Ti og et halvt års fengsel for drapet på Egil Tostrup Bråten

<p>Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket i 2002. Bråten døde litt senere på Ullevål- Foto: Erik Johansen / NTB scanpix</p>
Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket i 2002. Bråten døde litt senere på Ullevål- Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

En 33 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til ti og et halvt års fengsel for å ha drept Egil Tostrup Bråten i 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En medtiltalt mann er dømt til fengsel i tre år for forsøk på grovt ran med døden til følge.

Retten mener det foreligger en rekke skjerpende omstendigheter ved drapet. Det vises til at det har tatt ekstraordinær lang tid å oppklare forbrytelsen.

–Avdødes foreldre har over år måttet leve med at drapet på sønnen sto uoppklart. Dette har utvilsomt vært en betydelig tilleggsbelastning for dem. Den store medieoppmerksomheten antas også å ha vært en belastning, står det i dommen.

33-åringen som er dømt for drapet, må dessuten betale 240.000 kroner i oppreisning til hver av foreldrene til Egil Tostrup Bråten.

Les også: Bråten-drapet: Moren fikk siste ord i rettssaken

DNA-spor

23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate 22 i Oslo i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Foto: Politiet / NTB scanpix
23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate 22 i Oslo i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Foto: Politiet / NTB scanpix

Drapet var lenge en av de store uløste drapsgåtene i Norge, men i fjor førte nye analyser av DNA-spor til et gjennombrudd i den da 14 år gamle saken. DNA-sporet ble funnet på en knivslire på åstedet hvor 23 år gamle Bråten ble drept med et knivstikk i brystet.

24. november i fjor ble en 33 år gammel småbarnsfar pågrepet. Som følge av hans forklaring ble en 30-åring pågrepet dagen etter. De to var henholdsvis 18 og 16 år gamle da Bråten ble drept på vei hjem til sin bolig i Nordahl Bruns gate i Oslo sentrum under det retten mener var et ran.

Les også: Ord mot ord om Bråten-drapet

Ran

33-åringen ble tiltalt for forsettlig drap, mens 30-åringen var tiltalt for å skjule en annen forbrytelse og grovt ran med døden til følge.

– Jeg registrerer at begge blir domfelt i samsvar med tiltalen. Retten har lagt seg på et lavere nivå enn vår påstand. Dommen vil nå bli sendt til riksadvokaten, som tar stilling til om vi skal anke, sier statsadvokat Ingrid Vormeland Salte til NRK.

Retten trekker fram at de dømte forlot Bråten etter at han ble påført det dødelige knivstikket som en skjerpende omstendighet. I dommen heter det at 33-åringen «sammen med medtiltalte begikk svært skremmende og brutale voldshandlinger mot Egil Tostrup Bråten. Ranshandlingen var planlagt og skjedde på nattetid nær offerets hjem.»

Av formildende omstendigheter trekkes det fram at 33-åringen gjennom sine forklaringer bidro til å oppklare saken. Han har erkjent at det var han som knivstakk Bråten, men har i retten kun erkjent straffskyld for uaktsomt drap, ikke forsettlig drap. 30-åringen har erkjent straffskyld etter tiltalen, noe som trekkes fram som et formildende moment.

Les også: Bråten-drapet: – Vi var unge og dumme

Personvernpolicy