Meny

Om grafsejournalistikk i nyslakta samfunn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NPK): Ein unggut i Odda har kjørt i elva og drukna. Er han pressa ut av ungdom frå asylmottaket? Folk har registrert tilløp til krangling mellom heimevernsguten og ungdom frå mottaket.

Av Inger Robøle Kristiansen, Nynorsk Pressekontor

(Samlaget.no)(Samlaget.no)

Teften av eit rasistisk motivert mord lokkar journalistar frå storaviser og fjernsyn til Odda, der det elles er «stillare enn Memphis etter Elvis», fordi dei jamne pulsslaga frå smelteverket har tagna.

Dette er miljøet og opptakta til hendingane i den nye romanen «Flytande bjørn» av Frode Grytten.


Forbruksmateriell for pressa


- Du har dårlege røynsler med Oslo-pressa?
- Er eg for hard, synest du? Eg har sjølv vore journalist i mange år, og sett både frå innsida og utsida korleis journalistar samlast i flokk, sirklar inn små miljø, lagar sine historier og forsvinn. Jobben burde vera å skildre saker og miljø slik det verkeleg er.

For verda er kompleks - ikkje berre vakker eller stygg, og folk er ikkje enten heltar eller skurkar. Men journalistane utanfrå nærmar seg gjerne småmiljøa med eit felles verdisystem, og får oftast stadfesta fordommane sine.

Når historia er bestemt på førehand, finst det alltids nokon som har eitt eller anna å fortelja som kan forsvare teorien. For folk flest kan ikkje dette spelet. Mange kjem i avisa eller på fjernsynet berre den eine gongen i livet.

Dei ser ikkje konsekvensen og endar opp som forbruksmateriell for pressa. Den profesjonaliserte journalistikken har fått hegemoniet og har øydelagt også for dei journalistane som vil gjera ein grundig jobb, seier Grytten.

Hjarteslaget borte


Men hovudpersonen i romanen «Flytande bjørn», journalisten Robert, kjenner småbysamfunnet og trekkjer ikkje kjappe konklusjonar av det som skjer. Grytten fortel mykje mellom linene.

- Robert er ein rebell, men motstanden hans ligg under i teksten. Eg vil ikkje at han skal hamre laus med sinnet sitt over det han ser. Robert gjer alltid det motsette av det ein ventar, og er vel ganske irriterande. Han får ikkje dei store oppslaga, og jobben heng i ein tynn tråd på same måten som lagnaden for heile Oddasamfunnet, seier Grytten.

- For boka «Flytande bjørn» handlar om ei medviten slakting av ein stad, og den manglande politiske viljen til å sjå det og gjera noko med det, seier Grytten. Han er fødd i 1960 og voks opp ved sida av smelteverket i Odda. No bur han i Bergen, men hjarta bankar taktfast for Odda-samfunnet.

- Eg har i alle år høyrt på gnissinga som oppstår når råmateriale til verket blir frakta i taubane frå fjorden til anlegget og sleppt i kjempestore lager. Den svusj-lyden som kom kvart halve minutt var det jamne hjarteslaget til Odda. No er hjarteslaget borte, og det er så stilt, så stilt, seier Grytten. I boka blir stilla i Odda skildra som Memphis etter Elvis.

- Smelteverket var arbeidsplassen for cirka 500 i stordomstida på 60-70-talet. No er verket gradvis nedbygd og ligg som ein krigsruin eller øydemark, fortel Grytten.

- Var ikkje Odda ein turiststad, og kan bli det igjen?
- Odda er jo hovudstaden i Hardanger, og ein gjev turiststad til industrien tok over i 1905. Men då det for nokre år sidan var spørsmål om framtida for Odda, var ryggmergsrefleksen til dåverande statsråd Viktor Normann at Odda må greie seg sjølv. Det var lite hjelp å hente. Det har med den nøytrale næringspolitikken vår å gjera.


Symbolpolitikk


- Handlinga i boka kunne kanskje like gjerne vore lagt til Skien og Union ?
- Gjerne det, skilnaden er at Odda ligg så mykje lenger unna Oslo, så det var ikkje så lettvint for politikarane å kaste seg i bilane og dra dit. Ikkje var det val-år heller. Men det politikarane fekk demonstrert i Skien var avmakta si - at dei har mista styringsretten og berre driv symbolpolitikk.

Forfattaren Frode Grytten er sterkt samfunnskritisk i den nye romanen «Flytande bjørn». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK)Forfattaren Frode Grytten er sterkt samfunnskritisk i den nye romanen «Flytande bjørn». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK)

Makta er andre stader. Vi har to sentrale parallelle saker i vår tid. Den eine er nedbygging av grenser og murar for å kunne etablere næringsverksemd i utlandet, helst flytte bedrifter til fattige land med låge løner og ingen fagforeiningar. Det andre er å etablere grenser for at ikkje fattige folk utanfrå skal kunne koma hit og skape seg eit verdig liv.

- Eit rikt land som Noreg kunne vore raust og gjort noko viktig både innanlands og utanlands. Men vi gjer berre det som gjer oss rikare. Gapet mellom privat rikdom og offentleg fattigdom aukar stadig. Aldri har vi hatt fleire store hus, bilar, båtar, sprøytenarkomane og tiggarar.

Kommunane blir sveltefora, slik at bad blir stengde og mange skolar ikkje lenger kan tilby svømmeundervisning til ungane. Skulebygningar forfell, og gode biblitoteksordningar er ikkje sjølvsagde lenger alle stader. For eigen del må eg seia at eg aldri hadde vorte forfattar om eg ikkje hadde hatt biblioteket i Odda, seier Grytten.

Bikubesong på åtte språk


- Du skriv helst om Odda i bøkene dine ?
- I den første delen av forfattarskapet skreiv eg om andre delar av vestlandet. Men når ein har vokse opp ein stad, formar det ein både i tankar og språk og avteiknar seg sjølv om ein skriv om andre stader. Det var først i «Bikubesong» at eg gjorde eit forsøk på å skrive eit portrett av Odda, seier Grytten.

Forsøket var så vellukka at teaterstykket som byggjer på boka har vore spela på Det Norske Teatret frå 2003, og blir spelt vidare i haust og frå neste haust. I 2006 blir det sett opp på Den Nationale Scene i Bergen, og det blir oppført ved nasjonalteateret i Beijing. Boka er omsett til åtte språk.

- Eg spurde ein tysk forlagsredaktør korleis ei historie frå eit lite norsk vestlandssamfunn kunne interessere folk i Tyskland. Han svara at for meg er ikkje desse folka frå Odda, dei er frå Berlin, fortel Grytten, som maktar å skildre det allmenne og universelle i bøkene sine.

- Eit press å følgje opp suksessen ?
- Eit press, ja vel, men suksess skaper også moglegheit til lettare å nå lesarane med neste bok. Ingen intervjua meg om Bikubesong, men boka lurde seg innpå og skapte seg eit rom sjølv, seier Grytten, som er glad for å ha sett det endelege punktumet for den flytande bjørnen.

- Boka er mørk og dyster. Eg har levd med henne i tre og eit halvt år, og lengtar etter å skrive noko lysare. Undervegs i arbeidet voks det fram nye idear. Alt er oppe i hovudet og eg gler meg til å ta fatt, seier Grytten, som skriv på eit leikande lett nynorsk.

- Eg gjekk i bokmålsklasse I Odda, og bokmålet var skriftmålet mitt til eg var 20 år. Men då eg tok til å skrive for alvor, vart eg meir medviten på språket, og ville bruke eit språk som låg tett opp til det muntlege med den energien og det fandenivoldske som ligg i det. Då måtte det bli nynorsk, som ikkje er hengt opp i dei faste vendingane å skildre verda på, seier Grytten. (NPK)

Fleire nynorsk-artiklar:

Nynorsk
- Helse og samliv
- Kultur
- Mat og Drikke
- Moro
- Nett
- Nyhende
- Konkurransar

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen
Siste nytt
16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus