Arfan Bhatti må avlegge nye DNA-prøver

Arfan Bhatti under demonstrasjoner utenfor Stortinget i 2012, mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Arfan Bhatti under demonstrasjoner utenfor Stortinget i 2012, mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arfan Bhatti tvinges til å avlegge DNA-prøver, ta nye fingeravtrykk og la seg fotografere på nytt. Den kjente islamisten har anket tingrettens avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bhatti ble pågrepet sent onsdag 16. mai, siktet for ulovlig befatning med våpen. Han sa i retten at han mente pågripelsen var politisk begrunnet, og avviste at han hadde noe som helst med saken å gjøre.

Lagmannsretten var imidlertid enig med Oslo tingrett og mente det både foreligger skjellig grunn til mistanke mot Bhatti og fare for bevisforspillelse. Han ble dermed varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Fengslingen går ut torsdag 15. juni.

Les også: Arfan Bhatti pågrepet i Oslo

Medhold

Etter pågripelsen har politiet gått rettens vei for å få tillatelse til å ta nye fingeravtrykk, DNA-tester og fotografier av 39-åringen. Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett har Oslo-politiet nå fått medhold, en beslutning Bhatti nå har anket, skriver Nettavisen.

– Bhatti mener begjæringen ikke er begrunnet i konkrete behov i etterforskningen, og at den derfor bærer preg av ren trakassering. Politiet besitter allerede de dataene de nå på nytt ønsker å samle inn. Kjennelsen blir anket, sier forsvarer Bernt Heiberg til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bhatti varetektsfengsles i fire uker, anker på stedet

Politiet mener de har behov for nye DNA-prøver fordi disse vil være mer omfattende og analysene mer presise enn tidligere. Behovet for ny fotografering skyldes at Bhatti har endret utseende siden sist han ble registrert hos politiet.

I kjennelsen fastslår Oslo tingrett at dette ikke vil være et uforholdsmessig inngrep. Sett opp mot hensynet til å oppklare saken vurderer tingretten også inngrepet som «relativt beskjedent».

Les også: Voldsdom mot Arfan Bhatti blir stående

Styrker mistanke

I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett fra 18. mai framgår det at retten mener Bhattis uvilje mot å ta nye prøver og bilder, er med på å styrke mistanken mot ham.

Oslo tingrett viser også til at siktede tidligere er siktet og dømt for befatning med våpen, og mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for å ha anskaffet og overlevert våpen som beskrevet i siktelsen.

To andre personer har vært pågrepet i saken – én av dem er varetektsfengslet. Bhatti har forklart at han har kjent de to medsiktede siden barndommen.