PST-rapport: Soloterrorister forteller venner og familie om terrorplanene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele seks av ti soloterrorister har fortalt om terrorplanene til venner og familie, viser en ny rapport fra PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 75 prosent av terrorangrepene i Vesten de siste årene har vært gjennomført av det som omtales som soloterrorister, ifølge en rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge TV 2 har PST funnet en rekke fellestrekk ved disse gjerningspersonene som har begått angrepene.

– Vi ser at disse menneskene har dårlig tilknytning til arbeidslivet. De har få eller tilfeldige jobber og har dårlig økonomi. Minst 40 prosent har utøvd vold tidligere, omtrent like mange har sonet i fengsel. Vi ser også en sterk forekomst av psykiske lidelser hos dem som utfører terror, sier strategisk analytiker Siv Thomassen ved PST som har brukt ett år på rapporten basert på både nasjonal og internasjonal forskning.

Årvåkenhet

PST håper rapporten vil bidra til å skape økt årvåkenhet hos publikum.

Ifølge rapporten har omgivelsene rundt terroristen i 80 prosent av tilfellene vært kjent med frustrasjonen til den potensielle terroristen. I nesten 64 prosent av tilfellene har soloterroristene fortalt andre i nær krets om hva de konkret tenker å gjennomføre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tredel av tilfellene har gjerningspersonene opplevd stress eller spesielle hendelser i året før terrorhandlingene, som for eksempel samlivsbrudd eller at de har mistet jobben.

Solo-terrorangrepene kjennetegnes også ved at de ikke er spontane, tilfeldige eller impulsive. I gjennomsnitt er angrepene planlagt i tre måneder.