Dommerne ga strengere straff enn aktor ville for dobbeltdrapet i Kristiansand

Åstedet på Wilds Minne skole i Kristiansand der den da 15 år gamle gutten drepte Jacob Hassan og Tone Ilebekk i desember i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.
Åstedet på Wilds Minne skole i Kristiansand der den da 15 år gamle gutten drepte Jacob Hassan og Tone Ilebekk i desember i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

16-åringen som drepte Jakob Hassan og Tone Ilebekk i Kristiansand, er dømt til elleve års forvaring. Domstolen overprøvde aktors påstand og ga strengere straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommerne gikk ut over aktors påstand om ti års fengsel og har idømt gutten forvaring. Dommen har en minstetid på sju år og fire måneder, heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Aktor tar dommen til etterretning og har foreløpig ingen kommentar.

– Vi tar til etterretning at retten fant aktoratets påstand om straff for lav, og at det var gitt for mye rabatt for domfeltes unge alder. Vi mente altså at vilkårene for å idømme forvaring ikke var til stede for en så ung person, men det er retten som bestemmer, sier statsadvokat Dennis Danielsen til Fædrelandsvennen.

Familiene til de drepte ble opprørt da aktor la ned påstand om ti års fengsel. Da dommen falt torsdag, ga Tone Ilebekks enkemann, Morten Andersen, uttrykk for lettelse over at Kristiansand tingrett hadde skjerpet straffen.

Forsvarer overrasket

16-åringens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, er overrasket over at klienten hans ble dømt til forvaring. 16-åringen er den andre personen i Norge under 18 år som kommer til å sone en forvaringsstraff dersom dommen fra tingretten blir stående.

– Vi mener fast bestemt at vilkårene for å idømme forvaring absolutt ikke er til stede. Når både påtalemyndigheten og jeg har vurdert dette likt, må jeg si at jeg ble overrasket over at retten har vurdert dette annerledes, sier Stallemo til NTB.

Han sier at han anser det som svært sannsynlig at dommen blir anket.

60 knivstikk

Det var 5. desember i fjor at gutten knivstakk Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i skolegården til Wilds Minne skole i Kristiansand.

De drepte ble påført til sammen rundt 60 knivstikk og døde av forblødning på Sørlandet sykehus samme kveld. Ilebekk ble et tilfeldig offer da hun forsøkte å gripe inn etter at Hassan var blitt knivstukket og lå på bakken.

Den tiltalte gutten var 15 år gammel da drapene skjedde, og han tilsto i avhør allerede dagen etter. Han erkjente også straffskyld under rettssaken og hevdet i retten at han angrer på det han gjorde, for sin egen del og for alle som ble rammet.

– Hatet Hassan

I retten forklarte 16-åringen at han hatet Jakob Hassan etter at han ikke fikk tilbake 850 kroner og et busskort som han mente han var blitt fralurt. Dagen da drapene skjedde, hadde han tatt med kniv hjemmefra.

– Drapet var ingen impulshandling. Tiltalte hadde ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ville drepe Hassan, står det i dommen.

– Er farlig

Aktor Jan Tallaksen kalte dobbeltdrapet kaldblodig og rått og la ned påstand om ti års fengsel selv om strafferammen for unge lovbrytere er 15 års fengsel. Aktor hadde da trukket fra 15 prosent strafferabatt for tilståelse.

Retten har imidlertid vurdert saken annerledes og mener de helt ekstraordinære vilkårene for å dømme mindreårige til forvaring er oppfylt.

16-åringen er også dømt til å betale erstatning til Hassans og Ilebekks pårørende, henholdsvis 43.574 og 47.745 kroner. Dessuten må han betale 200.000 kroner til hver av de til sammen sju familiemedlemmene til de to drepte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden