Drapstiltalt 16-åring var sint på drapsofferet etter narkohandel

16-åringen som er tiltalt for dobbeltdrapet i Kristiansand i fjor, sier han hadde bygget opp et hat mot 14-åringen, som skal ha lurt ham i en hasjhandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen som var 15 år gammel da drapene på Jacob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) skjedde 5. desember i fjor, erkjente straffskyld da rettssaken startet i Kristiansand tingrett mandag formiddag.

Hassan er tiltalt for først å ha drept Hassan i skolegården til Wilds Minne skole i Kristiansand. Da Ilebekk kom til for å hjelpe 14-åringen, knivstakk den tiltalte gutten også henne. Kvinnen var ute og luftet hunden da hun tilfeldigvis kom forbi og gikk bort til de to guttene i et forsøk på å hjelpe.

Tiltalte snakket lavt da han forklarte seg i retten mandag, og aktor ba ham derfor sette seg nærmere mikrofonen.

Hasjhandel

Etter en oppfordring fra dommeren om å fortelle litt mer om den drepte Jakob Hassan, fortalte 16-åringen at han hadde hatet avdøde ganske lenge, blant annet fordi Hassan skal ha stjålet penger fra ham. I aktors utspørring i etterkant av tiltaltes forklaring, sa 16-åringen at det dreide seg om et beløp på 600 kroner som han mente Hassan skyldte ham.

Ifølge 16-åringen hadde han kjøpt det han trodde var hasj og marihuana av 14-åringen, men som viste seg å bare være jord.

16-åringen forklarte videre at drapsdagen startet som en vanlig dag, men at han uten å tenke noe særlig over det, tok fram en kniv og la den i sekken før han gikk til skolen. Han forklarte videre at han ville møte Hassan og be om å få igjen pengene sine.

Senere samme dag møttes de to guttene, og de endte på Wilds Minne skole, hvor knivstikkingen fant sted. 16-åringen løp deretter fra åstedet og kastet kniven inn i en skog. Senere samme kveld så han på nyhetene, hvor dobbeltdrapet ble omtalt. På spørsmål fra dommeren om hva han tenkte i etterkant, forklarte tiltalte at det hele føltes uvirkelig, som å være med i en film.

– Hadde tatt respekten min

Aktor Jan Tallaksen ville i retten mandag vite om 16-åringen vurderte drap som eneste mulighet.

– I øyeblikket tenkte jeg nok det, svarte gutten. Han svarte videre at det hadde vært mye bedre om Hassan hadde sagt unnskyld.

– Det hadde vært hundre ganger bedre. Pengene er bare et symbol. Han hadde tatt respekten min, sa 16-åringen.

På spørsmål om han hadde til hensikt å drepe de to, svarte tiltalte at han egentlig trodde det ble det. Han sa videre at han ikke tenkte nøye over hendelsen da det skjedde.

Under Tallaksens utspørring fortalte 16-åringen at han tenkte det var mulig at Jakob Hassan kunne komme til å overleve etter knivstikkingen. Han trodde imidlertid det var mindre sannsynlig at Ilebekk kom til å overleve.

Berørt hele byen

I innledningsforedraget omtalte aktor Jan Tallaksen dobbeltdrapssaken som noe som nok har berørt hele byen.

– Dette er en svært alvorlig, og ikke minst trist, sak, sa Tallaksen.

Da hadde den tiltalte 16-åringen erkjent straffskyld. Sammen med forsvarer Svein Kjetil Stallemo og verge satt 16-åringen stille mens aktor snakker.

– Jeg tror nok at disse drapshandlingene berørte hele byen, sa Tallaksen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden