Om grafsejournalistikk i nyslakta samfunn

(NPK): Ein unggut i Odda har kjørt i elva og drukna. Er han pressa ut av ungdom frå asylmottaket? Folk har registrert tilløp til krangling mellom heimevernsguten og ungdom frå mottaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Inger Robøle Kristiansen, Nynorsk Pressekontor

(Samlaget.no)(Samlaget.no)

Teften av eit rasistisk motivert mord lokkar journalistar frå storaviser og fjernsyn til Odda, der det elles er «stillare enn Memphis etter Elvis», fordi dei jamne pulsslaga frå smelteverket har tagna.

Dette er miljøet og opptakta til hendingane i den nye romanen «Flytande bjørn» av Frode Grytten.


Forbruksmateriell for pressa


- Du har dårlege røynsler med Oslo-pressa?
- Er eg for hard, synest du? Eg har sjølv vore journalist i mange år, og sett både frå innsida og utsida korleis journalistar samlast i flokk, sirklar inn små miljø, lagar sine historier og forsvinn. Jobben burde vera å skildre saker og miljø slik det verkeleg er.

For verda er kompleks - ikkje berre vakker eller stygg, og folk er ikkje enten heltar eller skurkar. Men journalistane utanfrå nærmar seg gjerne småmiljøa med eit felles verdisystem, og får oftast stadfesta fordommane sine.

Når historia er bestemt på førehand, finst det alltids nokon som har eitt eller anna å fortelja som kan forsvare teorien. For folk flest kan ikkje dette spelet. Mange kjem i avisa eller på fjernsynet berre den eine gongen i livet.

Dei ser ikkje konsekvensen og endar opp som forbruksmateriell for pressa. Den profesjonaliserte journalistikken har fått hegemoniet og har øydelagt også for dei journalistane som vil gjera ein grundig jobb, seier Grytten.

Hjarteslaget borte


Men hovudpersonen i romanen «Flytande bjørn», journalisten Robert, kjenner småbysamfunnet og trekkjer ikkje kjappe konklusjonar av det som skjer. Grytten fortel mykje mellom linene.

- Robert er ein rebell, men motstanden hans ligg under i teksten. Eg vil ikkje at han skal hamre laus med sinnet sitt over det han ser. Robert gjer alltid det motsette av det ein ventar, og er vel ganske irriterande. Han får ikkje dei store oppslaga, og jobben heng i ein tynn tråd på same måten som lagnaden for heile Oddasamfunnet, seier Grytten.

- For boka «Flytande bjørn» handlar om ei medviten slakting av ein stad, og den manglande politiske viljen til å sjå det og gjera noko med det, seier Grytten. Han er fødd i 1960 og voks opp ved sida av smelteverket i Odda. No bur han i Bergen, men hjarta bankar taktfast for Odda-samfunnet.

- Eg har i alle år høyrt på gnissinga som oppstår når råmateriale til verket blir frakta i taubane frå fjorden til anlegget og sleppt i kjempestore lager. Den svusj-lyden som kom kvart halve minutt var det jamne hjarteslaget til Odda. No er hjarteslaget borte, og det er så stilt, så stilt, seier Grytten. I boka blir stilla i Odda skildra som Memphis etter Elvis.

- Smelteverket var arbeidsplassen for cirka 500 i stordomstida på 60-70-talet. No er verket gradvis nedbygd og ligg som ein krigsruin eller øydemark, fortel Grytten.

- Var ikkje Odda ein turiststad, og kan bli det igjen?
- Odda er jo hovudstaden i Hardanger, og ein gjev turiststad til industrien tok over i 1905. Men då det for nokre år sidan var spørsmål om framtida for Odda, var ryggmergsrefleksen til dåverande statsråd Viktor Normann at Odda må greie seg sjølv. Det var lite hjelp å hente. Det har med den nøytrale næringspolitikken vår å gjera.


Symbolpolitikk


- Handlinga i boka kunne kanskje like gjerne vore lagt til Skien og Union ?
- Gjerne det, skilnaden er at Odda ligg så mykje lenger unna Oslo, så det var ikkje så lettvint for politikarane å kaste seg i bilane og dra dit. Ikkje var det val-år heller. Men det politikarane fekk demonstrert i Skien var avmakta si - at dei har mista styringsretten og berre driv symbolpolitikk.

Forfattaren Frode Grytten er sterkt samfunnskritisk i den nye romanen «Flytande bjørn». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK)Forfattaren Frode Grytten er sterkt samfunnskritisk i den nye romanen «Flytande bjørn». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK)

Makta er andre stader. Vi har to sentrale parallelle saker i vår tid. Den eine er nedbygging av grenser og murar for å kunne etablere næringsverksemd i utlandet, helst flytte bedrifter til fattige land med låge løner og ingen fagforeiningar. Det andre er å etablere grenser for at ikkje fattige folk utanfrå skal kunne koma hit og skape seg eit verdig liv.

- Eit rikt land som Noreg kunne vore raust og gjort noko viktig både innanlands og utanlands. Men vi gjer berre det som gjer oss rikare. Gapet mellom privat rikdom og offentleg fattigdom aukar stadig. Aldri har vi hatt fleire store hus, bilar, båtar, sprøytenarkomane og tiggarar.

Kommunane blir sveltefora, slik at bad blir stengde og mange skolar ikkje lenger kan tilby svømmeundervisning til ungane. Skulebygningar forfell, og gode biblitoteksordningar er ikkje sjølvsagde lenger alle stader. For eigen del må eg seia at eg aldri hadde vorte forfattar om eg ikkje hadde hatt biblioteket i Odda, seier Grytten.

Bikubesong på åtte språk


- Du skriv helst om Odda i bøkene dine ?
- I den første delen av forfattarskapet skreiv eg om andre delar av vestlandet. Men når ein har vokse opp ein stad, formar det ein både i tankar og språk og avteiknar seg sjølv om ein skriv om andre stader. Det var først i «Bikubesong» at eg gjorde eit forsøk på å skrive eit portrett av Odda, seier Grytten.

Forsøket var så vellukka at teaterstykket som byggjer på boka har vore spela på Det Norske Teatret frå 2003, og blir spelt vidare i haust og frå neste haust. I 2006 blir det sett opp på Den Nationale Scene i Bergen, og det blir oppført ved nasjonalteateret i Beijing. Boka er omsett til åtte språk.

- Eg spurde ein tysk forlagsredaktør korleis ei historie frå eit lite norsk vestlandssamfunn kunne interessere folk i Tyskland. Han svara at for meg er ikkje desse folka frå Odda, dei er frå Berlin, fortel Grytten, som maktar å skildre det allmenne og universelle i bøkene sine.

- Eit press å følgje opp suksessen ?
- Eit press, ja vel, men suksess skaper også moglegheit til lettare å nå lesarane med neste bok. Ingen intervjua meg om Bikubesong, men boka lurde seg innpå og skapte seg eit rom sjølv, seier Grytten, som er glad for å ha sett det endelege punktumet for den flytande bjørnen.

- Boka er mørk og dyster. Eg har levd med henne i tre og eit halvt år, og lengtar etter å skrive noko lysare. Undervegs i arbeidet voks det fram nye idear. Alt er oppe i hovudet og eg gler meg til å ta fatt, seier Grytten, som skriv på eit leikande lett nynorsk.

- Eg gjekk i bokmålsklasse I Odda, og bokmålet var skriftmålet mitt til eg var 20 år. Men då eg tok til å skrive for alvor, vart eg meir medviten på språket, og ville bruke eit språk som låg tett opp til det muntlege med den energien og det fandenivoldske som ligg i det. Då måtte det bli nynorsk, som ikkje er hengt opp i dei faste vendingane å skildre verda på, seier Grytten. (NPK)

Fleire nynorsk-artiklar:

Nynorsk
- Helse og samliv
- Kultur
- Mat og Drikke
- Moro
- Nett
- Nyhende
- Konkurransar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann pågrepet og siktet etter funn av død kvinne i Trolla i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge
Siste nytt
09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann pågrepet og siktet etter funn av død kvinne i Trolla i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus