Betew-saken:

Garthe: – De sa det var useriøst og ikke måte på

<p>Audun Garthes forsvarer, Ellen Holager Andenæs (bak t.v) under en annen rettssak i Oslo tingrett</p>
Audun Garthes forsvarer, Ellen Holager Andenæs (bak t.v) under en annen rettssak i Oslo tingrett Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

OSLO TINGRETT (ABC Nyheter): Narkotiltalte Audun Garthe (35) mener han aldri hadde planer om å frakte narkotika til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørlendingen Audun Garthe (35) er tiltalt sammen med Alf Henrik Christensen (55) og en Vestfold-mann (36) for å ha forsøkt å frakte 38 kilo hasj og 12 kilo marihuana til Norge i mai og juni 2015, på oppdrag fra Metkel Betew.

I retten forklarte Garthe at han hadde fått vite at Christensen hadde fått utbetalt et sekssifret beløp for å frakte hasjen fra Nederland til Norge i en seilbåt, men at han angret på å ha påtatt seg oppdraget.

Ifølge Christensen hadde han Betew i hælene.

Les også: Christensen om narkosmugling: – Jeg har 55 millioner i gjeld, men angret meg

Seilbåt og bobil

TILTALT: Alf Henrik Christensen under ankebehandlingen av NOKAS-saken i Gulating lagmannsrett i 2008. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILTALT: Alf Henrik Christensen under ankebehandlingen av NOKAS-saken i Gulating lagmannsrett i 2008. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Garthe, som tidligere er domfelt flere ganger for narkotikakriminalitet, sa i retten at han hadde trukket seg ut av det kriminelle miljøet og ville hjelpe Christensen ut av knipa. De bestemte seg for at de ville frustrere Betew så mye med å sabotere frakten at han ville gi opp å gjennomføre transporten.

I Oslo tingrett har Christensen forklart seg utførlig om hvordan han to ganger prøvde å sabotere avtalen ved å late som om seilbåten fikk trøbbel, og måtte snu på grunn av uvær.

Et tredje gang reiste Vestfold-mannen mot Nederland med en bobil for igjen å forsøke å hente hasjen. Garthe forklarte i Oslo tingrett at planen var å krasje eller ødelegge bobilen i Sverige, og at han selv reiste til Nederland 9. juni for å møte to av Betews medhjelpere for å hale ut tiden.

Les også: – Glem Eirik Jensen-saken. Den kommer til å blekne

Det var planen

I Nederland møtte han to personer som er tiltalt i rettssaken som pågår i Oslo tingrett; to 30 år gamle nordmenn.

– De var opptatt av transporten og jeg forklarte litt om planen. Jeg sa at transporten kanskje ikke kom. Vi snakket med «NN» [Vestfold-mannen] på telefon, da han hadde satt seg fast i Sverige. Det var det vi hadde planlagt, sa Garthe.

Han fortalte at det ble krangling med de to medtiltalte om den mislykkede bobilturen, men at han ikke følte seg truet. Garthe opplyste for mennene at han kun var et «sendebud» og at han ikke hadde noe med transporten å gjøre.

– Vi [Garthe og Vestfold-mannen] hadde avtalt at han skulle sette den fast. Det var viktig at han fikk veihjelp eller et dokument om at han hadde satt seg fast, som jeg kunne vise til de to personene og Alf til Betew og miljøet i Oslo. Hvis det ikke gikk, skulle han fortsette å kjøre til bilen havarerte - han skulle skjære opp en bensinslange e.l., sa han.

Les også: Nokas-dømte Metkel Betew tilbake til forvaring

Nokas-dømte Metkel Betew risikerer 18 nye år med forvaring dersom han blir funnet skyldig av Oslo tingrett. Den omfattende rettssaken mot ham og tolv andre menn startet i Oslo tingrett onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nokas-dømte Metkel Betew risikerer 18 nye år med forvaring dersom han blir funnet skyldig av Oslo tingrett. Den omfattende rettssaken mot ham og tolv andre menn startet i Oslo tingrett onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Useriøst og ikke måte på

Senere skal Vestfold-mannen ha ringt med en ny unnskyldning og forklart at han hadde krasjet med en elg. Mannen skyldte senere på at han ikke hadde penger til å gjennomføre turen.

Til slutt stoppet bobilen i Tyskland.

En av de to 30-åringene Garthe var sammen med skal ha blitt svært irritert over hendelsene.

– De synes det var useriøst og ikke måte på, sa Garthe og forklarte at han dro hjem fra Nederland 12. juni. Etter det hørte han ikke mer om saken.

Han omtaler de to medtiltalte mennene som lite profesjonelle.

– De var ikke så profesjonelle som jeg hadde sett for meg. De glemte blant annet hvor de hadde parkert bilen sin. De hadde også en «småfrekk attitude», sa Garthe.

– Stor respekt for Betew

Aktor Line Steen Presthus ønsket å vite hvorfor han ikke har forklart den samme historien første gang politiet ønsket å gjennomføre avhør vinteren 2015.

Garthe forklarte det med at hans daværende advokat rådet han til å ikke forklare seg, og at flere opplysninger fra saken allerede hadde lekket ut i mediene.

– Jeg visste ikke hva slags konsekvenser det kunne få for meg om jeg hadde forklart dette den gang, sa han.

AKTOR: Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. i Oslo tingrett Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. i Oslo tingrett Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På spørsmål fra aktor om Christensens forhold til Betew, svarer Garthe følgende:

– Han har stor respekt for Betew. Alf synes Betew er en stor person, som man holder sitt ord til. Personlig er jeg kun kjent med Betew gjennom media, som gjør personer farligere enn de er, sa han.

Garthe nekter å ha gjort noe kriminelt.

– Dette er en sinnssykt kjip situasjon å havne i. Jeg kan få ti år for dette. Jeg har aldri sett denne hasjen, det var aldri aktuelt å frakte noe som helst. Jeg ville bare hjelpe Christensen, sa Garthe.

Snapchat og kommunikasjon

Aktor Geir Evanger grillet også Garthe om at det ikke er registrert telefonsamtaler mellom han og Vestfold-mannen før etter Garthes siste møte med Betews mellommenn.

– Jeg kan ha brukt Snapschat eller andre gratistjenester på internett, sa Garthe, mens aktor mener dette er nye opplysninger, og at det er rart han ikke husker hvordan de har kommunisert.

Garthes forsvarer Ellen Holager Andenæs bemerker at mobiltrafikken til hennes klient var høy under Nederland-turen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden