vi den muslimske jenta som viser seg for faren sin i en topp som viser hennes bare mage;
- Du ser ut som en protestant, sier faren opprørt.
- Du mener prostituert, korrigerer jenta.
- Nei. Jeg mener protestant!

Universelle temaer


Zarqa Nawaz har understreket at TV-serien er en situasjonskomedie, ikke politisk satire. Selv om serien dreier seg om miljøet rundt en moskè er den ikke spesielt myntet på et muslimsk publikum.

- Mange av temaene er universelle og derfor gjenkjennelige, men karakterene er muslimer, sier hun.

Hun håper allikevel at TV-serien kan bidra til å oppklare noen misforståelser om islam og muslimer.
- Gjennom humoren i «Den lille moskèen på prærien» håper jeg å kaste litt lys over dette, sier hun.

Serien har fått mye omtale også i utenlandsk i såvel som lokal presse og ser ut til å ha blitt godt mottatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus