Ble lurt til å bli voldtektsmann

UVANLIG: Saken var så spesiell at den danske domstolen ikke hadde noe tilsvarende å sammenligne med. Alle foto: Politiet.
UVANLIG: Saken var så spesiell at den danske domstolen ikke hadde noe tilsvarende å sammenligne med. Alle foto: Politiet.

En pirrende sexlek mellom fremmede, trodde Carl. En halvtime senere var han i ferd med å bli voldtektsmann mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lite dryss av snø hadde lagt seg over landet. Danskene ventet fortsatt på en varslet storm som skulle feie over det flate landskapet i førjulstiden, men foreløpig var det bare kraftig uling rundt hushjørnene.

I Odense hutret folk seg hjem, halvannen uke før julaften i 2003. Byen, som ligger i hjertet av Fyn, var julepyntet i beste H. C. Andersen-stil. Plakater på oppslagstavler lokket innbyggerne til å få julestemning på nissekonserter med barnekor. Det store juletreet på Flakhaven hadde vært tent i flere uker.

Lokket til voldtekt

Men for den 30 år gamle studenten «Carl» var ikke julen helt begynt. Han hadde fortsatt fire dager igjen på skolen, før han kunne reise hjem på juleferie til familien i Sverige.

Sent på kvelden 15. desember satt han på hybelen med laptopen i fanget. Varmen fra maskinen spredte seg i lårene. Da kvelden gikk over i natt, søkte han seg inn på chatten til nettsiden Ofir. Chatterommet var populært for dem som raskt og anonymt ville komme i kontakt med folk av ulike preferanser. Her var det en gruppe for fetisj-chat, to for fantasi-chat og en for kinky. Carl klikket seg inn på den siste.

Gruppen hadde plass til 40 brukere av gangen og Carl pratet litt med noen få, før en ny person kom inn i samtalen. Personen kalte seg «VoldtaQ» og sendte spørsmålet sitt ut i plenum.

– Er det noen som kunne tenke seg å delta i en voldtektsfantasi med meg?

Flere meldte sin interesse. Men en mann fra en naboby virket skeptisk. Han ba om telefonnummeret til «VoldtaQ», for chatterne hadde flere ganger opplevd at menn utga seg for å være kvinner når de meldte seg til å delta i sexleker. «VoldtaQ» ønsket imidlertid ikke å bli oppringt, så mannen fra nabobyen gikk raskt videre.

Les også: Blodfersk blogger fascineres av kriminelle handlinger

Falt for fristelsen

ÅSTED: Biancas leilighet var nede til venstre. Foto: Politiet
ÅSTED: Biancas leilighet var nede til venstre. Foto: Politiet

Carl, derimot, ble værende. Etter litt innledende prat, gikk han og «VoldtaQ» inn i et privat chatterom, der bare de to kunne se hverandres meldinger.

Der ble detaljene i planen lagt. Han skulle komme hjem til henne, der hun ville sørge for at både ytterdøren og døren inn til hennes leilighet sto på klem. Under dørmatten skulle hun legge et kondom, og derfra kunne han ta seg inn på soverommet hennes og «voldta» henne. For å gjøre det realistisk ville hun skrike litt og gjøre motstand, men han skulle da holde henne for munnen og slå henne med flat hånd.

For Carl hørtes det temmelig outrert ut, men samtidig spennende og nytt. Han fikk en veibeskrivelse til leilighetskomplekset, der hun bodde i første etasje. For at han skulle være sikker på hvilken leilighet hun bodde i, ville hun tenne julelysene på balkongen.

De avsluttet chatten med «vi sees om et øyeblikk», før Carl sitrende gikk ut til bilen.

Les den første saken på Krimdokumentet: Den ukjente norske seriemorderen

Alt på plass

Det var ikke vanskelig å finne boligen. Den lå bare noen kilometer fra Carls studentbolig. Alle vinduene i den tre etasjers høye bygningen var mørke. Bare julelysene i første etasje var tent. Han parkerte bilen og gikk ut i den stille, kjølige natten.

I ytterdøren var det lagt en dørmatte i klem, slik at døren sto åpen. Ved leiligheten i første etasje sto døren på gløtt. Og han fant også kondomet som avtalt, fikk det på plass, og gikk inn i på soverommet.

Les også: Selvmordspakten som var ren svindel

Hyggelig nabolag

Sommeren 2003 sto «Bianca» der med nøklene til sin nye leilighet i hånden. Utenfor sin egen dør. Hun var 26 år og hadde allerede sin egen småbedrift. Nå sto også en toroms leilighet i hennes navn. Fem trappetrinn opp fra gateplan lå hennes nye hjem, i en høy førsteetasje.

Nabolaget var sentralt, men likevel stille og rolig. I boligblokken var det et relativt ungt miljø, med seks leiligheter fordelt på tre etasjer. Allerede kort tid etter at hun flyttet inn, var hun med på sin første nabofest.

Bianca var av den litt sjenerte typen, men hun ville gjerne bli kjent med de nye naboene, så hun bød på sitt beste smil på sommerfesten i hagen. Rundt grillen ble hun presentert for dem en etter en, og samtalen var høflig og vennlig. Spesielt en mann var pratsom og tok mye plass.

– Du vet at alle kan se rett inn i leiligheten din, ikke sant? sa han og lo. Selv bodde han i tredje etasje.

Bianca lo hun også, og bestemte seg like så godt for å invitere alle naboene inn på en omvisning.

Første jul

I tiden etter festen knyttet hun ikke noe tettere vennskapsbånd til naboene, men hilste da de møttes i gangen. Mannen i tredje etasje ringte en gang på døren hennes med et jobbrelatert spørsmål. Men utover det levde naboene sine egne liv innenfor sine egne fire vegger. Antagelig fikk de ikke engang med seg at hun i løpet av høsten var bortreist en hel måned.

Julen nærmet seg og Bianca fant fram julepynten fra flyttekassene. På den lille balkongen ut fra stuen hengte hun opp koselige julelys. Hun skulle feire sin første jul i den nye leiligheten.

Søsteren kom innom for å spise julegrøt og planlegge en bursdagsfest. De to søstrene hadde ansvaret for underholdningen og brukte hele ettermiddagen og kvelden til å legge opp et program for showet. Mens hun var der, merket hun ingenting utover det vanlige. Bianca var som hun alltid har vært. Ved 22-tiden avsluttet de og søsteren gjorde seg klar til å gå hjem. Bianca skulle på jobb neste dag og ville komme seg i seng innen rimelig tid.

Nattøyet var singlet og truse. Søvnig krabbet hun opp i sengen på soverommet, som lå med vinduet ut mot bakhagen. Hun tenkte på festplanene og på morgendagens bestillinger på jobben. Før hun sovnet i en behagelig ørske.

Kamp på soverommet

Klokken var rundt 03.30 da Carl entret soverommet. Der lå kvinnen han skulle «voldta». Han syntes rommet luktet som om noen hadde sovet der lenge og den fremmede kvinnen lå helt stille. Men alt hadde hittil vært som avtalt; julelys på balkongen, dørene åpne, kondom under matten.

Så han fortsatte skuespillet. Han tok av seg klærne og hadde bare t-skjorte på da han satte seg på sengen og begynte å ta på henne.

Bianca kvapp til og så seg forvirret rundt og på ham. Så satte hun seg opp og begynte å skrike høyt. Peter tok grep rundt munnen hennes og holdt henne fast slik at hun ikke kom unna. Men hun kjempet mot med alt hun hadde. Den kraftige motstanden overrasket Carl. Kampen endte med at de veltet ut av sengen og ned på gulvet.

– Er du sikker på at du vil? spurte han.

– Er du sikker?

Bianca hadde ikke noe svar på spørsmålet. Han slapp taket og hun styrtet ut av leiligheten.

Hysterisk

Ute i gangen var det allerede kommet en nabo til døren hennes. Det var mannen i tredje etasje. Hun løp inn i armene hans.

– Få ham vekk. Han forsøkte å voldta meg, ropte hun.

En annen nabo kom ut i gangen, mens Bianca klatret opp trappene mot andre etasje. Igjen og igjen gjentok hun hysterisk:

– Han prøvde å voldta meg. Jeg forstår ikke hvordan han kom seg inn. Hvem er han?

Carl var i sjokktilstand. Mens den ene naboen etter den andre kom ut i gangen, og han sto der bare i t-skjorten, fortsatte han å si at det var en misforståelse. Veldig, veldig redd samlet han opp klærne sine og begynte å kle på seg. Han klarte ikke å si annet enn at det var en misforståelse.

Pågrepet for voldtekt

Mens Bianca satt sammenkrøllet i trappen, omringet av naboer, kom han seg ut av bygningen på skjelvende ben. Han var kommet helt ned til bilen sin, da han ble innhentet av en mann. Carl summet seg og forklarte om arrangementet de hadde blitt enige om på chatten. Det var åpenbart at mannen ikke hadde tenkt å la ham kjøre fra stedet, så Carl ble med tilbake.

- Hvis det du forteller meg stemmer, vil politiet kunne kontrollere det når de undersøker datamaskinen din, sa naboen.

Carl håpet det var løsningen.

Resten av natten tilbrakte han dypt fortvilet på glattcelle.

Loggen

Allerede i første avhør forsto politietterforskerne at Carl muligens var et offer og ikke en gjerningsmann.

Ifølge politiassistent Morten Bertelsen ved Odense politi, var han «en rystet person som ga en detaljert forklaring. Han var virkelig lei seg og ville gjøre alt han kunne for å bidra til oppklaringen.»

De fikk tilgang til hybelen hans og fant datamaskinen fremdeles påslått, med chattesiden oppe. Nattens samtale var imidlertid for lengst forsvunnet fra skjermen, men selskapet som driftet nettsiden var behjelpelig med å spore den opp og videresende den til etterforskerne.

Utskriften etterlot ingen tvil om at Carl snakket sant. Han var et offer. Men Bianca benektet at hun hadde invitert noen til sexlek hjemme hos henne. Hun hadde ikke engang datamaskin. Så hvem var gjerningspersonen? Det var helt i det blå.

Mistanken vekkes

Bertelsen og kollegaen gikk gjennom chatten ord for ord. Det var mye som tydet på at «VoldtaQ» var en i bygningen. Vedkommende visste at Bianca hadde julelys på balkongen. Kondomet under dørmatten viste at personen hadde adgang til oppgangen, og tydeligvis også nøkkel til Biancas dør. Kunne det være at Bianca løy?

Alle naboene var blitt avhørt i løpet av natten og de hadde stort sett den samme historien å fortelle. De hadde alle blitt vekket av bråk fra gangen, og da de kom ut fant de Bianca og den svenske mannen sammen med én annen person, som hadde kommet til før alle andre hadde våknet. Naboen fra tredje etasje.

«Brian» var den som sto klar med sterke armer da Bianca kom løpende ut, på flukt fra en voldtektsmann. Han var også den som ringte politiet og anmeldte saken. I tillegg tok han seg av den rystede nabokvinnen og passet på henne i stuen hennes, fram til politiet kom.

GJEMTE I HÅNDEN: Nøkkelen passet i Biancas dør. Foto: Politiet
GJEMTE I HÅNDEN: Nøkkelen passet i Biancas dør. Foto: Politiet

- Jeg var i sjokk

To dager etterpå sto han i sin egen leilighet og fulgte med, mens politiet gjennomførte en ransaking. De var først og fremst interessert i datamaskinen hans, om han hadde kondomer, og om det lå nøkler der som ikke var hans.

– Jeg husker at jeg gikk i sjokk. Det var helt uvirkelig at politiet var der i min leilighet, sier Brian til Krimdokumentet.

Selv benektet han overfor politiet å være mannen bak kallenavnet «VoldtaQ».

Men da han etter en stund ville gå på toalettet, merket de at han skjulte noe bak ryggen. Før han gikk inn på badet fikk de stoppet ham og sjekket hånden hans. Der lå en sort husnøkkel. De tok den med ned i første etasje, satte den i Biancas dørlås og vridde om.

En ny forklaring

Peter B. Hjørne var en kjendisadvokat med høy kontroversfaktor. Store deler av hans karriere var bygget på å forsvare de vanskeligste klientene. Kundelisten hans var beryktet. Men denne førjulsdagen i 2003 var det Brian han skulle forsvare.

- Dette var en høyst, høyst usedvanlig sak, nesten for utrolig. Jeg har gjennom årene hatt mange saker, og man kan ikke huske alle. Men denne var svært uvanlig, sier Hjørne til Krimdokumentet.

Da advokaten kom inn på Odense politigård, hadde Brian ventet i flere timer, uten å si et ord til noen. Tidligere på dagen hadde han nektet enhver befatning med saken og forklart at nøkkelen til Biancas dør hadde han funnet på gaten noen dager tidligere. Men etter et par timer i sine egne tanker hadde han ombestemt seg. Han og advokaten gikk inn i avhør med en helt annen historie å fortelle.

– Det var Bianca som selv ville arrangere voldtekten, hevdet han.

Nattlige møter

Ifølge ham hadde hun sent en kveld banket på døren hans. Overrasket over at hans sjenerte nabo plutselig sto utenfor, inviterte han henne inn. Der fortalte hun at hun hadde overhørt hans og kjærestens hyrdestunder og ville gjerne rådføre seg med ham om sex. Han fortalte, viste henne sexleketøy og tipset henne om nettsider for dating.

Siden hun ikke hadde datamaskin selv, ba hun ham om å bestille forskjellige sexleketøy for henne på nettet og ga ham nummeret på bankkortet sitt. I tillegg fikk han nøkkelen til leiligheten hennes, og telefonnummeret.

Brian kjøpte aldri sexleketøyet, men han forsøkte en gang å ringe telefonnummeret hennes, for å sjekke om det stemte. Da hun svarte hadde han bare lagt på.

PÅ PLASS: Kondomet under matten var av samme type som ble funnet hjemme hos Brian. Foto: Politiet
PÅ PLASS: Kondomet under matten var av samme type som ble funnet hjemme hos Brian. Foto: Politiet

– Deltok i chatten

Etter en måned hadde det igjen banket på døren. Denne gangen midt på natten. Igjen var det Bianca som sto utenfor, iført en singlet og pakket inn i et teppe. Hun hadde tenkt på det de hadde snakket om, sa hun, og kommet fram til at hun ville leve ut en voldtektsfantasi, påsto Brian i avhør. Han hadde foreslått seg selv i rollen som voldtektsmann, men det avslo hun. Det måtte være en fremmed.

Han beskrev hvordan de to satte seg ned foran PC-en og gikk inn på kinky-chatten. Brian opprettet kallenavnet «VoldtaQ» slik at det ikke skulle være tvil for andre chattere hva intensjonen hennes var. Raskt fikk de mange henvendelser, men det var en svensk mann som trakk det lengste strået.

I et privat chatterom avtalte de betingelser og detaljer. Han skulle bruke kondom, han måtte bare slå med flat hånd, han fikk ikke snakke med henne.

– Flau for naboene

Brians rolle var å stå vakt utenfor døren hennes, i tilfelle ting ikke gikk etter planen. Og det hadde det åpenbart ikke gjort, forklarte han politiet.

At Bianca hevdet at voldtektsforsøket var ekte kom som svært overraskende på ham, forklarte han. Men for å støtte henne hadde han spilt med, både overfor Carl, naboene og politipatruljen som kom til stedet. Han trodde hun kanskje angret på opplegget og ikke turte forklare sammenhengen foran hele nabolaget.

– I dag skulle jeg ønske at det var rettsfølelsen min som tok over i stedet for sjokket. Jeg skulle bare ha sagt til naboene at det egentlig var en sexlek, sier Brian.

Ubesvarte spørsmål

Den detaljerte forklaringen hans skulle faktasjekkes, og det var flere ting som gjorde at politiets mistanke mot ham ble styrket. For det første fortalte samtlige naboer at Bianca så ut som hun nettopp hadde våknet. Det stemte dårlig med at hun bare kort tid før hadde sittet lys våken og chattet på nettet.

Bankkortet som Brian hadde nummeret til, var et forretningskort. Og ifølge Bianca ville hun aldri brukt det til private formål, da regnskapsføreren neppe ville ha godtatt det. Spesielt ikke innkjøp av sexleketøy.

At Brian hadde ringt Bianca stemte, men det viste seg at oppringingen var gjort midt på natten og at han hadde ringt flere ganger og bare lagt på.

Men hvordan hadde han fått tak i kortopplysningene og nøkkelen? Politiets teori var at han allerede før Bianca flyttet inn hadde en nøkkel til leiligheten. Kvinnen som bodde der tidligere hadde en ekstranøkkel liggende ute på balkongen, og de mistenkte at han hadde fått laget en kopi av den.

Forretningskortet hadde ligget igjen da Bianca var bortreist i en måned. Dersom det var riktig at han allerede hadde en nøkkel, hadde han også enkel adgang til leiligheten og kunne da ha funnet bankkortet.

Men disse teoriene ble aldri bevist.

– For meg og mange andre er det dette som er det springende punkt. Hvordan skulle jeg ha fått fatt i nøkkelen og kortopplysningene? Det henger ikke på greip, sier Brian.

FORSVARER: Peter B. Hjørne. Foto: Privat
FORSVARER: Peter B. Hjørne. Foto: Privat

Streng straff

Det viktigste var imidlertid at Bianca virket oppriktig livredd, både da hun ble overfalt i sengen og da hun etterpå satt hysterisk og gråt i trappen.

Brian ble til slutt dømt til to års fengsel for medvirkning til forsøk på voldtekt og falsk anmeldelse, en dom advokat Hjørne syntes var streng.

– Han fikk samme straff som en fullbyrdet voldtekt. Det er strengere enn det pleier å være, sier han.

Men hva motivet kunne være, var litt av en nøtt. Politiassistent Morten Bertelsen tror Brian drømte om at Bianca ville forelske seg i ham dersom han reddet henne fra en voldtekt.

Paranoid

Brian måtte også betale erstatning til både Bianca og Carl, ettersom de begge hadde slitt i etterkant.

Carl fortalte gråtende i retten om hvordan han ikke hadde kunnet fortsette på skolen etterpå, han var blitt paranoid og klarte ikke lenger å omgås kvinner. Til slutt hadde han oppsøkt psykolog for å få hjelp.

Bianca flyttet fra leiligheten kort tid etterpå og fikk også problemer med å gå på jobb. Men i årene som har gått har hun fått det på avstand.

– Det er lenge siden og jeg har sånn sett lagt det bak meg, sier hun til Krimdokumentet.

Hun har nå giftet seg og fått barn. Småbedriften har hun ennå.

Brian har for lengst sonet dommen og bedyrer fortsatt sin uskyld.

– Jeg bruker ordet justismord. Men jeg kan forstå det fra politiets synspunkt. For dem handler det om å få en domfellelse og det var enklere å tro på henne. Jeg ville også ha trodd på henne. Men jeg håper at jeg en dag blir renvasket, sier han til Krimdokumentet.

Også Hjørne mener hans klient er uskyldig dømt.

– Denne saken handlet til sist om troverdighet og jeg mener min klients forklaring var troverdig. Men han sto overfor sterke forklaringer fra motparten.

– Vær skeptisk

Leder for nettsiden Nettvett.no, Vidar Sandland, er ikke overrasket over den uvanlige historien fra Danmark.

– Det forundrer meg ikke. Vi kommer borti ganske mange rare ting hos både Nettvett.no og Slettmeg.no. Men de fleste tilfeller der noen blir lurt på nettet til å gjøre kriminelle handlinger, handler om å være kurér eller å ta ut kontanter for andre i utlandet. Noen av dem vet ikke at det de gjør er ulovlig, sier Sandland.

Hans råd til sikker surfing på datingsider er å være skeptisk til hva fremmede forteller.

– Man bør være klar over at på sexsider lever folk ut fantasiene sine og all informasjon er ikke til å stole på. Folk vil mye rart, sånn er det bare. Dersom de forsnakker seg, og sier noe som ikke stemmer med det de har sagt tidligere, bør varsellampene blinke.

NETTSIKKERHET: Vidar Sandal. Foto: Norsis
NETTSIKKERHET: Vidar Sandal. Foto: Norsis

Godt nettvett

Et annet tips er å søke på nettet etter personens navn eller bilde. Dersom bildet er brukt i flere andre sammenhenger, er det grunn til å være skeptisk.

Ung.no er det satt opp en liste for ungdom om godt nettvett. Den kan være en god veileder for voksne også:

  • Ikke gi ut personlige opp-lysninger.
  • Skru av steds-tjenester på enheten du chatter med.
  • Ikke gå alene for å møte noen du har chattet med.
  • Du kan aldri stole på det noen har fortalt om seg selv på nettet.


Vil du bidra til fortsettelsen av Krimdokumentet? Gå til mitt prosjekt på Paragraf 100 .H ar du tips eller forslag til artikler? Send en epost.

Saken er først publisert på Krimdokumentet

Personvernpolicy