Tre meter høy dukke skal prege Ibsenfestivalen

En tre meter høy Ibsendukke skal prege bylivet i Oslo under årets Ibsenfestival som åpner i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Den gigantiske Ibsen viste seg for første gang da Riksteateret, Nationaltheateret og Oslo Sporveier inviterte til åpning av Ibseninstallasjonen i «Tunnel of light» på Nydalen T-banestasjon i Oslo, torsdag morgen.

Det var teatersjef Ellen Horn som stod for åpningen av installasjonen, som hun håper mange vil få med seg:

En tre meter høy Ibsendukke dukket opp da Riksteateret, Nationaltheateret og Oslo Sporveier inviterte til åpning av Ibseninstallasjonen på Nydalen T-banestasjon i Oslo.En tre meter høy Ibsendukke dukket opp da Riksteateret, Nationaltheateret og Oslo Sporveier inviterte til åpning av Ibseninstallasjonen på Nydalen T-banestasjon i Oslo.

- Jeg er kjempefornøyd. Og så er jeg ikke minst rørt over hva vi har fått til. Det var en idé jeg fikk en kveld, om å knytte teatrene i sentrum sammen gjennom et slikt uttrykk. Derfor er vi ekstra glad for at vi fikk til dette samarbeidet med t-banen, Oslo Sporveier, uttalte Ellen Horn.

Ibsen med lys og lyd


Installasjonen «Tunnel of light» har eksistert siden Nydalen stasjon åpnet sommeren 2003, og er et elektronisk kunstverk der lys, musikk, teknologi og arkitektur er utformet som en integrert og sammenkomponert helhet. Vet hjelp av sensorer reagerer installasjonen også dynamisk i samspill med publikum som benytter rulletrappen.

- Det er et instrument vi har her på Nydalen stasjon. Et slags dynamisk kunstverk som vi kan forandre hele tiden, sier lydkunstneren Bjarne Kvinnsland som har vært ansvarlig for den spesielle lydinstallasjonen i Nydalen. Han jobber med å ta lyder fra omgivelsene for å skape en atmosfære.

- Til denne nye installasjonen har jeg tatt utgangspunkt i Ibsen-skuespillene Vildanden, Peer Gynt og Gjengangere. Lyden vi hører her er fra øvelsene i går, forteller Kvinnsland, som håper at så mange som mulig tar turen til Nydalen for å se installasjonen.

Ibsenfestivalen åpner i dag


Ibsen-åpningen i Nydalen torsdag markerte en tjuvåpning av Ibsenfestivalen 2006. Fram til 16. september vil publikum kunne velge blant 30 teateroppsetninger fra 15 forskjellige land. I tillegg vil Ibsenfestivalen 2006 by på arrangementer som utstillinger, seminarer, lesninger, installasjoner og performance.

Den offisielle åpningen av festivalen foretas av statsminister Jens Stoltenberg på Nationaltheatrets Hovedscene klokken 20.00 i dag. Da er det godt mulig at de fremmøtte på ny vil kunne møte den tre meter høye Ibsen-dukken. Den skal i hvert fall prege bylivet i Oslo under årets Ibsenfestival.

- Dukken av Ibsen er laget i Lahore i Pakistan og er en gave derfra, forteller Ellen Horn, og legger til at hun synes det er veldig viktig med denne type internasjonal kulturutveksling.

- Men slik er det med Ibsen, denne kjempen av skrifter knytter nettverk.

Så Ibsen lever fortsatt?

- Ibsen lever i høyeste grad!

Den tre meter høye Ibsen-dukken er laget i Lahore i Pakistan, og vil sette sitt preg på Oslo i løpet av Ibsenfestivalen.Den tre meter høye Ibsen-dukken er laget i Lahore i Pakistan, og vil sette sitt preg på Oslo i løpet av Ibsenfestivalen.Med nød og neppe klarte Ibsen å komme seg inn på stasjonsområdet i Nydalen.Med nød og neppe klarte Ibsen å komme seg inn på stasjonsområdet i Nydalen.Nydalen stasjon ønsker å være en arena for kunst og kulturformidling.Nydalen stasjon ønsker å være en arena for kunst og kulturformidling.Teatersjef Ellen Horn håper at så mange som mulig tar turen til Nydalen for å høre Ibsen-installasjonen i rulletrappen. (Alle foto: Sverre Bjørstad Graff).Teatersjef Ellen Horn håper at så mange som mulig tar turen til Nydalen for å høre Ibsen-installasjonen i rulletrappen. (Alle foto: Sverre Bjørstad Graff).

Personvernpolicy