Justisministeren vil ha fotlenke på overgrepsanmeldte

Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For å unngå mer vold i nære relasjoner, vil justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) at menn som er anmeldt, men ikke dømt, for vold, skal gå med fotlenke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråden vil bruke den omvendte voldsalarmen i «åpenbare saker» for å få bukt med en rapportert økning i saker som handler om vold i nære relasjoner, skriver VG.

Amundsen forteller at forslaget kommer til å bli utredet, men at det vil kreve en lovendring å kunne kreve at en anmeldt person får fotlenke før vedkommende er dømt. En eventuell lovendring vil altså ikke gjelde alle, men kun i åpenbare tilfeller hvor bevissituasjonen i skyldspørsmålet fremstår som åpenbar, og gjentakelsesfare vurderes som stor.

– Vi har et handlingsrom her som vi ikke bruker i dag, og det er et problem. Jeg mener det er rom for en slik ordning i menneskerettighetene, da mener jeg det må brukes, sier Amundsen til avisen.

Medlem av justiskomiteen for Arbeiderpartiet, Lene Vågslid, mener forslaget kan være et godt alternativ til varetekt. Vilde Svendsrud i Jussbuss mener det strider mot menneskerettighetene å straffe noen før de er dømt.

Personvernpolicy