Musikalske merksnodigheter

Musikkens verden har så mye mer å by på enn bare fioliner, trommer og harper. Hør bare her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Drømt om å spille et instrument, men vil helst ikke spille noe som «alle andre spiller»? Da kan muligens et besøk på Oddmusic.com være riktig steg å ta på veien mot en ny musikalsk løpebane.

Her har man nemlig samlet en drøss instrumenter som du vanligvis ikke hører i et orkester. Snodige og uvanlige instrumenter som peker nese til den trauste blokkfløyta og den klassiske gitaren.

Eller hva sier du til disse:


Glassharmonika


Dette spesielle instrumentet ble oppfunnet av selveste Benjamin Franklin, og er spilt etter samme prinsipp som når du spiller på glass med fuktig finger.

Glassene brukt i instrumentet er stemt etter størrelse og montert inni hverandre med kork på en metallstang. Glassene blir så satt i sving ved hjelp av et svinghjul montert på en pedal. Det eneste du trenger å gjøre, er å plassere din fuktige finger på glassene.

Benjamin Franklin skal ha sagt at dette var hans beste oppfinnelse. Og det sies også at Mozart ble så betatt av lyden skapt av glassharmonikaen at han komponerte flere stykker for det.


Chrysalis


Nei, dette er ikke et hjul eller en brødskjæremaskin. Dette er et instrument bygget av Chris Forster - som fikk det for seg at han ville lage et instrument inspirert av aztekernes store, runde kalendere.

Resultatet ble altså chrysalisen, et snodig strengeinstrument med en rund plate som kan spinnes rundt, og som gir en lyd som kan minne om vindens.


Theremin


Thereminen ble oppfunnet av den sovjetiske fysikeren Lev Termen i 1920, og var det første elektroniske musikkinstrument som virkelig kunne spilles.

Instrumentet var en forløper for synthesizeren, og er faktisk ett av få musikkinstrumenter som spilles helt uten berøring. Det skjer ved at musikerens hender forandrer posisjon i forhold til to fast oppstilte antenner. Dermed oppstår en klagende og særpreget klang som er med på å skape en spesiell stemning, hvor lyden mest av alt minner om gamle science fiction-filmer fra femtitallet.


Piggtråd


Sjelden har vel ordet piggtrådmusikk passet bedre enn på den musikken Jon Rose skaper. I 1995 bygde denne australske fiolinisten et piggtrådgjerde som han spilte på i forbindelse med en festival for samtidsmusikk i Finland.

I dag reiser musikeren rundt om i Australia for å bruke fiolinbuen sin på piggtrådgjerder, som han ser på både som musikkinstrument og som et symbol på grenser og separasjon.


Gravikord


Gravikorden er en elektrisk 24-strengers harpe skapt av amerikaneren Bob Grawi. Inspirasjonen til instrumentet har han hentet fra Afrika, og strengeinstrumentet kora.

Det smale instrumentet har blitt kalt en harpe for hyperaktive, og spilles ved at du plukker på strengene med tommel og pekefinger.


Dijbass


Som om ikke den australske didgeridooen skulle være eksotisk nok, her er hybrid-instrumentet dijbass, som kombinerer det beste fra bass med det beste fra Australias ødemark.

Dijbassen er hul, som en didgeridoo, men har fastmonterte strenger på utsiden, slik at man også kan bruke instrumentet som en bass.

Tilsammen blir det en snodig musikalsk blanding av dyp ur-klang og moderne sound.

Klikk her for å se instrumentet i aksjon, eller på overskriften for lydklipp.


Huaca


Denne leirfløyten ble oppfunnet i 1980 av amerikaneren Sharon Rowell. Mest av alt ligner fløyten på en slags lunge eller hjerte med tre kamre. Hvert kammer er stemt i en bestemt toneart, men tilpasset hverandre omtrent som i et piano.

Klangen fra instrumentet er fyldig og spesiell. Og når du blåser kan du selv bestemme om du ønsker en, to eller tre toner samtidig.


Ps. For alle instrumentene gjelder at du kan klikke på overskrift for lydklipp.Dersom du likte denne saken, kan det også hende du vil like artiklene om grønnsaksorkesteret og flaskeorgelet.

Personvernpolicy