Meny

Frans, Erik og meg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frans Widerberg befinner seg i det han synes er verdens beste litografiverksted. Frans er sammen med Erik. Og meg.

- Nei, nå er du så alvorlig at jeg ikke har lyst til å snakke med deg mer, sier Frans og ser spøkefullt snurt på meg.

Han tenker på at jeg bruker notatblokk, og ikke deltar i samtalen på vanlig måte, men etter at jeg legger fra meg notatblokken, blir han sitt gamle jeg igjen.

Jeg befinner meg sammen med Frans Widerberg og litotrykker Erik Solheim i Kunst- og håndverkskolens eget trykkeri.

For å få motivet overført til litosteinen, må det kalkeres. Ved kalkering legges et gjennomsiktig papir (kalkerpapir) over motivet. Dette motivet avtegnes så på det gjennomsiktige kalkerpapiret. Denne tegningen brukes deretter til å lage motivet på litosteinen.For å få motivet overført til litosteinen, må det kalkeres. Ved kalkering legges et gjennomsiktig papir (kalkerpapir) over motivet. Dette motivet avtegnes så på det gjennomsiktige kalkerpapiret. Denne tegningen brukes deretter til å lage motivet på litosteinen.

- Er dette bra nok, spør Frans mens han står og sjekker et prøvetrykk. Hvem han spør, er ikke godt å si. Spørsmålet nærmest slenges ut i luften. Jeg kan nesten føle energien hans, der han skritter rundt i lokalet og iblant stopper opp for å vurdere prøvetrykket.

- Synes du vi skal fjerne de to flekkene der? Nei, de er bra nok, både spør og svarer han selv. - Ja, da sier vi det sånn.

- Hva synes du, Erik? - Nei, jeg synes jo ikke det er bra nok, svarer Erik. - Ok, da fjerner vi dem, svarer Frans.

Frans og Erik har nettopp trykket blåfarge på bildet, og står og vurderer resultatet. Det vil si, den eneste som står, er vel jeg - de andre to springer rundt i lokalet, pusser, justerer og endrer.

Frans mens han bearbeider den såkalte litosteinen, som litografien lages ut fra. Legg merke til kontrasten til den nymotens mobilen han har i venstre hånd.Frans mens han bearbeider den såkalte litosteinen, som litografien lages ut fra. Legg merke til kontrasten til den nymotens mobilen han har i venstre hånd.

Jeg er altså på jobb med Frans og Erik. Frans skal trykke et lite litografiopplag av sine Peer Gynt-litografier. Vi befinner oss i det tradisjonsrike lito-trykkeriet til Kunst- og håndverkskolen i Ullevålsveien i Oslo.

- Jeg har trykket mine bilder litt rundt omkring, vet du, sier Frans mens han står med pensel og smører salpetersyre på litosteinen for å modifisere trykket. - Men dette er etter min mening verdens beste litografiverksted, og Erik er verdens beste litotrykker, sier han og ser bort på Erik.


En av Norges fremste malere


72-årige Frans Widerberg er en av Norges fremste grafikere og malere. Widerbergs særpreg er at han hovedsaklig bruker primærfargene rødt, gult og blått. Som regel har han brukt dem i sin rene form uten å blande dem med hvit eller sort. Han er kjent for å eksperimentere med fargenes egenkontrast for på den måten å skape en spennende dybde i sine bilder.

Erik bearbeider blåfargen Ultra Marine, som skal brukes på litografien.Erik bearbeider blåfargen Ultra Marine, som skal brukes på litografien.

- Jeg har merket meg at det har blitt mer sort i bildene hans i den senere tid, sier Erik når Frans er en snartur ute av døren.

Widerberg maler ofte store formater, en del av bildene viser hester og mennesker i det ytre rom. Livsbegjær er et viktig tema hos Widerberg. Bildene har ofte noe med lys å gjøre.

Frans Widerberg begynte for alvor å arbeide med litografi i 1967, men trykket ikke opplag for salg før i 1970. Selv om han i den tidlige fasen ikke trykket opplag for salg, lot han likevel enkelte trykk komme ut på markedet.

Erik ved litomaskinen. Vi ser trykket før det blir trykket med fargen Ultra Marine i maskinen. Ultra Marine er en dyp og varm blåfarge.Erik ved litomaskinen. Vi ser trykket før det blir trykket med fargen Ultra Marine i maskinen. Ultra Marine er en dyp og varm blåfarge.

- Fordelen med litografi, er at vi kan modifisere steinen hele tiden. Vi kan lage en ny variant av samme motivet, og for eksempel legge til flere farger, forklarer Frans.

Steinbra metode


Litografi (av gr. 'stein' og 'skrive') er en grafisk metode hvor avtrykket tas fra en såkalt litografisk stein. Litografi er også betegnelse for selve avtrykket.

Metoden er i prinsippet basert på fettets vannavstøtende egenskap. Tegningen utføres med fett kritt eller tusj på en finslipt og preparert stein, steinen fuktes, og den fettholdige trykksverten fester seg bare til de fete linjene.

Ved fargelitografiet utføres de deler av bildet som skal ha forskjellig farge, hver for seg i svart på hver sin stein. Når steinene er blitt preparert på vanlig måte, innvalses de med den trykkfarge de hver for seg skal ha, og trykkes etter hverandre på papiret.

Bildet etter at blåfargen er lagt påBildet etter at blåfargen er lagt på

- Det heter ikke trykk, vet du, sier Frans, og jeg ser på ham at han ikke liker ordet «trykk» og at han mener at det blir for simpelt. Jeg følger imidlertid ikke opp dette. Jeg er tross alt bare fluen på veggen.

- Dette er et bilde som lages ut fra en litografisk stein, fortsetter han. Deretter diskuterer de litt videre om hva de skal kalle det, og ender vel opp med at «litografi» er det rette ordet.

Litografitrykk kom på moten i løpet av 50-tallet. I Norge var blant andre Espolin Johnsen en foregangsfigur når det gjelder litografi.

- Det er til og med laget litografi av "Vinternatt i Rondane", sier Erik. - Edvard Munch brukte også litotrykk, fyller Frans inn.

Ikke mye digitalt


- Denne pressen er nesten en museumsgjenstand, utbryter de nesten i kor mens de bearbeider steinen. - Den er vel fra rundt 1890, tenker jeg, sier Frans. - Og den er ennå ikke utkonkurrert av annen teknologi, fortsetter Erik. Her på huset har den stått siden 1944.

Sånn ser et løst tannhjul ut etter at det i årevis har dryppet trykksverte på det.Sånn ser et løst tannhjul ut etter at det i årevis har dryppet trykksverte på det.


I første etasje i det som på folkemunne kalles Kunst og håndverkskolen, men som formelt sett heter Kunsthøgskolen i Oslo, finner vi skolens eget litotrykkeri. Trykkeriet ledes av litotrykker Erik Solheim. Trykkeriet er ett av totalt tre i Oslo.

- Jeg tror jeg alltid har jobbet med litotrykk. Etter at jeg var ferdig å studere på Kunst og håndverkskolen, startet jeg i lære her, sier Erik.

Erik sliper litosteinen. Dette er tungt arbeid, noe jeg kan skrive under på. Jeg ble nemlig tvunget til å prøve mens Erik stod og lo.Erik sliper litosteinen. Dette er tungt arbeid, noe jeg kan skrive under på. Jeg ble nemlig tvunget til å prøve mens Erik stod og lo.

Frans' sønn Nico, er også en kjent kunstmaler. - Nico lager også litografier, men vi bruker ikke samme verksted. Vi kan kollidere, vet du, og for å være venner, bruker vi forskjellige verksteder, forteller Frans.

- Dette er så langt fra den digitale verden som vi kan komme, sier Frans med et glimt i øyet, mens han bearbeider litosteinen før de skal legge på sortfarge i bildet - Vi er analoge. - Ja, nærmest pre-analoge, repliserer Erik, og så ler vi alle litt over disse forhistoriske vesenene.

Kunst er opp til hver enkelt


- Kunst er overmot. Overmot er å tro at alt er mer enn det det er. På spørsmål om han synes at kunst er skummelt, benekter han dette. - Det er ikke skummelt, men det er ikke sikkert man treffer bakken. Kunsten er å ikke treffe bakken. Kunst skal ikke defineres. Overraskelsen må alltid være til stede, sier Frans med overbevisning.

Når resultatet foreligger, er Frans tydelig fornøyd. - Dette ble virkelig bra, Erik, sier han entusiastisk til Erik, som er enig. - Hmm, jeg tror sannelig jeg har blitt non-figurativ, jeg, sier han spøkefullt.

- Jeg har overhodet ikke noen oppfatning om hvordan folk skal oppfatte kunsten min. Det får være opp til hver enkelt.

De ferdige trykkene henger til tørk, hvor de må henge ett par dager.De ferdige trykkene henger til tørk, hvor de må henge ett par dager.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp
Siste nytt
19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus