Ny operativ politigruppe på Grønland:– En helt annen verden nå enn da vi startet

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den operative gruppen «Trygge Grønland» består av fem dedikerte politimenn som jobber sivilt i området, sier Geir Tveit, delansvarlig for den nyopprettede gruppen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Januar ble en egen operativ politigruppe ved navn «Trygge Grønland» opprettet for å skape mer trygghet i Grønland. Området har tidligere blitt omtalt som å være blant de mest belastede bomiljøene når det gjelder vinnings- og narkotikakriminalitet i Oslo.

Gruppen ble opprettet i forbindelse med at politiet fikk bevilget syv millioner kroner fra Justisdepartemenet- og beredskapsdepartementet til forebyggende arbeid i området.

Spaning og langsiktig arbeid

Leder for den forebyggende seksjonsenheten i Sentrum politidistrikt, Geir Tveit, sier til ABC Nyheter at gruppen er inspirert av Grorudsatsingen.

– Den operative gruppen «Trygge Grønland» består av fem dedikerte politimenn som jobber sivilt i området. De jobber med spaning og langsiktig arbeid i et strøk som er svært belastet, sier han.

Tveit, som også har delansvar for den nyopprettede gruppen, forteller at de fem ansatte kjenner miljøet på Grønland svært godt, og at de som en følge av det langsiktige arbeidet har bedre mulighet til å ta kriminelle miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis politiet for eksempel får inn en melding om en skole som har problemer med narkotikasalg, er det ikke nok å sende en politihund på aksjon på den aktuelle skolen neste dag. Da kan risikerer man at elevene som står bak ikke er på skolen, og at aksjonen er bortkastet. «Trygge Grønland» er en gruppe som har mulighet til å spane og kartlegge slike miljøer i samråd med skolene over tid. På den måten kan vi få ned aktuelle navn på blokka, og ved hjelp av spaning finne de som står bak kriminaliteten. Det gjør at resultatet blir mye bedre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke opptatt av å «ta fanger»

Tveit forteller at målet med gruppen først og fremst er at medborgere og publikum skal føle seg trygge på Grønland.

– Vi er ikke ute etter å ta flest mulig fanger. Vårt ønske er å sikre at medborgere har tillit til området. Derfor er tilstedeværelse av politi alfa og omega. Sentrum og Grønland har utvilsomt andre utfordringer enn resten av Oslo, og vårt ønske er å drive med tillitsskapende politiarbeid i et belastet område, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tveit forteller at de ved siden av spaningsarbeidet, også har opprettet et eget oppfølgingsteam for personer under 15 år bosatt på Grønland. Dette for å bøte på gjeng-problematikk, og for å sikre gode bo- og familieforhold for barn og ungdom.

– En helt annen verden nå

Til tross for at Tveit ikke vil gi tall på hvor mye kriminaliteten har gått ned, kan han fortelle at arbeidet i området har vært svært vellykket.

– Selv om det fremdeles er utfordringer, så har det blitt mye bedre fordi vi har klart å ta de rette folka. Deler av det åpenlyse narkotikasalget i området har gått ned, og vi ser en nedgang i knivbruk og interne slagsmål i det offentlige. Det er en helt annen verden nå enn da vi begynte for litt over et halvt år siden, sier han.

Han tror ikke kriminaliteten vil bli fjernet, men at denne gruppen kan bidra til at folk føler seg trygge på gata.

– Storbyen lever, det må vi godta. Det vi ikke kan godta er at de kriminelle bestemmer på gata. Det er det beboerne og politiet som skal gjøre, sier han.

Tveit forteller avslutningsvis at den operative avdelingen har fått fornyede midler for 2018.