Lys framtid for gothere

Er du redd for at ditt svartkledde tenåringsbarn går en mørk framtid i møte? Frykt ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Viktig melding til alle foreldre: En britisk undersøkelse slår fast at det er stor sannsynlighet for at gothungdommer ender opp som leger, advokater eller arkitekter.

Begrepet «goth» kommer fra ordet gotisk og betegner en livsstil som etterfulgte punken på slutten av 1970-tallet. Typisk for denne sjangeren er en viss dødsromantikk og andogynitet hvor personene gjerne har blek hud, svart hår, kraftig sminke, piercing og staffasje som smykker, nagler og lenker.

Britisk studie viser at gothungdom er forfinede og sensitive, og at de gjerne emder opp som lege, arkitekt eller advokat.Britisk studie viser at gothungdom er forfinede og sensitive, og at de gjerne emder opp som lege, arkitekt eller advokat.

Skummelt for mange

foreldre, muligens. Men forskerne ved universitetet i Sussex demper bekymringene og hevder at goth-kulturen er fredfull og langt fra preget av dop og antisosial oppførsel. Det er altså mer trolig at du finner en gother med nesen i en bok, enn at du finner han eller hun med nesen ned i noe narkotika.

- Mange foreldre er engstelige for at barna er depressive eller suicidal når de begynner å kle seg i svart. Men som regel er det ingen grunn til bekymring, sier forsker Dunja Brill til BBC.

Tvert i mot

burde foreldre feire den dagen tenåringssønnen eller datteren farger håret sitt svart. For gothungdom klarer seg som regel svært godt i sitt voksne liv, med gode jobber, fast inntekt og barn, ifølge undersøkelsen.

Eller for å si det på en annen måte: Goth-folk er godtfolk. Og Nemi vil bli arkitekt eller lege.