Fordoblet forsikringsverdien uka før dødsbrannen

Tung røyk velter ut av Scandinavian Star ved havna i Lysekil 8. april 1990. Ferga var på vei fra København til Oslo da brannen oppsto og tok livet av 159 mennesker.
Tung røyk velter ut av Scandinavian Star ved havna i Lysekil 8. april 1990. Ferga var på vei fra København til Oslo da brannen oppsto og tok livet av 159 mennesker. Foto: Torbjorn Gustafson / AP

Rederiet bak Scandinavian Star fikk hevet forsikringsverdien uka før dødsbrannen i 1990, skriver en dansk avis søndag. – Kritikkverdig etterforskning, sier de pårørendes talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den danske avisen Politiken som søndag kommer med de nye opplysningene om brannen som tok livet av 159 mennesker for 27 år siden.

Politiken avdekker at det var rederiet som selv foreslo at forsikringsverdien skulle fordobles, og at det skjedde bare en uke før tragedien om bord på fergen Scandinavian star.

– Kritikkverdig. Politiet har ikke sett at forsikringsverdien ble kraftig skrevet opp og gjorde ikke ytterligere undersøkelser, sier Jan Harsem, talsmann for Støttegruppen etter Scandinavian Star-ulykken, til ABC Nyheter.

– Dette styrker indikasjonene på at det kan ha vært økonomiske interesser bak, sier Harsem som likevel ikke vil trekke en bastant konklusjon om sammenhengen.

Satte verdien selv

Korridoren ombord på Scandinavian Star etter dødsbrannen. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
Korridoren ombord på Scandinavian Star etter dødsbrannen. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Politiken skriver også at det var eierne som selv ba forsikringsselskapet Fjerde Sø om at forsikringssummen skulle være 24 millioner dollar.

Dette skjedde etter det avisen beskriver som «en usedvanlig handel». Den danske forretningsmannen Henrik Johansen kjøpte skipet for 21,7 millioner dollar av selskapet SeaEscape, dobbelt så mye som det amerikanerne hadde betalt samme dag til Stena Line for skipet.

Les også: Scandinavian Star-etterlatte: Rystet over rapporten

Politiken «erfarer» at forsikringsselskapet aldri undersøkte verdien av skipet, og at forsikringsleder Jesper Aaby, som underskrev på vegne av Fjerde Sø, skal ha fortalt dette til oslopolitiet i et avhør.

Aaby vil ikke kommentere opplysningen overfor avisen på grunn av taushetsplikt. Og oslopolitiet vil heller ikke si noe, skriver Politiken søndag.

– Klare svakheter

Jan Harsem sier at politiet trodde det var snakk om markedspris, og at en anbefaling om ytterligere undersøkelser knyttet til verdivurderingene ble oversett.

– Dette ligger i etterforskingsmaterialet, men ble ikke vektlagt, sier han.

Scandinavian star har vært gjenstand for en lang rekke undersøkelser og kommisjoner. Stortinget skal behandle saken i nær fremtid og Harsem sitter for tiden og skriver på en egen uttalelse.

– Her vil jeg påpeke manglende i etterforskningen og svakhetene i Stortingets egen rapport, sier han.

Les også: Ingen holdepunkter for sabotasje

– Jeg tror ikke det er snakk om noen bevisst tildekking og at myndighetene vil oss noe vondt. Men det er klare svakheter ved granskningen som er gjort, sier talsmannen for støttegruppa som selv mistet sin gravide kone i brannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden